петък, 3 декември 2010 г.

Типови содени питки и тройно маслинено tapenade

Много бързи, лесни и универсални, тези питки ги правя вече няколко пъти. Имат странното, за мен име pecipele. Разноводност на мексиканската пшеничена тортиля, малко по-дебели, което ги прави и по-меки и пухкави. Тестото е типово и постно, а содата им придава лек, ненатраплив вкус. Пържат се в тиган с тефлоново покритие и много малко мазнина. Комбинирани с плътен пастет или дип са засищащи като предястие или лека вечеря, с печелен мед - като закуска. Аз избрах маслинена апетитка - tapenade, на база три вида маслини и ароматни добавки.


Типови содени питки и тройно маслинено тапенаде



Пържени содени питки
Адаптирано по pecipele


Продукти:
3 ч.чаши /от 240 мл./ типово брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода
1 - 1 ½ ч.чаша хладка вода, според сухотата на брашното
1 с.л. зехтин
още брашно за доомесване и разточване

Смесват се посочените продукти, като количеството на водата може да се промени, според сухотата на брашното, за получаване на меко и еластично тесто. Разделя се общото на 8-10 топчета и оставя да почиват 5-10 минути.


Всяка топка се разточва в кръг с диаметър около 20 см. /или друг по-желание/. Може отново да се оставят 10-ина мин. да втасват. Всяка питка леко се набожда с вилица на няколко места.
Затопля се тефлонов тиган на средна температура. Поставя се малко олио /около 1/2 ч.л./ и питките се запържват за 2-3 минути от едната страна, а след тяхното зачервяване - няколко минути и от другата страна. След всяка една тиганът се почиства с кухненска хартия, за да не се натрупва препечено брашно и мазнина.


Аз ги харесвам малко по-тънички.



Сервирах ги сладки с мед, като тип мекици /провокирана от изкушението на Зори/ и солени - с маслинена апетитка, тип

Тройно маслинено тапенаде


Правя един вид такава апетитка, тапенеде с хляб. Тук съм комбинирала няколко идеи - използват се 3 вида маслини, каперси, печени чушки, аромати, орехи и фурми.

Продукти:
½ ч.чаша маслини тип "Каламата"
½ ч.чаша зелени маслини
½ ч.чаша черни маслини
3 печени чушки, по една червена, жълта и зелена,
2 скилидки чесън
¼ ч.чаша магданоз, нарязан
¼ ч.чаша босилек, нарязан
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. каперси
3 с.л. зехтин
1 ч.л. лимонова кора
¼ ч.чаша орехи
¼ ч. чаша фурми или други сушени плодове

Всички продукти се накълцват или нарязват в блендер, но не много ситно.
Разбърква се добре и охлажда.


Сервира се с препечен хляб, крекери или други хлебни варианти.


Опитайте...

22 коментара:

mignonne каза...

Dear Diana, I`m so glad that you liked it, thank you for trying this recipe...beautiful pictures!;)))

ellyganova каза...

Диди, отново откривам при теб интригуваща рецепта! И толкова интересно и колоритно представена (много ми допадат шарената паничка и лъжицата)!
Поздрави и хубав уикенд!

Йоланта Делибозова каза...

Много свежо е всичко,Диди!Не съм по постните неща,знаеш ме,но това наистина е чудесно.Бравост!

pep-4o каза...

Като любител на маслините съм силно впечатлена от това тройно маслинено предложение :)
Чудесно е, Диди, задължавам се д аго пробвам в най скоро време.
Поздрави и хубави почивни дни!

Dani каза...

Дианка, отново вкусно и толкова цветно предложение :)
Обичам маслини и идеята ти много ми допада!
Сърдечни поздрави, прегръдки и усмихнат уикенд :)

Maria Pepeldjiyska каза...

Ау, страхотно е всичко- и питките /макар че не пържа нищо у дома/, и тапенадето...облизах си чак веждите! А питките не може ли без мазнина да ги изпека в грил-тигана?
Слънчев уикенд, Диани!

