вторник, 19 октомври 2010 г.

Св. преп. Йоан Рилски - всебългарски закрилник и чудотворец -19 октомври

На 19 октомври
се празнува скромният отшелник от Рила планина, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител -
Св. преподобни Йоан Рилски чудотворец.


Най-великият светец на българската земя, преподобни Иван Рилски се родил около 876 г. в Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина край р. Струма (край град Дупница). Бил съвременник на княз Борис (852-889) и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър. До 25-годишната си възраст бил пастир. От крехка възраст в душата на Иван започнала да се развива и крепне религиозната вяра. По това време из цяла България започнали да се строят църкви и манастири.

Новооснованите обители ставали не само огнища на християнството, но и книжовни и просветни средища. Желанието на юношата било да се посвети напълно в служение на Бога и в някоя света обител да се отдаде на монашески живот. Отначало Иван постъпил в близкия манастир "Св. Димитрий" под самия връх Руен. Тук той не само развил своите заложби към духовно съзерцание, но и получил образование и придобил знания от свещените, богослужебни и религиозни книги. Приел монашеството, но не останал задълго в обителта, а се отдал на живот в пълна самота, молитви, пост и лишения.

Преподобни Иван Рилски се подвизавал на много места, докато най-после се установил в прекрасната рилска планинска пустиня, където останал до края на живота си. Там той основал манастир, който съществува вече хиляда години. За личността и дейността на рилския светец съществуват редица фолклорни предания и легенди. Извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила.

Славата на отшелника постепенно се разпространила по цялата страна и достигнала чак до столицата. Използвайки едно свое пътуване до София, цар Петър I изминал около 120 километровото разстояние до планината, за да се види с благочестивия старец. Праведният Иван обаче не го допуснал до себе си, а само му се поклонил отдалеч, като монархът отговорил със същото. Отшелникът, естествено, върнал обратно и изпратеното му от цар Петър злато. Това още повече увеличило славата му и към него започнали да се присъединяват ученици, които строели за себе си колиби наоколо. Такова било началото на най-известния български манастир.

Преди смъртта си преподобни Иван отишъл на пълно уединение, там съставил своето "завещание" - Завет на Св. Иван Рилски Чудотворец. "Заветът на Св. Иван Рилски" е уникален документ, чието място в духовен и верови аспект е до Паисиевата история - мерило за националното ни самосъзнание.



Починал на 18 август 946 година на около 70 годишна възраст и бил погребан в притвора на църквицата в каменна гробница, която е запазена и до днес. Неговото успение Църквата възпоменава всяка година на същата дата. Тридесет и четири години след успението си св. Йоан се явил на сън на своите ученици и им заповядал да изровят нетленното му тяло и да го пренесат в Средец. Като отворили гроба му, те видели нетленното му тяло и с почести го пренесли. Това станало на 19 октомври - ден, който от тогава се чества тържествено в памет на светеца-закрилник. Вероятно тогава този първи и най-велик български светец е бил и канонизиран. Там мощите на светеца били пазени в продължение на два века.

Преподобният Иван Рилски е изключителен небесен покровител на българския народ и се ползва с народната благовейна почит.

На 18 октомври 2009г. по решение на Светия синод на Българската православна църква и с благословията на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим храмът прие като дар от Рилския манастир и неговото монашеско братство частица от мощите на св. Иван Рилски. Светинята беше донесена в Перник лично от игумена на манастира Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий. Миряните, гражданството и градските власти приеха светинята на тържествена церемония пред Двореца на културата. Мощохранителницата ще се пази в храма за вечни времена.

Честването на Св. преподобни Йоан Рилски чудотворец
е ден на града, 90 - годишнина от освещаването на едноименния храм,
имаме и празник в къщи!


Приготвила съм една много шоколадова и по-различна трюфел торта.

Честит празник!


11 коментара:

DSdiva каза...

Честит празник, Диана, личен, на града и християнски!
Тортата е шоколадова класика, уникално добре изглежда!

fedora каза...

Честит празник, Ди!
За хубавия повод си приготвила прекрасна торта! Неизчерпаема си на идеи, които реализираш страхотно!
Прегръдки и хубав ден :)

П.П. Изпитвам непреодолимо желание да си бодна от тортичката :)))

Unknown каза...

Честит празник! Заветът на СВ. Иван Рилски" е наистина е уникален! Благодаря за споделянето :)

Eoc каза...

Дианка, Честит Празник!!!
Здраве и щастие в дома ти желая!
Поздрави!
Зори

Dani каза...

Честит празник, Дианка :)
Прекрасен ден за празник и на вашия град!
Нека този Велик светец закриля всички ви!
Хубава вечер !

di_ani каза...

Благодаря на всички ви, от сърце за хубавите пожелания!
Ива,
Ина,
Катя,
Зори,
Дани,
И от мен пожелания за закрила и здраве, щастие и благополучие за вас, и вашите семейства.
Хубава и усмихната вечер,прегръдки Диана

Moni.M_T каза...

Честит празник Диана.
Нека този велик светец закриля семейството ти и всички българи на които той завеща нещо толкова прекрасно.
Музикалтото изпълнение на Русенският митрополит Неофит е невероятно красиво и много подходящо.
Тортичката изглежда страшно апетитно, а декорацията и е много интересна.

rusanka каза...

Честит празник, Диди!
Благодаря за интересната статия!
Тортата е страхотна, иска ми се са си взема едно парченце!
Поздрави и хубав празник!

di_ani каза...

Мони,
Роси,
благодаря и аз -
радвам се,че ви е харесал разказът за Иван Рилски, всебълграския закрилник.
Сърдечни поздрави и благопожелания за вас, Диана

Станимира каза...

Диана, честит празник, макар и с малко закъснение. Хареса ми това, което си написала за Св. Йоан Рилски. Някои неща бяха нови за мен. Беше интересно и да чуя за Завета му. Какви са били неговите ценности, какви са нашите сега... интересно. Поздрави и тортата изглежда много добре!

di_ani каза...

Благодаря, Мира!
Вече си разбрала, че този празник и Св. Иван Рилски са с особена значимост в нашето семейство. Драго ми е да прочета, че ти е било интересно.
Поздрав и за теб, много хубави дни, Диана