В навечерието сме на Лазаровден - първият от трите големи празника, свързани с чудото на възкресението, следван от Цветница и Великден. В народните вярвания християнското възкресение се преплита с възраждането на природата за нов живот. Затова Лазаровден е празник на младостта, на пукналата пролет. По традиция се откъсват върбовите клонки, с които трябва да се окичат вратите на следващия ден – Цветница. Най-характерният български обичай на този ден е Лазаруването. Момичета, малки и по-големи се събират в групи, обличат се с празнични носии или невестински премени, венчета от зеленина и цветя на главите и изпълняват ритуала лазаруване, а те самите се наричат лазарки. Лазарките обикалят полето и къщите, играят и пеят песни за любов и жените, за плодородие, здраве и семейно благополучие.
Лазарица и Цветница са много красиви момински празници, посветени на цветята, любовта и плодородието, а пролетното венче е негов пъстър акцент. Венците били дар на славянската богиня Лада, която е закрилница на семейството и любовта. Харесах идеята да сплета сладки пролетни венчета.
Сладки пролетни венчета
/постни/
Продукти за около 3 дузини венчета/постни/
2½ ч. чаши брашно
1 ч. чаша мек маргарин*
½ -1/3 ч.чаша захар
1 щ. сол
1 с.л. настъргана кора лайм/лимон
1 с.л. сок лайм /лимонов /ликьор по избор
няколко капки сладкарска зелена боя
още захар/кокос за поръсване
* количеството на брашното зависи и от маслеността на маргарина.
*Използвах растителен слънчогледов маргарин със 60% масленост.
/1 ч.чаша = 240 мл./
В кухненски процесор се миксират брашното със солта, захарта с няколко пулсации за надробяване. Прибавят се маргарина, ароматите и лимоновия сок. Хомогенизират се и обединяват в обща смес. Изваждат се от купата, леко и бързо се оформя плътна тестена топка, ако е необходими с още малко брашно /зависи от маслеността на маргарина/. Тестото се разделя се на две части, като едната се оцветява в бледо зелено.
В кухненски процесор се миксират брашното със солта, захарта с няколко пулсации за надробяване. Прибавят се маргарина, ароматите и лимоновия сок. Хомогенизират се и обединяват в обща смес. Изваждат се от купата, леко и бързо се оформя плътна тестена топка, ако е необходими с още малко брашно /зависи от маслеността на маргарина/. Тестото се разделя се на две части, като едната се оцветява в бледо зелено.
Фурната се загрява на 180-200С.
Оформят се топчета с големина на орех, а от тях се разточват тънки фитили с дължина около 20 см.. Усукват се бяло и зелено веднага, след разточването на фитила, докато тестото е все още еластично и по–меко. Двата края се приближават и оформя венче. Охлаждат се във фризер за около 10 -ина минути. Подреждат се върху хартия за печене и поставят в загрятата фурна. Може да се поръсят със захар.
Пекат се около 12-15 мин., до леко златисто, като по време на печене се завъртат.
Изваждат се и оставят да се охладят върху решетка.
Предпочитам да декорирам след изпичане - леко се намазват с мед и се поръсват със захар или кокосови стърготини.
Насладете се на звънко изпълнение, грейнали лица и красиви лазарки...
Хубав, цветен и усмихнат празник!
Оформят се топчета с големина на орех, а от тях се разточват тънки фитили с дължина около 20 см.. Усукват се бяло и зелено веднага, след разточването на фитила, докато тестото е все още еластично и по–меко. Двата края се приближават и оформя венче. Охлаждат се във фризер за около 10 -ина минути. Подреждат се върху хартия за печене и поставят в загрятата фурна. Може да се поръсят със захар.
Пекат се около 12-15 мин., до леко златисто, като по време на печене се завъртат.
Изваждат се и оставят да се охладят върху решетка.
Предпочитам да декорирам след изпичане - леко се намазват с мед и се поръсват със захар или кокосови стърготини.
Насладете се на звънко изпълнение, грейнали лица и красиви лазарки...
Хубав, цветен и усмихнат празник!
24 коментара:
О,толкова са свежи,пролетни ... прелестни са!
Дианка, прекрасна си :)
А "Лазарките " са големи сладури!
Прегръдки и много усмихнат, цветен празник!
Благодаря много, Йоли!
Много благодаря, Дани!
Наистина малките лазарки са така умиляващи, както се казва - да им се ненагледаш. Харесвам този красив обичай, а и винаги си спомням разказа на Вики /в блог й/ за нейното лазаруване.
Цветен и усмихнат празник, Диана
Много хубав зелен цвят си докарала, Диди! Страхотни венчета!
Поздрави и хубави празнични дни!
Страхотни са венчетата, Диани!
Цветен и слънчев празник!
Честит празник :)
Венчетата са много нежни и красиви
Мисля днес да заведа моето момченце да види тази година лазарките вече е по-голям и ще му хареса.
Честит празник, Ди!
Отново много красиво и вкусно предложение, онагледено с прекрасни снимки :)
Хубав и усмихнат ден и на теб :)
Прекрасни са, Диана! Много пролетно настроение и красота!
Весели празници ти желая от сърце!
С Праздником!!!
Диди разкошни са - внасят пролетно настроение!!!
Поздрави най-сърдечни!
Дони,
Пепи,
Мария,
Вики,
Ина,
Ева,
Благодаря ви, момичета!
Хубав, слънчев и усмихнат празник!
Вики,
ще очаквам твоите нови, а на детенце първи впечатления. Вярвам, че ще бъде много красиво.
Поздрави и много усмивки, Диана
Благодаря много, Ана!
С Праздником!!!
Поздрави, Диана
Честит празник!
Много свежo - нежни пролетни венчетa!
Ох,страхотни са ,Диди!
Толкова свежи,пролетни....и със сигурност вкусни!
Хубави празници!
Чудни наистина. Как така са си запазили формата, маргарина не държи май много?
Пожелавам ти хубави празници днес и утре, Диди!
Това са едни от най-тачените в моето семейство празници - много именици имаме тези дни във фамилията (днес един, а утре сме цели четирима), освен това тези празници са много светли, ведри и носещи много хубави емоции :)
Сърдечен поздрав и прегръдка!
Честити празници, Диди!
Много интересна информация, а допълнението към нея е страхотно!
Чудни венчета!
Пролетни и изпълнени с много настроение и позитивна енергия!
Поздрави и весели празници!
Мария,
Марта,
Краси,
Райна,
Лети,
Роси,
Благодаря ви от сърце за милите коментари и празнични пожелания.
Радвам се, че тази лазарска закачка ви хареса.
Райна,
относно формата на венчетата - видно е, че отпуснаха, въпреки охлаждането във фризер.Ако в рецептата има яйце, тестото ще бъде по-еластично и ще запази формата по-добре, но за постни - толкова:).
Честити, цветни и усмихнати празници, Диана
Честит празник! Венчетата са прекрасни, пролетни и много хубаво тематично подбрани.
Поздрави и хубава вечер :)
Дианка, много свежа пролетна идея са тези венчета, в унисон с хубавия ни празник! Пожелажам ви слънчево посрещане!
Diana your photos are wonderful and this was very interesting reading. I enjoyed this post very much. :)
Страхотни са венчетата, Диди - бяло...и зелено...пролет...
Много свежи и красиви венчета, Диани! А снимките носят толкова настроение!
Честита цветница! Здраве, радост и много красиви емоции!
Поздрави, Милена :–)
Много са красиви, Дианка! Свежи и оригинални :) харесват ми :)
Публикуване на коментар