четвъртък, 15 септември 2011 г.

Лангош

Lángos /langosh/ - лангош /или лангос/ е традиционен унгарски специалитет, вид пържен плосък хляб от тесто с брашно и варени картофи, мая, сол и вода/мляко, аналог на нашите мекици. Ще започна с тях и като въведение към едно пътуване в ритъм на унгарски танц - перлата на Дунава, красиви градове и исторически забележителности, специфична кухня, преплетена с традиции и новаторство.


 Унгария е една много популярна и позната дестинация, така че ми се иска този път да я представя в по-различен поглед. Казват, че унгарската кухня е предназначена за истински гастрономи, че всяко ястие притежава богат вкус, аромат и текстура, като пъстротата и богатството си дължи на дългата история и разнообразните етноси, минали през територията й. Унгарската кухня се приема като съчетание на по-обикновената храна, създадена преди векове от заселилите се в равнините й номадски племена, някои нови съставки, които са дошли с италианци и турци през 15-ти и 16-ти век и елегантна, високо развита кухня, която идва от дните на Австро-Унгарската империя. 


В началото на миналия век отлични унгарски готвачи, поставят основите на съвременната унгарска кухня. Karoly Gundel е първият специалист по проучване и разпространение на унгарската кухня, наричан кралят на унгарската кухня, той е истински гастрономически реформатор - автор на няколко готварски книги и създател на уникални рецепти и ресторант, който все още е сред първите сто ресторанти в света. Ще спомена още няколко имена: Йозеф Добуш, Henrik Kugler и Emil Gerbeaud, Ferenc Schwabl и Vilmos Ruszwurm, но за тях, когато им дойде времето.
Синоним на огнената кухня са гулашът и червеният пипер, но също така се гордее с прекрасни сладкиши – ябълков щрудел, класически добуш, палачинки Гундел, ролца с орехи и макове семе и много други, повечето от които имах възможността да опитам в оригинал и логично имам амбицията да приготвя в къщи.
 Чела съм, че едно от култовите места за приготвяне на този лангош е малкото артистично градче близо до Будапеща - Сентендре /Szentendre/. Изключително живописен град със средиземноморска атмосфера, архитектурно и религиозно многоцветие и стилово разнообразие, донесени му от различните емигрански вълни. За първи път се споменава като град през 1009 г., като първоначално е бил заселен от сръбски бежанци, и носи името си издигната на църква Св.Андрей. В последните години се превръща в колония на изкуството, културата, занаятите и туризма. Тук се намира и уникалният музей на марципана, но той напълно заслужава самостоятелна и отделна тема.


По малки калдъръмени улички се стига до централния площад, където се издига Бароковият кръст от 1763 г. в чест на факта, че чумната епидемия избягва и пощадява  града. Около него се намират множество архитектурни шедьоври, музеи, ресторанти, кафенета и сувенирни магазини. Съвсем наблизо е и входът на тясна уличка и малка закусвалня, където се приготвят не много здравословни, но пък вкусни лангоси. Предполага се, че името идва от Ланг, унгарската дума за пламък.
Има различни варианти, аз се постарах да наблюдавам майстора и да потърся една по-автентична рецепта. Вече споменах, че се приготвят от хлебно картофено тесто, което ги прави с пухкава и не с позната по- жилава структура на мекиците. В миналото са се пържили в свинска мас, но вече почти не се практикува. Втасването на сместа е допълнителна предпоставка за получаване на ефирни и въздушни лангоши.
Лангош


Продукти за 4 бр. големи или 6 малки Lángos
1 голям картоф, варен и обелен, пюриран или настърган 
7 гр. суха мая /1 опаковка на д-р Йоткер / 
1 ч. л. захар 
2 ч.чаши брашно 
1 с.л. олио 
½ ч. л. сол 
½ ч. чаша мляко 

¼ ч.чаша брашно за дооформяне 
олио за пържене 
2 скилидки чесън, нарязани на половина 
гарнитура, по желание 

Приготвяне: 
В купа се поставят пресятото брашно със солта, картофеното пюре, маята, захарта, млякото и олиото. Разбъркват се, след което се замесва сместа за около 5 мин., докато стане гладко и еластично тесто. Поставя се в намазнена купа и оставя да втасва до двойно увеличение на обема. Разделя се тестото на 4 порции, формова се в кръгли питки и поставя върху леко набрашнена дъска. Покрива се и оставя за още 20 минути. 
В дълбок тиган се загрява олио за пържене. Оформят се питки с диаметър около 20 см. и пържат в загрятото олио около 2 минути от всяка страна или докато стане златисто. Поставят се върху хартиени кърпи за абсорбиране на мазнината. 
Поднасят се горещи, натрити със скилидка чесън и поръсени със сол, в унгарските популярни солени и – още настърган кашкавал, майонеза, чили сос.


