В последните топли и слънчеви дни на астрономическото лято една идея за освежаващо подслаждане с ледена гранита. Гранита e разновидност на плодовия сладолед. Различна е от сорбето в по-едрата и груба структура, а от шербета - по липсата на мляко. Та гранита е полузамразен плодов сок със захар, вода и аромати, но с едра кристална структура. Носи името си от италиански granita Siciliana. В основната си рецепта, се състои от вода , захар и лимон (лимон лед. Кулинарният автор критик Джефри Стайнгартен /Jeffrey Steingarten/ определя намаляване едрината на гранитата "от град на град" в посока изток, като това се влияе от начините на замразяване. Ако се използва машина за замразяване, десертът клони към сорбе, а ако се използва етапно раздробяване /напр. с вилица/ - гранита.
Лятото се наслаждавахме на ягодово сорбе, а сега избрах вариант гранита с ароматни и сочни пъпеши в комбинация със свежа мента и лайм.
Ментова гранита с пъпеш
/по рецепта и видео Minty Melon Granita на Fine Cooking/
Продукти:
125 гр. захар
45 мл. вода
1 с.л. сок от лайм
1 с.л. кора от лайм
1 с.л. свежи ментови листа
1 среден по големина пъпеш /или 4 ч.чаши, може и микс от различни сортове/
Захарта и водата се кипват, маха се от котлона и налива сокът. Охлажда се напълно.
Пъпешът се пасира, налива се захарният сироп и разбива до хомогенизиране. Добавят се настърганата кора и нарязаните на ситно листа мента.
Излива се в охладен съд на тънък слой и поставя във фризер. След около час се разрохква с вилица. Тази процедура се повтаря през час, до кристализирането на гранитата. След пълното и кристализиране и окончателно разрохкване, структурата се запазва до момента на сервиране.
Още ароматни плодове и пъпеш са едно чудесно допълнение.
Консумира се бързо, защото се топи, а и защото е много истинска - естествени вкусове и аромати.
Опитайте ...
12 коментара:
Много свежо предложение, Ди!
Прекрасни снимки и чудесна презентация.
Пъпешът е перфектно отрязан, а ментата ти е разкошна (моята е една опърпана вече :)))
Много колоритна публикация!
Хубава нова седмица :)
Ина,
благодаря много!
Ароматите се съчетават добре - хареса ни.
А и моята мента вече не е в най-добра форма - върховете цъфтят, листата са по-светли и по-груби, но вътрешните разклонения могат още да се използват свежи.
Слънчева неделя и успешна нова седмица, Диана
Красиво, изкушаващо, ароматно...
Поздравления, Дианка, за прекрасната презентация!
Усмихната нова седмица!
И аз благодаря, Дани!
За милото отношение и приятелска симпатия.
Усмихната и успешна нова седмица, Диана
Диди,
красиво, перфектно поднесено и разхлаждащо! От този бледо, бледо зеленикав цвят усещам вкуса на мента!
Поздрави и хубав ден!
Истинско слънце в чиния е този десерт, Дианка :)
Моята мента не иска да цъфти, но иначе и тя се поопърпа :)
Усмихната нова седмица от мен :)
Отново научих нещо ново - никога не бях чувала за гранита. Много освежаващо лятно изкушение, толкова красиво поднесено!
Поздрави и успешна нова седмица :))
c'est un beau travail bien garni je t'en félicite et bravo
bonne soirée
Признавам си, че не знаех за съществуването на този вид десерт, но ,много ми допадна. Хубаво, свежо и лесно предложение за края на лятото.
Роси,
Зори,
Ели,
Кали,
радвам се, че ви допада тази плодова идея. Много лесна за изпълнение, без необходимост от специална машина, а само - вилица. Предлагам го малко късно /в края на лятото/, но все още има изобилие от пъпеши.
Благодаря ви, успешна и усмихната нова седмица, Диана
Fimère,
Many thanks,
I'm happy with your assessment
Greetings and smile, Diana
Наистина приличат на зърна от град, лимонена градушка значи, в пъпешова чаша - прекрасно!
Как хубаво си го написала, Марта, възхищавам ти се на поетичното и богато умение за изказ.
Благодаря ти,
поздрави и усмивки, Диана
Публикуване на коментар