малки неща каза...

Диана. много хубави са питките и тапенадето. което предлагаш. Така постите могат да са по-леки и приятни. Поздрави и приятна почивка!

rusanka каза...

Диди,
много интересно предложение!
Наистина приличат на мексиканската пшеничена тортиля!
Изглеждат много вкусни!
Поздрави и хубава вечер!

Еoc каза...

Страхотни снимки, Дианка :) И тези питчици са голямо изкушение :)
Прегръдка и хубав уикенд от мен!

di_ani каза...

Mignonne,Thanks a lot!
I enjoyed more than the Mexican tortilla - they are soft and fresh.
I really like your blog, recipes and photos in it. Also your city Leskovac - where I ate the best Serbian grill!
Greetings, Diana

Благодаря, Ели!
Много се ардвам, че ти допада тази идея.
Поздрав и хубав уикнед, Диана

Благодаря, Йоли!
Успях да видя твоите коледни предложения - Вълшебни!
Поздрав и много усмивки, Диана

Пепи,
за съжаление, аз не мога да напиша "в най-скоро време" за твоите солени кексчета - ще трябва да изчакам малко повече.
Вариантите с допълненията и маслините са многобройни.
Поздрав и хубави предпразничи дни, Диана

Дани, благодаря от сърце!
За обичащите маслини е ароматно и наситено.
Поздрав и приятни почивни дни, Диана

Благодаря, Мария!
Пърженето почти го няма - затова и съм сложила снимката с тигана. Можеш да опиташ на грил, но омазнен. Тестото не е много мазно.
Поздрави, Диана

Мира,
благодаря ти!
Постите не са тежки в този сезон, а и има много варианти за разнообразие.
Поздрави и хубав уикенд, Диана

Роси,
благодаря ти!
По-меки и пухкави са от пшеничната тортиля, но пък аз харесвам по-тънки питки, така, че се получи нещо средно.
Поздрав и много усмивки, Диана

А..., Зори -
и ти ме провокира с мекичките. Благодаря,
поздрав и приятни почивни дни,Диана

fedora каза...

Ох, много колоритно е тук при теб, Ди! Чудесни снимки и рецепти. Ти си майстор на питките, виждам, че често сервираш разни на трапезата ви и с право - изглеждат страшно апетитни, а и ми изглеждат лесни. Направила си ги перфектно кръгли! :)
Набелязала съм си няколко неща от блога ти за празниците (то при нас празниците започват от 6 :)
Хубав уикенд :)

brazilka каза...

Тапенадата изглежда страхотно, а в комбинация с тези питки... ммм. Хубав уикенд!

di_ani каза...

Благодаря, Ина!
Правилно си забелязала,че често използвам питки. Обичам по-тънки хлебчета, а и когато са пости - хлябът се очертава като основна храна.
Видях прекрасните ти предложения за празниците, явно при вас започват скоро.
Поздрав, прегръдка и много празнично настроение, Диана

Цвети,
благодаря ти!
Много се радвам, че мога да се възползвам от твоте знания и опит в постите.
Поздрави и прегръдка, Диана

Fazemos de Conta каза...

Hi Diana, I love this recipe and I'll try ir.
The photos are also really wonderful.
Bye
Lúcia

fimere каза...

ils sont très réussis, j'aime beaucoup
bonne journée

di_ani каза...

Lúcia,
Fimère,
Thank you very much!
Very glad you like this idea -
quick and easy.
Greetings and nice weekend Diana

Andrea каза...

Diana everything looks so delicious and photos are lovely as always. :)

di_ani каза...

Thank you very much,
Andrea!
Greetings and hugs,Diana

DSdiva каза...

Оооо, с маслинена апетитка ...мммм, неустоимо!

di_ani каза...

Благодаря, Ива!
Топли, вкусни и усмихнати зимни дни, Диана

t_ilieva каза...

Диди... отново ме остави без дъх...

di_ani каза...

Благодаря, Таня!
Поздрави и благопожелания за теб и прекрасното ти семейство, Диана