Може да включват заквасена сметана и/или други подправки.


Оформих и поместих в началото колаж със снимки на оригиналните лангош, а това са  моите реплики - вкусни и пухкави… 


Опитайте…

А днес, по-специално:

Честит първи учебен ден на всички първокласници, ученици и учители! 
На добър час!

22 коментара:

Unknown каза...

Дианка,ти си уникална жена!
Не знам,с кое да те поздравя първо!
Поздравявам те за всичко,чудесните и обогатяващи,винаги безкрайно интересни публикации,Прекрасните рецепти и тяхното перфектно изпълнение,красотата с която ни заливаш,чрез снимките си и не на последно място,поздравите за всеки един празник!
Рецептата е чудесна и много,много интересна .Ще се пробва при мен задължително!
Прегръщам те и ти пожелавам един прекрасен ден!!!

Maria Pepeldjiyska каза...

Прекрасни снимки от Унгария - аз съм била там в една студена и снежна зима и някак не я познавам откъм цветната й страна.
И рецептата е хубава, макар че тестените не са ми по вкуса.Но обичам да опознавам кухните на другите етноси.Дай боже още много да опознаем....
С усмивка
Мария

pep-4o каза...

Дидка, чудесно предложение и съвсем навреме, преди съботния ден :)
И много ми харесват гарнирани така с кашкавал!
Поздрави и хубав ден!

Йоланта Делибозова каза...

Фантастично изглежда Диди.Толкова златист и хрупкав отвън,а така пухкав вътре.Невероятно предложение!

Daniela каза...

Che splendida visione, favoloso questo pane, complimenti.
Un abbraccio Daniela.

Черпак с мерак каза...

Толкова пухкав Лангош отвътре и препържен от вън е ,че чак ми се прииска да посегнах и да си взема. :)
Браво страхотна рецепта.
Поздрави!

traiana каза...

Страхотни са Диани! Много хрупкави са станали!Поздрави от мен!

Cool Chic Style Fashion каза...

E' fantastica questa ricetta di vero aspetto di vita, ciao

DSdiva каза...

Фантастични лангош, Ди! Подсетих се за един унгарския граф /така де, ако бабата е била графиня, то и пра-пра внукът и е с потекло, нали?/ на когото биха харесали, стига мама Кеми да знае рецептата :)))
Нека им е честит денят на всички, които го усещат като празник!
Сърдечни поздрави!

Роси каза...

Диди,пак си подготвила интересна публикация и чудесно предложение!
И на мен много ми харесва гарнирано с кашкавалчето!

Слънчев поздрав!
Роси

di_ani каза...

О, много ме трогна, Катерина, но се чувствам неудобно - ние всички се опитваме и чрез храната да изкажем отношение и уважение към близките си. Няма да пропусна, че ти си един безспорен пример за това! А когато кулинарията е и хоби, старанието се подразбира.
Сърдечно благодаря за милите думи,
поздрави и ще се радвам да ти допаднат унгарските мекици, Диана

Благодаря, Мария!
не бих могла да сравня снимките с твоите пътеписи, но Унгария е красива страна и цени своите забележителности. И защото е много популярна като дестинация, избрах да я представя с няколко рецепти от нейната кухня, които ще се опитам да приготвя в домашни условия.
Сърдечни поздрави и прегръдки, Диана

Благодаря, Пепи!
Солените варианти наподобяват гарнирането както пици. Под кашкавала може да се намаже и сос от сирена, както направих аз.
Поздрави и хубав ден, Диана

Йоли,
радвам се че ти допада -
нездравословно е, но всяко нещо, когато е с мярка - не пречи...
Поздрави и усмихнат ден, Диана

Many thanks, Danielа,
Glad you like the idea of fried flat bread Hungarian.
Regards, Diana
Благодаря,Зиче,
наскоро четох една друга рецепта, при която няма втасване на тестото. Аз обаче си мисля, че определено ще е по-пухкав, когато дрождите на маята са се развили преди пърженето.
Поздрави и почерпи се,Диана

Благодаря, Траяна,
радвам се,че ти харесват.
Поздрави и хубав ден, Диана

Stephanie, thank you.
I tried and liked the fried flat bread in Hungary, prepared it at home and get well.
Regards, Diana

fedora каза...

