Много бързи, лесни и универсални, тези питки ги правя вече няколко пъти. Имат странното, за мен име pecipele. Разноводност на мексиканската пшеничена тортиля, малко по-дебели, което ги прави и по-меки и пухкави. Тестото е типово и постно, а содата им придава лек, ненатраплив вкус. Пържат се в тиган с тефлоново покритие и много малко мазнина. Комбинирани с плътен пастет или дип са засищащи като предястие или лека вечеря, с печелен мед - като закуска. Аз избрах маслинена апетитка - tapenade, на база три вида маслини и ароматни добавки.
Типови содени питки и тройно маслинено тапенаде
Пържени содени питки
Адаптирано по pecipele
Продукти:
3 ч.чаши /от 240 мл./ типово брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода
1 - 1 ½ ч.чаша хладка вода, според сухотата на брашното
1 с.л. зехтин
още брашно за доомесване и разточване
Смесват се посочените продукти, като количеството на водата може да се промени, според сухотата на брашното, за получаване на меко и еластично тесто. Разделя се общото на 8-10 топчета и оставя да почиват 5-10 минути.
Всяка топка се разточва в кръг с диаметър около 20 см. /или друг по-желание/. Може отново да се оставят 10-ина мин. да втасват. Всяка питка леко се набожда с вилица на няколко места.
Затопля се тефлонов тиган на средна температура. Поставя се малко олио /около 1/2 ч.л./ и питките се запържват за 2-3 минути от едната страна, а след тяхното зачервяване - няколко минути и от другата страна. След всяка една тиганът се почиства с кухненска хартия, за да не се натрупва препечено брашно и мазнина.
Аз ги харесвам малко по-тънички.
Сервирах ги сладки с мед, като тип мекици /провокирана от изкушението на Зори/ и солени - с маслинена апетитка, тип
Правя един вид такава апетитка, тапенеде с хляб. Тук съм комбинирала няколко идеи - използват се 3 вида маслини, каперси, печени чушки, аромати, орехи и фурми.
Всяка топка се разточва в кръг с диаметър около 20 см. /или друг по-желание/. Може отново да се оставят 10-ина мин. да втасват. Всяка питка леко се набожда с вилица на няколко места.
Затопля се тефлонов тиган на средна температура. Поставя се малко олио /около 1/2 ч.л./ и питките се запържват за 2-3 минути от едната страна, а след тяхното зачервяване - няколко минути и от другата страна. След всяка една тиганът се почиства с кухненска хартия, за да не се натрупва препечено брашно и мазнина.
Аз ги харесвам малко по-тънички.
Сервирах ги сладки с мед, като тип мекици /провокирана от изкушението на Зори/ и солени - с маслинена апетитка, тип
Тройно маслинено тапенаде
Правя един вид такава апетитка, тапенеде с хляб. Тук съм комбинирала няколко идеи - използват се 3 вида маслини, каперси, печени чушки, аромати, орехи и фурми.
Продукти:
½ ч.чаша маслини тип "Каламата"
½ ч.чаша зелени маслини
½ ч.чаша черни маслини
3 печени чушки, по една червена, жълта и зелена,
2 скилидки чесън
¼ ч.чаша магданоз, нарязан
¼ ч.чаша босилек, нарязан
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. каперси
3 с.л. зехтин
1 ч.л. лимонова кора
¼ ч.чаша орехи
¼ ч. чаша фурми или други сушени плодове
Всички продукти се накълцват или нарязват в блендер, но не много ситно.
Разбърква се добре и охлажда.
Сервира се с препечен хляб, крекери или други хлебни варианти.
Опитайте...
22 коментара:
Dear Diana, I`m so glad that you liked it, thank you for trying this recipe...beautiful pictures!;)))
Диди, отново откривам при теб интригуваща рецепта! И толкова интересно и колоритно представена (много ми допадат шарената паничка и лъжицата)!
Поздрави и хубав уикенд!
Много свежо е всичко,Диди!Не съм по постните неща,знаеш ме,но това наистина е чудесно.Бравост!
Като любител на маслините съм силно впечатлена от това тройно маслинено предложение :)
Чудесно е, Диди, задължавам се д аго пробвам в най скоро време.
