неделя, 28 април 2019 г.

Честит благословен и светъл Великден!

Небето и земята ликуват...
Христос воскресе! Воистина воскресе!  


Христос воскресе из мертвих, 
смертию смерт поправ и сущим во гробех живот даровав.    
Христос възкръсна от мъртвите, 
със смъртта смъртта победи и на нас ни дарува живот вечен.  В утрото на Пасха отново присъединяваме молитви към ангелския хор, 
за да възпеем всички, заедно с цялото творение, деня на живота! Да въздадем благодарност, "да се зарадваме и да се развеселим" (Пс. 117:24) в деня, когато Христос Бог ни преведе от смърт към живот.Първата седмица след Възкресение Христово е наречена Светлата седмица, защото възкресението на Иисус Христос донася просветление и надежда за вечен живот на всички човеци. В църковния календар всеки от дните до следващата неделя – Томина неделя, е записан като Светъл. Тя се нарича още празна, заради забраната да се работи каквото и да е работа , както и Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото възкресение.
В дните на Светлата седмица се благославят Божията майка и светите апостоли: в Светли понеделник - светите Апостоли, в Светли вторник и сряда - св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък - св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък - св. ап. Петър, а в Светла събота - св. Йоан Кръстител.

И тази година, в петъка на Светлата седмица след Великден, се отбелязва един от най-хубавите празници на Божията Майка, и се почита чудотворната икона на 

Светлата седмица завършва с Томина неделя и деня на Св.мъченица ИринаВ Светлата седмица славим Христовото Възкресение

Харесвам това послание от неизвестен автор: 
На този Великден, простете на някого. Кажете на някого, че го обичате. 
Запалете светлината в себе си...
Честито Възкресение Христово!

На най-светлия християнски празник да си пожелаем здраве,
мир, любов и светлина в сърцата, радост, благоденствие и щастие в домовете ни! 

Благословен и светъл Великден!

3 коментара:

Dani каза...

Воистина воскресе!
Светъл и благословен Великден!
Бъдете здрави!

di_ani каза...

Честит да бъде, Дани ... Великден,
много светъл, мирен и благословен!
Голяма прегръдка и весели празници!

Екатерина каза...

Светъл Великден, честит празник, Дианка! Нека в сърцето ти царува само светлина, в дома – уют и благополучие, на теб близките ти желая здраве и радост! Толкова хубав текст и пожелания! Да ти се връщат многократно! Благодаря ти!