Чудесни питки (така ще ги нарека), Ди, както и снимките от унгарско :) Точно по мой вкус са - намирам малките градчета за много по-красиви от грандоманските и бих ги нарекла сиви големи градове, на които само им е голямо името - шум, навалица, сива шарания :))

Благодаря за разходката, разказа и вкусотията :)

Ева Тонева каза...

Невероятни са твоите лангоши, Диди! Въздушни, хрупкави, златисти... Много популярни са и в Чехия, поднесени с различни сосове, но неизменно с настърган Eidam и чесън. Благодаря за споделената рецепта, ще я опитам задължително. Сърдечни поздрави!

rusanka каза...

Страхотни снимки от Унгария, Диди!
Красива и изпълнена със старинни забележителности страна!
Чудесна и интересна унгарска рецепта!
Непременно ще я пробвам!
Поздрави и много усмивки!

Dani каза...

Дианка,
избрали сте чудесна дестинация и не се съмнявам, че ще прочета още много интересни неща!
Чудесно предложение, което много ще ни хареса, макар че е тестяно и пържено!
Но със сигурност ще "прегрешим"!!!
Искам да те попитам, след първо втасване премесваш ли тестото преди да разделиш на 4 части?
Прегръдки и хубава вечер!!!!

Еoc каза...

фантастични са тези мекици, Дианка :) Значи по унгарско се загуби последните дни :) супер... много харесвам Будапеща :)
Поздрави от мен и хубав утрешен ден ти пожелавам!

Milena каза...

Унгария и на мен ми е любима дестинация, чувствам се уютно там :-) Благодаря за увлекателният разказ, Диани! А тези лангош изглеждат страшно пухкави и апетитни!

Сърдечни поздрави, Милена

Mарияна каза...

Тази прелест изглежда престъпно вкусно! А това с намазаната скилидка чесън е божествено!

bluemoon каза...

Ха, какво виждам - Дианка била в Унгария :)

Привет, мила! Szia (Сио), както поздравяват там :)
И.. "Йой, да фином, надьон фином драга!" - Вярвам си чувала репликата не веднъж.
Страхотни са ти се получили лангошите, Дианка! Апетитни! Кezét csókolom! :)
Не знам дали си опитала и сладкия вариант или печените, завити на фунийка, с пълнеж примерно от маслен орехов крем - е това, каква калорична бомба е. Но наистина си струват. Опитай :)

Чакам с нетърпение продължението!
Поздрави и прекрасен празник утре!

Vili Konova каза...

Дианче, поздрави от мен и съпруга ми за това , че отново ни върна в тази прекрасна страна / и младостта/.Няколко лета бяхме на почивка на езерото Балатон и главният готвач винаги ни глезеше с лангош, ако види , че сладникавите сосове на местната кухня не ни допадат.
Луда млада глава тогава, нито името запомних, а за рецепта и през ум не ми е минало.
Утре ще хапнем от тези пухчета, а теб прегръщаме горещо и ти благодарим.

di_ani каза...

Много ви благодаря, момичета!
Радвам се,че и ви допада тази идея, а още повече, ако се опитате да ги приготвите. Освен мил спомен за Унгария, за повечето от вас , ще усетите и разликата във вкуса с нашите мекици. Втасалото тесто не се премесва допълнително,/за да не се спукат въздушните мехурчета в него/, а само се дооформя с малко брашно.
Ще се отнася до пътуването ни -
по-точно тази екскурзия избра нас. Записахме се в последния момент на мястото на две, непотвърдени места. Имах други планове, но не съжалявам. Радвам се, че вие знаете, за какво иде реч и в кулинарен аспект. Ще се опитам да представя още няколко рецепти, но с моето темпо...:)
Ина,
Ева,
Роси,
Дани,
Зори,
Милена,
Марияна,
Ирма,
Вили,
Благодаря ви от сърце,
поздрави и хубави празнични дни, Диана

Donibaneko,
сърдечно благодаря за посещението и милите думи. Много се радвам, че ти допада това предложение, но с малко уточнение. Тези лангоши са вид национална храна в Унгария, където бях на екскурзия. Тя има богата история и красиви градове, но аз живея в България. Аз ти предлагам, когато решиш да пътуваш да посетиш и нашата страна, откъдето предполагам ще бъдеш очарована. Пиши ми и бих могла да ти бъда полезна.
Сърдечни поздрави и хубави дни, Диана

Анонимен каза...

Дианка, Катерина горе е казала всичко, което знам, че знаеш, че мисля и аз!
Ще добавя само, че рано или късно ще спретна тази рецепта, защото кандидат-зетя има унгарска жилка и ще му се подмажа с някоя закусчица:)
Весела