„Едно седефено копче се бе скрило в кутията …”,
така започва приказката - „Седефеното копче“ от Калина Малина.
Необходимост, аксесоар, а и мода, копчетата са неразделна част от ежедневието. Освен функционален елемент, се прилагат като декорации към облекла, портфейли и чанти, пана и накити… Наскоро четох за музея на копчето в Римини, Италия и ценната колекционерска стойност на някои от тях. Най-старите намерени копчета в района на днешна Индия, датират от времето на бронзовата епоха и са били правени от раковини. Съвременните се изработват от много и разнообразни материали - слонова кост, раковини, дърво, стъкло, пластмаса, метал... А защо не и от тесто; вече някой е "открил" и този вкусен материал. Тази година, преди традиционните коледни меденки, приготвих първите сладки от маслено пясъчно тесто. Избрах за оформянето им вида на копчета - цветни и шоколадови, с по-изчистена декорация, но вариантите са многобройни.
така започва приказката - „Седефеното копче“ от Калина Малина.
Необходимост, аксесоар, а и мода, копчетата са неразделна част от ежедневието. Освен функционален елемент, се прилагат като декорации към облекла, портфейли и чанти, пана и накити… Наскоро четох за музея на копчето в Римини, Италия и ценната колекционерска стойност на някои от тях. Най-старите намерени копчета в района на днешна Индия, датират от времето на бронзовата епоха и са били правени от раковини. Съвременните се изработват от много и разнообразни материали - слонова кост, раковини, дърво, стъкло, пластмаса, метал... А защо не и от тесто; вече някой е "открил" и този вкусен материал. Тази година, преди традиционните коледни меденки, приготвих първите сладки от маслено пясъчно тесто. Избрах за оформянето им вида на копчета - цветни и шоколадови, с по-изчистена декорация, но вариантите са многобройни.
Сладки "копчета"
Идея и етапно онагледяване kanela y limon/buttons/, с мои именения.
Продукти: за 50 бисквитки
1 ¾ ч.чаши /от 240 мл./ брашно
¼ ч.чаша царевично нишесте*
1 ч.чаша захар
1 щ. сол
½ к. л. бакпулвер
125 гр. масло
1 жълтък
1 с.л. какао
аромат на лимон, ванилия и друг, по желание
по една - две капки безвредна сладкарска боя /аз ги харесвам с по-нежен цвят/
1 леко разбит белтък за намазване
шоколад за глазура /по желание/
* в основната рецепта няма нишесте, а само брашно, но аз поставям в почти всички маслени теста, за да бъдат с по-крехка структура.
В кухненски пасатор се пулсира няколкократно брашното с царевичното нишесте, солта, бакпулвера и захарта. Добавя се маслото и сместа се оформя на трохи. Прибавя се жълтък и ароматите. Разбива се до хомогенизиране.и и изважда върху набрашнена повърхност. Оформя се тестена топка, която се разделя на няколко части. В едната се поставя какао, а в другите по 1-2 капки безвредна сладкарска боя. Отново се оформят топчета и оставят в хладилник за около час.
Разточва се кора с дебелина около 3-5 мм. /по-тънките са по-хрупкави/, отрязват се дискчета, а всяко едно се маркира и натиска, без да се изрязва до основата, с шаблон с по-малък диаметър. Прорязват се и няколко дупчици в средата, за да се оформи ‘копчето’. Поставят се във фризер за около 10-на минути.
Технологията може и да се смени, относно изстудяването – първо да се охлади разточеният блат, след което да се изразяват и оформят. Идеята е, масленото тесто да е студено преди печене.
Фурната се загрява на 180С.
Бисквитките се поставят върху хартия за печене и пекат около 10 мин. в загрятата фурна. Изваждат се веднага от тавата, заедно с хартията, намазват се с тънък слой разбит белтък и оставят да се охладят. Докато са топли, може да се дооформят дупчиците и контура. Украсата е по желание. Съхраняват се в плътно затворени кутии.
Подозирам, че тези с шоколадовата глазура няма да останат за дълго, чудесни били към чаша горещо какао.
