събота, 15 август 2009 г.

15 август - Успение на Пресвета Богородица

Днес е Успение на Пресвета Богородица
15 август - ГОЛЯМА БОГОРОДИЦА


На този ден църквата почита Св. Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.
Този празник е един от дванадесетте велики празници, като е най-големият от всички празници, посветени на Богородица.
Народът ни го нарича Голяма Богородица или Голяма Черква и почита Божията Майка като покровителка на майчинството и на жените, като пазителка на семейното огнище. Успение означава начало на нов живот, успокоение за душата, събуждане на другия, вътрешен живот. Навсякъде на този ден се отслужва тържествена литургия в прослава на Светата Дева – нашия застъпник пред Бога.
В християнската религия празникът е свързан със смъртта на Божията майка - на 64-годишна възраст Богородица се моли в Елеонската пещера, когато й се явява архангел Гавраил с палмова клонка в ръка и й възвестява, че след три дни духът й ще се пресели в Царството небесно. Преди да умре, тя пожелава да види още веднъж всички апостоли, след което ангелите идват да приберат душата й. Погребана е в пещера до Гетсиманската градина, която на третия ден от смъртта й остава празна, тъй като светицата възкръсва.
Най-старото място, свързано с култа към Св. Богородица, е храмът "Успение Богородично" в Йерусалим. Той е издигнат през IV век върху мястото, където според преданието е било положено тялото на Божията майка в Гетсиманската градина. Запазеният и до наши дни каменен градеж обаче е от ХI век - тогава кръстоносците обновяват стария храм. В църквата “Успение Богородично” в Гетсимания се намира и една от най-ценните реликви на православния свят - чудотворната икона Св. Богородица Йерусалимска". Тя привлича както християни, така и мюсюлмани - вярва се, че образът на Божията майка, който впечатлява със своята реалистичност, е помогнал на много страдащи да получат изцеление.
В България множество църкви са кръстени на Божията майка, като особено тържествено днешния празник се отбелязва в Троянския манастир . Там в главната църква на манастира се се съхранява най-старата икона светиня на манастира "Пресветая Богородица Троеручица" - чудотворна. . Според манастирската летопис тази икона е била пренесена от Атонските манастири и оставена тук през XVII век още при основаването на манастира.

На обредната трапеза обредната трапеза се слагат варено жито, царевица, каша от пиле, овнешко с лук, тиква, тиквеници, прясна пита , тиганици, мед. Разрешава се риба. Раздават се осветени в църквата грозде, ябълки, круши, дини, както и обредни хлябове за здраве. За здраве се приготвят курбани и се правят събори, обикновено където Св. Богородица е патрон на местната църква.


Честит имен ден на всички именници-
Мария, Мариана, Мариан.

Мими, Марианка, Мария - за вас!


Нека Богородица закриля нас и семейното огнище!
Честит празник!

9 коментара:

Dimitrana S. каза...

Честит и богат на положителни емоции да е днешният празник, Диани!

Бъди здрава, мила приятелко :-)

Краси каза...

Привет!
Знам,че при теб винаги ще намеря информация за всеки празник!
Благодаря ти!
Има награда за теб в блога ми!
Поздрави!
Краси

di_ani каза...

Дими,
Краси,
благодаря ви момичета!
Нека Богородица ви закриля във всеки момент!
Честит празник! Диана

Еoc каза...

Честит празник, Дианка! Нека Богородица да закриля теб и семейството ти! Отново благодаря за прекрасния пост и полезната информация!

di_ani каза...

Зорница,
приеми и моите сърдечни и аналогични пожелания за хубав празник и закрила от Богородица!
Целувки, Диана

pep-4o каза...

Честит празник, Диди!
При теб винаги е и вкусно, и интересно!
Благодаря ти и за двете,
прегръдка!
Пепа

При мен има награда за теб :)

mi sello personal каза...

Wow,your blog always fantastic...Hugs Laura

di_ani каза...

Пепи,
благодаря - ти знаеш моето отношение към теб и кулинарните ти умения!
За мен е чест,
както оценката, така и наградата!
Хубав ден, Диана

Мария каза...

Като последовател на Вашия блог и като именник, благодаря за публикацията и пожеланията! Бъдете жива, здрава и щастлива!