Днес е празникът на есенното равноденствие, когато денят и нощта имат равна продължителност. В космически аспект пътят на Слънцето по небесната сфера пресича небесния екватор. Много от народите по света и почти всички езически религии почитат равноденствието като момент с особено значение, символизиращо плодородието, равновесието и мъдростта. Метеоролозите ни обещават още топли и окъпани в слънце есенни дни, а
природата ни дарява с красота и спокойствие в нежни пастелни цветове.
Е, честита да е,
очарователна, щедра и усмихната есен!
очарователна, щедра и усмихната есен!
За първия астрономически есенен ден избрах нюанси в наситено кафяво и ръждиво, тъмно синьо - лилаво и червено, и малко свежо зелено.
Една идея за шоколад, много шоколад и дъх на късни летни плодове.
Шоколадов пастет с къпинов сос
/по идея и с изменения от Chocolate Pate with Cranberry Coulis/
Продукти за 8 порции:
250 гр. шоколад 70% какао
60гр. масло
½ ч.чаша захар /на вкус/
1 с.л. мед
2 с.л. еспресо
1 с.л. кафеен ликьор или бейлиз
1 щ. сол
1 жълтък
1 с.л. сметана
1 ч. чаша течна сметана
8 шоколадови бисквитки
сметана /сладолед за гарниране
какао за поръсване
Разтопява се захарта с меда, кафето и бейлиза. Прибавя се маслото и след неговото омекване се добавя и натрошения на дребно шоколад. На водна баня се разтопява и шоколада, до получаване на крем . Разбърква се жълтъкът с 1 с.л. сметана и постепенно налива към шоколадовата смес. Разбиването продължава около една –две минути, за да се обработи термично яйцето. Маха се от котлона и оставя до охлаждането му със стайна температура.
се сметаната, заедно с фиксатор ако е необходимо до плътен крем.
Постепенно се обединяват двете смеси до хомогенизиране.
Налива се във форма, която е покрита с ал. фолио или в индивидуални силикон формички, и поръсва с натрошени шоколадови бисквитки.
Оставя се една нощ в хладилника или няколко часа във фризер.
Оставя се една нощ в хладилника или няколко часа във фризер.
Може да се сервира цял или се реже се на филии, да се поръсва с какао, аз избрах за контраст по- светло на цвят и гарнира по желание.
И още, разбита сметана/сладолед плодове и сос, но може да се използва и разреден конфитюр.
За соса - свежи и почистени къпини съвсем леко се задушават в захар и собствен сок.
2 ч.чаши къпини
1 ч.чаша захар, според сладостта
2 с.л. нишесте горски плодове
1 ч.л. лимонов сок и кора от лимон
1 ч.л. плодов ликьор
Смесват се къпините със захар, ликьор и лимонов сок, оставят се да отлежат около час, като периодично се разбъркват да се разтвори захарта. Отлива се малко от получения сироп и смесва с нишестето на кашичка. Сместа се изсипва в тенджера и вари на умерен огън, като се разбърква. След няколко минути къпините се изваждат, а варенето продължава докато сосът се сгъсти. Плодовете се връщат обратно и тенджерата се маха от котлона. Ароматизира се по желание и леко охлажда.
А по аналогия с други пастети, приготвих дузина шоколадови бисквити за намазване.
Шоколадови бисквити
Продукти за една дузина големи бисквити: 240 гр. шоколад /натурален, нарязан на парчета
2 с. л. масло, на стайна температура
2 яйца
½ ч. чаша захар на пясък
¼ - ½ ч. чаша брашно*
¼ ч. л.бакпулвер
½ ч. чаша шоколадов чипс
1 ч.л. какао
* количеството на брашното определя структурата: по-кремообразна, тип браунис; или по-пръхка тип бисквита.
Фурната се загрява на 175С.
Шоколадът и маслото се стопяват на водна баня, като се разбъркват докато се разтопят напълно и изглади сместа.
Отделно в купа се разбъркват яйцата заедно с ванилията и захарта .
Пресяват се заедно брашното и бакпулвера.
Към разтопения шоколад се излива захарно-яйчената смес и се разбърква до хомогенизиране. На части се добавят сухите съставки до пълното им поемане, на края се разбърква и шоколадовият чипс.
Сместа се оставя леко да се охлади и стегне.
Загребва се около 1 ½ супени лъжици от тестото и поставя върху тава, покрита с хартия за печене. Пекат се в продължение на 10-12 минути или докато се стегнат от външната страна, като се внимава да не се препекат.
Изваждат се от фурната и охлаждат върху тавата, след което се прехвърлят върху решетка за окончателното им изстиване.
Съхраняват се в херметически затворен съд.
С чаша мляко или още шоколад, едно добре решение.
Не може без парченце:)
Опитайте...
24 коментара:
Имай милост....такова изкушение е това!Много шоколад, и много красота...
Дъхава и вкусна есен, Диани!
Мария
Много ти благодаря, Мария -
обичаме шоколад, а и той така хубаво се вписва в цветовата гама на есента.
