Идеята на тези питки, тип ‘звезди Carina ” е вкусната рецепта на тестото, както и по-различното им оформяне, разнообразяване на традиционните питки с мая.
Тяхната звездовидна форма обаче, не е от шаблон, а прорези и обръщане.
Правя ги многократно - с хрупкава коричка и мека вътрешност.
Питки „звезди Carina”
Тесто:
2 ч.чаши пълнозърнесто брашно
½ ч.чаша бяло брашно
½ ч.чаша смляни фини овесени ядки /или друг вид брашно, напр. ръжено/
7 гр. суха мая /пакетче д-р Йоткер за 1/2 кг. брашно/
1 щ. сода бикарбонат
1 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
180 мл. хладка вода
50 гр. мак/сусам, слънчогледово, ленено семе/
От посочени продукти се замесва меко тесто, след което втасва за около час.
Размесва се отново, разделя се на 10-12 части, оформят се топки.
Всяка питка се навлажнява леко с вода и притиска към семената.
С помощта на резачка се правят три централно пресичащи се прореза.
Обръщат се получените звездовидни лъчи навън.
Поставят се върху хартия за печене и втасват отново за около 45 мин.
Пекат се в загрята фурна на 220-230С.
Охлаждат се върху решетка.
Могат да се покрият с различни семена - лен, сусам, слънчоглед, мак ...
В оригиналната рецепта на Carina няма олио и захар.
Количеството на маята е 10 гр. за 500 гр, брашно /300 пълнозърнесто и 200 бяло/.
Печенето, по рецептата е 10-12 мин, при мен повече, заради пълнозърнестото брашно.
Carina, с благодарност!
И още питки.
4 коментара:
Диани, знаеш ли колко съм се чудила как се правят тези звезди! Благодаря ти, че ги сподели. Хич ме няма с руския и този иначе прекрасен сайт просто не го следя...
Еос,
наистина има хубави идеи и рецепти в руските сайтове,а и много от тях са популяризирани при нас.
Целувки, Диана
Дианка и аз благодаря за чудесната рецепта и за новата тънкост, за която научих от теб! Целувки!
Мими,
благодаря, но идеята е от Carina, а тя от ...
Целувки
Публикуване на коментар