Продукти: за 50 бисквитки
1 ¾ ч.чаши /от 240 мл./ брашно
¼ ч.чаша царевично нишесте*
1 ч.чаша захар
1 щ. сол
½ к. л. бакпулвер
125 гр. масло
1 жълтък
1 с.л. какао
аромат на лимон, ванилия и друг, по желание
по една - две капки безвредна сладкарска боя /аз ги харесвам с по-нежен цвят/
1 леко разбит белтък за намазване
шоколад за глазура /по желание/
* в основната рецепта няма нишесте, а само брашно, но аз поставям в почти всички маслени теста, за да бъдат с по-крехка структура.
В кухненски пасатор се пулсира няколкократно брашното с царевичното нишесте, солта, бакпулвера и захарта. Добавя се маслото и сместа се оформя на трохи. Прибавя се жълтък и ароматите. Разбива се до хомогенизиране.и и изважда върху набрашнена повърхност. Оформя се тестена топка, която се разделя на няколко части. В едната се поставя какао, а в другите по 1-2 капки безвредна сладкарска боя. Отново се оформят топчета и оставят в хладилник за около час.
Разточва се кора с дебелина около 3-5 мм. /по-тънките са по-хрупкави/, отрязват се дискчета, а всяко едно се маркира и натиска, без да се изрязва до основата, с шаблон с по-малък диаметър. Прорязват се и няколко дупчици в средата, за да се оформи ‘копчето’. Поставят се във фризер за около 10-на минути.
Технологията може и да се смени, относно изстудяването – първо да се охлади разточеният блат, след което да се изразяват и оформят. Идеята е, масленото тесто да е студено преди печене.
Фурната се загрява на 180С.
Бисквитките се поставят върху хартия за печене и пекат около 10 мин. в загрятата фурна. Изваждат се веднага от тавата, заедно с хартията, намазват се с тънък слой разбит белтък и оставят да се охладят. Докато са топли, може да се дооформят дупчиците и контура. Украсата е по желание. Съхраняват се в плътно затворени кутии.
Подозирам, че тези с шоколадовата глазура няма да останат за дълго, чудесни били към чаша горещо какао.
Имам идея моите копчета да не се "скриват", а да ги използвам при опаковане на малки коледни подаръци.
Или да взаимствам мотото от Рос - " Просто копчета за щастие " :)
Опитайте...
32 коментара:
Олеле, страхотни копчета! И в тези приятни, меки цветове... Сигурна съм и че са много вкусни. И аз минах през вълната копчета, но от глина. Просто копчета за щастие :)
Благодаря, Рос!
Много ми допадна твоята идея за копчета. Бих искала да добавя твоето мото - Просто копчета за щастие :)
Поздрав и щастлив ден, Диана
:) Леле Дианка , чудесни са ! Толкова свежи и весели !!!
Много ми харесаха :)))И снимките са страхотни !
Сърдечен поздрав от мен !
Las galletas son muy originales y ademas muy apetitosas saludos desde VIGO-GALICIA ESPAÑA -MARIMI
Oooo, чудни са, Диана! Толкова красиви и добре оформени, поздравления!Идеални за подарък!
Нямаш си представа колко ми харесва тази идея, Диани -семпла, оригинална и вкусна! Особено и това което си замислила за опаковането на подаръчетата-чудесно е! На тези с шоколадовата глазура и аз трудно бих им простила-разкошни са!
Поздрави!
Невероятно предложение!Поздравления Диани!Усмихнат и вкусен уикенд!
Дианка, да сте много щастливи с тези копчета!
Прекрасно изпълнение :)
Прегръдки и хубав уикенд!
Ди, прекрасно изпълнение и снимки!
Възхитена съм отново! :)
Изглеждат като истински копчета!!!
Моите поздравления за поста :)
Хубав уикенд :)
Estoy impresionada!! Que bonitos tus botones. Felicidades.
Besos.
Диди, страхотна идея са тези копчета!
А ти си ги направила и прекрасни! За мен едно шоколадово, ако може :))
Пожелавам ти хубави почивни дни!
Великолепни - като цветове, идея, представяне, а как искам да опитам и едно на вкус....!
Топъл и вкусен уикенд,Диани!
Да си закопчеем празника...или да го откопчеем! Във всеки случай е страхотна идея!
Марта
Много са идейни и красиви! Особено тези шоколадовите :-) Пракрасно допълнение към подарък!
Весел уикенд :-)
Благодаря, Сабина!
Избрах по-светли цветове, но и те са закачливи.
Поздрав и предпразнично вдъхновение, Диана
Garlutti,
Thanks so much for this visit and comment.Glad you like the idea.