Спокойна, щастлива и усмихната есен ти желая, Диана
Шоколадова пре-лест, Дианка, че и малини и къпини.
Невероятен си естет - доказва го и горния пастет;))
Честита да е есента, и ние в нея, с пастелните и чудеса обвеяни!
Ухаааа, колко много шоколад...
Не, ти наистина нямаш милост.
Дианка, Честита Есен :) зная, че ти е любима! Много вдъхновение и красиви моменти да ти донесе!
Десертът е невероятен :)
Прегръдки!
Дианни,отново невероятно вкусно и интересно предложение!И пастета и бисквитките са разкошни!
Много обичам да ти идвам на гости,защото знам,че всичко е поднесено с много вкус и крсота!
Честита есен!Обожавам я!
Прегръщам те и ти пожелавам релаксиращи почивни дни!
Диани, честита да е есента и на теб! От тези снимки удар ще получа:) Тъкмо почнах диета, ти направо ме разубеди! невероятни изкушения, цяла нощ ще ги сънувам.Хубав уикенд!
Дианка, пожелавам ти шоколадова есен! Бисквитките са прекрасни, вече са фаворити на сина ми.
Толкова много шоколад на едно място е просто прекрасно преживяване:)
Чудесна идея, Дианка!
Много шарена и ароматна есен ти пожелавам!
Истински малък шоколадов празник е това, Диди!
Както винаги си толкова фина и елегантна във всичко - рецепта, снимки, представяне, детайл.
Хубави, цветни, приятни и вкусни есенни дни ти пожелавам!
Страхотно....!
Шоколад, къпини и есен!
Много вкусно и красиво!
Поздрави, Диди и хубави почивки!
Снощи видях какво си сътворила, но не можах да изразя възхитата си (зависи на кой компютър съм), но сега вече спокойно мога да кажа ПРЕКРАСНО!!!
Ди, и двете предложения не само че се връзват цветово с настъпилия сезон, но и са изумително вкусно изглеждащи. Квадратите са толкова сочни, толкова приканващи, че горко му на този, който е на диета. А бисквитките - о, те ще са унищожени моментално от моето диване - страшно много обича бисквитки. Степунава сладкишите така: шоколадови бисквити, шоколадов крем, торти и др. :))
Благодаря за насладата и за рецептите!
Хубави есенни дни :)
Дианка,
с толкова вкусно, шоколадово изкушение започваш есента!
Нека е топла и "вкусна", обагрена с красиви цветове и емоции!
Сърдечни поздрави и хубава неделя!
Мммм,запреглъщах неистово....както винаги прекрасни десерти,поднесени изящно!Комплименти,Динака!
Диани поздравявам те за прекрасният блог. Макар да не коментирам рецептите ти винаги ги преглеждам и да си призная честно половината от тях вече съм ги пробвала в кухнята си.
Благодаря ти за прекрасните рецепти.
Диди, както винаги, намирам при теб нещо ново за мен, което ме грабва от пръв поглед. Много изкусителни снимки!
Поздрави и хубава нова седмица!
Това е един невероятен начин да се привества есента, Диани! :-) С такава умопомрачителна доза шоколад няма как да надделее меланхолизма, които обиквено ме обзема с настъпването на есента :-) И пастета и бисквитите ми подобриха значително настроението, а представям си какъв ще е ефекта им в действителност!
Спорна и усмихната нова седмица!
Поздарви, Милена :-)
Невероятно изкушение, Диана! Ароматно, вкусно и цветно, дано такава да е и цялата есен! Сърдечни поздрави! :)
Честита есен и на теб, Диана! Много вкусни предложения! Чудя се кое да предпочета - дали бисквитите или шоколадовия мус или... и двете! Поздрави от мен :)
Честита, слънчева и много усмихната есен ви желая, мили приятели!
От сърце ви благодаря за коментарите и поздравите, много се радвам, че тази шоколадова идея ви харесва.
Марта,
Илианка,
Зори,
Катерина,
Траяна,
Марияна,
Мъх,
Лети,
Роси,
Ина,
Дани,
Еликсир,
Веси, /добре дошла:),
Ели,
Милена,
Ева,
Боряна, /добре дошла:)
Е, вече знаете че много обичам есента - нека и вашите дни бъдат цветни, приятни и вкусни, Диана
Това ,което си ни показала е страшно вкусно!Трябва да го опитам това шоколадово изкушение иначе няма да намеря мира.Сега ще си сваля рецептата ,най-подробно!
Благодаря много
и ще се радвам да ти допадне, Нели!
Поздрави и усмихната есен, Диана
Diana, I'm in love with blackberries. Remember my childhood. I lived in a house where we could pick blackberries straight from the tree. What a delight. Still keeps the feel of fresh and delicious blackberry.
Lúcia
Very kind and nice childhood memory, Lucia.
I also love blackberries and I am very glad that you liked the idea of chocolate.
My greetings and many smiles, Diana
Публикуване на коментар