събота, 29 август 2009 г.

Почитане на Светия Предтеча и Кръстител Господен Йоан

На 29 август православната църква отбелязва деня на
Oтсичане главата на Светия Предтеча и Кръстител Господен Йоан



Почитайки св. Йоан Предтеча като най-велик от пророците, Църквата посвещава на неговата памет няколко дни в годината. На 24 юни, тя тържествено празнува рождението на тоя предвестник на Спасителя; прославя го на другия ден след празника Богоявление; а на 29 август възпоменава неговата смърт и в знак на участие в страданията му е наредила тоя ден пост.
Евангелието свидетелства, че когато Йоан станал на 30 години, Бог му заповядал да проповядва, че вече се е родил Неговият син Христос, който скоро сам ще започне да учи хората. И започнал Йоан да говори на хората, затова и го нарекли Предтеча, понеже вървял преди Христос и разказвал за Него.
Йоан кръстил в река Йордан много хора, които се разкаяли и приемайки кръщението Господ им простил извършеното. Когато Христос дошъл при Йоан, Предтечата Му се подчинил и кръстил и Него във водите на Йордан. Той продължил и след това да проповядва учението на Исус...
Борец за висок морал и правда, Йоан осъдил владетеля на Галилея Ирод Антипа, затова че отнел жената на покойния си брат Иродиада и се оженил за нея. Затворен в тъмница, по-късно той е обезглавен, когато доведената дъщеря на Ирод Саломе поискала, като награда за хубавия си танц пред гостите на владетеля, главата на Йоан.

Денят на свети Йоан е известен като Иванова глава, Секновение. Според народните обичаи на този ден се яде само бяло грозде и се пият бели питиета. Не бива да се похваща никаква работа, не се тръгва на дълъг път, не се начева нова дейност. Вследствие на легендата за невинно пролятата кръв на св. Йоан традицията забранява да се ядат плодове и зеленчуци с червен цвят - дини, червено грозде, домати, сливи, мъжете не пият червено вино.Поверието гласи, че от този ден водата се секва и се обръща от топла към студена, а есента настъпва.

8 коментара:

Еoc каза...

Диани, благодаря за ценната информация. Стана ми интересно, днес съм кума. Защо ли в църквата не са насочили младоженците към друга дата... Дано да им върви в живота..

di_ani каза...

Зорница,
моите искрени пожелания към младоженците и Кумата -
зраве, щастие и много хубави моменти!
Присъединявам се към твоите думи...дано!

Bla каза...

Йоан Кръстител е един от най-интересните персонажи във фентъзи повествованиято, известно като "Библия", но за съжаление книгата не върви с оригинални илюстрации и дори (особено?) днес обликът на този мистичен и фееричен свят на фикцията ни се струва още по-бледен и неволен, отколкото крехките ни и наивни души биха признали. И все пак, риспектче. Трябва да се чете, импортантно е да стимулираме въображението и фантазиите си. :)

Laura каза...

Hi dear visiting your fantastic and wonderful blog.... hugsLaura

di_ani каза...

Bla,
благодаря за посещението.Интересни размисли. Напълно споделям мнението ти за необходимостта от четене и стимулиране на мисловни дейности, и въображение.
Поздарв, Диана

Laura,
New beauties for you,
to come see them.
Hugs, Diana

Bla каза...

Поздрав! :)

di_ani каза...

Поздрав и от мен!

Bla каза...

ОК, явно си имунизирана срещу сарказъм. :D Нов опит?