Много вкусно и ароматно ястие,което обичам да правя през лятото.
Рататуй (на френски: Ratatouille) е френско национално ястие, от региона на Ница. Представлява смесица от печени зеленцуци, предимно патладжани, тиквички, пиперки, домати, лук, чесън, провансалски подправки и други. Като характерно ястие за Франция, няма една рецепта, а множество вариации около споменатите съставки.
Има два основни начина да се приготви рататуй. Първият е съставките да се опекат поотделно и да се смесят към края на готварския процес. Вторият е чесънът, лукът, тиквичките, патладжанът и пиперът да се пекат заедно на тих огън - това е "моят начин".
Рататуй прилича донякъде на българския гювеч, италианската капоната, турското имам баялдъ. Няма да пиша рецепта, идеята е в различното оформяне.Снимките са в етапи от различни приготвяния.
Нарязан на тънко, подреден керемидообразно върху доматен сос.
Наложен /залят с още доматен сос, чесън, зехтин и магданоз/
Изпечен в не силна фурна за няколко часа.
Сервиран, с още магданоз, чесън и босилек.
Топла питка е едно добро допълнение.
И още на тема Ratatouille:
6 коментара:
Все искам да направя рататуй,но след тази прекрасна снимка и пова хубаво клипче от филма -непременно.Поздрави Дианка и успешна седмица
Дани,
наистина е чудесно ястие, като изключим трудоемката подготовка.
Хубава и спорна нова седмица и от мен, Диана
Признавам си, че дори не бях чувала за това ястие, докато не видях филмчето :-) А сега след твоето вълшебно представяне, просто няма как да устоя на това изкушение!
Спорна и усмихната седмица, Диани!
хохох
Милена,
обикновен гювеч с различно нарязване и подреждане.Вкусно е...
Много усмивки и за теб, Диана
Толкова цветно...
Носи прекрасно настроение гледайки го, а за вкуса предполагам!
Прекрасни ястия както винаги!
Поздрави!
O, Кеми -
сърдечна благодарност!
Твоята оценка ми е скъпа,
поздрав, Диана
Публикуване на коментар