събота, 21 май 2011 г.

21 май 2011


21 май 2011 -
дали този ден ще бъде краят на света или ще празнуваме поредния празник



Американски проповедник твърди, че краят на света ще настъпи на 21 май т.г., в 5 часа сутринта българско време. 89-годишният Харол Кемпинг /Harold Camping/ от Окланд, Калифорния, смята, че в посочения ден човечеството ще стане свидетел на Второто пришествие и в съответствие с библейското пророчество веднага след това ще започне Страшния съд. След 70 години изучаване на Библията бил успял да разшифрова датата чрез математическа система, която позволявала интерпретация на закодирани послания и смята, че всичко е свързано с числата 5, 10 и 17 и начинът, по който те се свързват в различни дати. Но Кемпинг обаче не за пръв път предсказва края на човечеството...

Е вече мина 5 часа и остава с радост да отбележим големия християнски празник - денят на


Днес църквата почита цар Константин и майка му – царица Елена.
През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Самият той приема християнската вяра в края на живота си. Царица Елена отива на поклонение в местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус.
Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

На този ден в Странджа се играят нестинарски игри. Танц върху жарава, наречен нестинарство, е главното “събитие” на празника на Св.Св. Константин и Елена – на 21 май. При залез слънце жени и мъже отиват сред селото, където са изгорени дъбови дърва, жарта се разстила и когато светият тъпан задумка, нестинарите влизат и играят боси в огъня с иконите на Св. Константин и Св. Елена в ръце. След играта, начело с главния нестинар, носещ иконите, отиват в дома му или в пригоденото за тази цел параклисче, молят се и после се угощават.

В народния календар е строго забранена всякаква полска работа. Селските стопани свързват празника с предпазването на реколтата от градушка. Вярва се, че "Еленка и Костадин носят градушката в чувал".. Моми и ергени връзват люлки и се люлеят. Пролетните люлки за здраве, любов и веселие. Вярва се, че харесаната на 21 май мома ще бъде добра домакиня и ще роди много момчета.

Именници: Константин, Костадин, Костадинa, Динko, Елена, Еленko, Елен, Ели, Елица, Койчо.
Имам приятелки, които празнуват днес:)


Честит празник, здраве, късмет и много щастие!

8 коментара:

traiana каза...

Честит празник!
Много усмивки и настроение!

toni_n каза...

Честит празник, Диди!

Много са предсказанията за края на света. Дано нито едно не е вярно!

Сърдечни поздрави с пожелание за усмихнати празнични дни! :)

ellyganova каза...

Добре, че този проповедник не е бил прав ;)
Въпреке, че празнувам днес, не знаех подробности. Беше ми интересно да прочета публикацията ти, Диди.
Поздрави! Хубав уикенд!

di_ani каза...

Тони,
Траяна,
Наистина са много този вид предсказания, но хубавото е, че ни дават още поводи да се радваме на живота.
Честити и усмихнати празнични дни, Диана

Честит имен ден, Ели!
Специални поздрави и благопожелания, хубави празнични дни, Диана

Еoc каза...

Хубави празнични дни, Дианка :) Много слънце и усмивки ти пожелавам!

di_ani каза...

Благодаря, Зори!
Хубави и усмихнати празнични дни и за теб, Диана

Rosita Vargas каза...

Bello post bienvenidas estas celebraciones que llenan el alma de espiritualidad,son fiestas milenarias que hay que celebrar,en cuanto a las fechas de acabo mundo, Dios es más exacto que nosotros el sabe cuándo,lo mejor es esperarlo eligiendo el buen camino,cariños y abrazos.

di_ani каза...

Thanks for the comments Rosita!
You are very accurate, I agree with you ...
Greetings and lots of smiles, Diana