I liked your blog and things you do!
Greetings and nice weekend, Diana
Благодаря, Мария!
Мисля, че няма да се "напрапват" към подаръка.
Поздрав и много предпразнично настроение, Диана
Ивейн,
много си мила, благодаря ти!
Радвам се, че ти допада тази идея.
Поздрав и много усмивки, Диана
Благодаря, Нанита!
Драго ми е, че ти харесва.
Поздрави и хубави празници, Диана
Дани,
раздавам тези копчета за щастие -
заповядай!
Поздрав, прегръдка и хубав уикенд, Диана
Много си мила, Ина!
Благодаря от сърце за приятелското отношение и тази оценка
Прегръдка и много усмивки, Диана
Пепи,
Знаех си, че шоколадът винаги е за предпочитане - с удоволствие и да ти е сладко!
Благодаря много,
поздрав и предпразнично вдъхновение, Диана
Благодаря, Мария!
Радвам се, че ти допада тази идея.
С нетърпение очаквам с твоите момичета да се развихрите...
Поздрав и много усмивки, Диана
Марта,
аз бих пришила към тях хубаво празнично настроение.
Благодаря, поздрав и усмивки, Диана
Милена,
много ти благодаря.
Наистина шоколадовите са предпочитани - всеки обича шоколад.
Поздрав и много предпразнично настроение, Диана
Cristina /kanela y Limón/,
I loved your recipe, explanation and photos.Thanks a lot!
Greetings and nice weekend, Diana
Голяма си скица,Диди....от къде ги намираш тия идейки ... Супер са!
Много, много сладки :) И в тези нежни цветове, истинско бижу :)
Харесва ми и идеята за опаковането :)
Поздрави, Дианка и хубав уикенд :)
Ооо, Диди!
Страхотна идея!
Много са шик тези невероятни копчета!
Винаги ни изненадваш с нещо ново и оригинално!
Браво! Поздравления!
Прекрасни, нежни и свежи цветове, а идеята за подобно оформление на коледните подаръци е страхотна.
Приятни почивни дни!!!
Diana, you have my deepest respect. This is wonderful idea and presentation. Breathtaking!
Оригинална идея е меко казано.....Великолепно.
Как са се получили такива без да набухват. В оригиналната рецепта са набухнали и не са толкова хубави.
Страхотна идея и реализация! Направо ме вдъхнови :-) Аз обожавам копчетата а твоите са невероятни!
Диди, чудесна идея!
Sono graziosissimi una bella idea, ciao
Диана, много сладурски копчета си направила - изглеждат като да са от филц :). Поздрави и приятна почивка!
Ай,Диди,тези копчета са прекрасни!
Толкова са хубави във всичките им варианти,направо се захласнах!
Благодаря ти за удоволствието!
Диди - ама много са ти сипматични копчетата :)
Взимам си не едно, а цели три от тези шоколадовите :)
Поздрави най-сърдечни от мен!
Йоли,
Зори,
Роси,
Мони,
Лина,
Весела,
Мира,
Диди,
Благодаря ви от сърце,
ще ми бъде приятно да зарадвам и моите близки и приятели.
А аз се вдъховявам и наслаждавам с вашите коледни изкушения.
Поздрави, хубаво настроение и предпразнична подготовка, Диана
Анонимен,
благодаря за визитата и коментара.
За да не се надуват много при печене може да се използва само маслено тесто без набухвател, или както аз съм написала - охлаждане във фризер преди печене. Този начин го практикувам за почти всички маслени теста. След изпичане и лекото им охлаждане, отново дооформих отворите и вътрешния контур.
Дано съм била полезна,
поздрави и весели празници, Диана
Andrea,
Stefania,
Thanks a lot!
Greetings and nice weekend, Diana
Благодаря, Мария!
много ще се радвам -
поздрав и хубаво коледно настроение, Диана
Страхотни са!
Диани, толкова са хубави тези сладки!
Всяко копче - сладка хапка и доволна усмивка :-D Толкова различни, интересни, закачливи.. чудни са! Благодаря за рецептата!
Прегръщам те, Диани!
Благодаря от сърце, Дими!
Радвам се, че ти харесва тази идея, много си мила.
Поздрав, прегръдка и коледно вдъхновение, Диана
Публикуване на коментар