Поздрави и хубави почивни дни!
Дианка, отново вкусно и толкова цветно предложение :)
Обичам маслини и идеята ти много ми допада!
Сърдечни поздрави, прегръдки и усмихнат уикенд :)
Ау, страхотно е всичко- и питките /макар че не пържа нищо у дома/, и тапенадето...облизах си чак веждите! А питките не може ли без мазнина да ги изпека в грил-тигана?
Слънчев уикенд, Диани!
Диана. много хубави са питките и тапенадето. което предлагаш. Така постите могат да са по-леки и приятни. Поздрави и приятна почивка!
Диди,
много интересно предложение!
Наистина приличат на мексиканската пшеничена тортиля!
Изглеждат много вкусни!
Поздрави и хубава вечер!
Страхотни снимки, Дианка :) И тези питчици са голямо изкушение :)
Прегръдка и хубав уикенд от мен!
Mignonne,Thanks a lot!
I enjoyed more than the Mexican tortilla - they are soft and fresh.
I really like your blog, recipes and photos in it. Also your city Leskovac - where I ate the best Serbian grill!
Greetings, Diana
Благодаря, Ели!
Много се ардвам, че ти допада тази идея.
Поздрав и хубав уикнед, Диана
Благодаря, Йоли!
Успях да видя твоите коледни предложения - Вълшебни!
Поздрав и много усмивки, Диана
Пепи,
за съжаление, аз не мога да напиша "в най-скоро време" за твоите солени кексчета - ще трябва да изчакам малко повече.
Вариантите с допълненията и маслините са многобройни.
Поздрав и хубави предпразничи дни, Диана
Дани, благодаря от сърце!
За обичащите маслини е ароматно и наситено.
Поздрав и приятни почивни дни, Диана
Благодаря, Мария!
Пърженето почти го няма - затова и съм сложила снимката с тигана. Можеш да опиташ на грил, но омазнен. Тестото не е много мазно.
Поздрави, Диана
Мира,
благодаря ти!
Постите не са тежки в този сезон, а и има много варианти за разнообразие.
Поздрави и хубав уикенд, Диана
Роси,
благодаря ти!
По-меки и пухкави са от пшеничната тортиля, но пък аз харесвам по-тънки питки, така, че се получи нещо средно.
Поздрав и много усмивки, Диана
А..., Зори -
и ти ме провокира с мекичките. Благодаря,
поздрав и приятни почивни дни,Диана
Ох, много колоритно е тук при теб, Ди! Чудесни снимки и рецепти. Ти си майстор на питките, виждам, че често сервираш разни на трапезата ви и с право - изглеждат страшно апетитни, а и ми изглеждат лесни. Направила си ги перфектно кръгли! :)
Набелязала съм си няколко неща от блога ти за празниците (то при нас празниците започват от 6 :)
Хубав уикенд :)
Тапенадата изглежда страхотно, а в комбинация с тези питки... ммм. Хубав уикенд!
Благодаря, Ина!
Правилно си забелязала,че често използвам питки. Обичам по-тънки хлебчета, а и когато са пости - хлябът се очертава като основна храна.
Видях прекрасните ти предложения за празниците, явно при вас започват скоро.
Поздрав, прегръдка и много празнично настроение, Диана
Цвети,
благодаря ти!
Много се радвам, че мога да се възползвам от твоте знания и опит в постите.
Поздрави и прегръдка, Диана
Hi Diana, I love this recipe and I'll try ir.
The photos are also really wonderful.
Bye
Lúcia
ils sont très réussis, j'aime beaucoup
bonne journée
Lúcia,
Fimère,
Thank you very much!
Very glad you like this idea -
quick and easy.
Greetings and nice weekend Diana
Diana everything looks so delicious and photos are lovely as always. :)
Thank you very much,
Andrea!
Greetings and hugs,Diana
Оооо, с маслинена апетитка ...мммм, неустоимо!
Благодаря, Ива!
Топли, вкусни и усмихнати зимни дни, Диана
Диди... отново ме остави без дъх...
Благодаря, Таня!
Поздрави и благопожелания за теб и прекрасното ти семейство, Диана
Публикуване на коментар