Има място за математика в кулинарията. Ще започна с нещо интересно, може би малко
странно, което касае любителите на палачинки, логическите зависимости и модели:
100 - [10L - 7F +
C(k - C) + T(m - T)]/(S - E)
Това е опит за формула, рецепта на перфектната палачинка, създадена от английска математичка, където: L представлява броят на бучките в тестото, а С е неговата консистенция. Буквата F отразява най-лошия резултат, k е идеалната консистенция, T означава сгорещеността на тигана. Идеалната температура на тигана е представена от буквата m, а S е времето, за което сместа трябва да престои преди да бъдат направени палачинките. Е-показва колко трябва да престоят сготвените палачинки преди да бъдат изядени. Колкото резултатът е по-близо до 100, толкова по-вкусна е палачинката. Според нея най-голямо значение за успешната порция е температурата на нагрятия котлон, както и пухкавостта на разбитата смес.
Няма да оспорвам тези показатели, нито феноменът на палачинката като непреходно изкушение с малко продукти,
лесно приготвяне и много вкус. Палачинките са винаги на
мода - сладки и солени, вариантите са неизчерпаеми. За предястие или лека вечеря, закуска или
десерт – огромен брой версии и рецепти за палачинки, които могат да се обединят
в едно друго предписание:
Перфектна палачинка = идеални съставки * идеално приготвени* с идеален
пълнеж
И преди да представя една типична и много популярна унгарска палачинка Gundel, със закъснение, днес моята идея е за солена - с пълнеж от разтопено сирене "бри", медена
круша и карамелизиран лук.
Продукти за 6бр. палачинки, /по любима рецепта, може креп "сюзет"/ или
3-4 яйца
12 с.л. брашно
1 к.л.сол
1 к.л. захар, по желание
1 с.л. разтопено масло или олио
2 - 2½ ч.чаши мляко
1 ч.чаша =240 мл.
В блендер или кухненски робот се смесват яйца, брашно, сол и по малко млякото, разтопеното масло за няколко секунди, или докато стане гладка смес с гъстота на боза. Може и ръчно /брашно, сол, яйца и след разбиване мляко и масло/ Покрива се и съхранява в хладилник за поне 1 час
(макар че е за предпочитане 2 часа) или до мах 24 часа. Ако сместа се е сгъстила много, се долива още малко мляко.
Плънка за 6 бр. палачинки
200 гр. сирене "бри"
3 круши
½ - 1 ч.чаша карамелизиран лук
хрупкав бекон,по желание, но аз не използвах:)
хрупкав бекон,по желание, но аз не използвах:)
Първо се подготвя карамелизираният лук
2 глави кромид лук
1-2 с.л. мед
2 с.л. масло
½ ч.л. олио
1 с.л. бренди или вино
няколко капки балсамов оцет
1щ. черен пипер
На
средна се задушава леко в маслото и олиото за около 2-3 мин. Добавят се
солта, мед и бренди и на по- ниска температура се задушава около 20-30 мин., до кехлибарно златисто, като се разбърква често.
Технологията на приготвяне е лесна и е онагледена чудесно във видеото.
26 коментара:
Хихихи...все едно,че бях на училище,в час по физика!
Чудесна презентация,много забавна и поучителна.
Палачинките са превъзходни,а снимките ти-направо ги О-БО-ЖА-ВАМ!!!
прегръдки Дианка и пожелания за слънчев ден:)))
Много се радвам, Кате,
че ти хареса тази закачлива идея за представяне на иначе, обикновените палачинки.
Часът завърши,
хубав и усмихнат ден, Диана
Рецептата е като за мен - хем ще си смятам, хем ще си готвя :))
Много слънчеви снимки и много вкусно предложение, Ди! За презентирането... ти си знаеш - върхът си!
Много слънчев и усмихнат ден :)
Страхотна презентация и чудесни палачинки.У дома също са любими:)
Хубав ден, Диана!
Хаха много готино и супер хитра идея! Дианче по тази формула чудни стават палачинките, а и снимките са страхотни :)
Поздрави и усмихнат ден!
Неустоими! Вземам си последната с разтопеното сирене :)"Перфектна палачинка = идеални съставки * идеално приготвени* с идеален пълнеж"
Диди, заинтригува ме с тези формули, а то какво било - палачинка :)) Ама пък как изглежда само!!! Няма да откажа на този пълнеж, с невероятния карамелизиран лук!
Поздрави и хубава седмица на теб!
ДИАНЧЕ ,аййй какви палачинки аййй какви снимки ...
Всичко така хубаво си го представила ,че се връщах няколко пъти да чета и разглеждам.
Прегръдки и хубав ден!
Диди, направо ме стресна с тази формула! Хихи, не мислех, че и при палачинките има място за математика.
Аз ги обожавам с всякакъв пълнеж. Твоите са много изискани!
Поздрави!
Не мога да спра да ти се чудя откъде ги изнамираш тези неща? Страшна си просто!
Фантастични палачинки, Диди!
Обожавам палачинки всякакви, но трябва да призная, че клоня по-скоро към соленичките варианти, а твоето предложение е направо неустоимо и с любими продукти. Просто си представям вкуса!
Благодаря ти, тези палачинки са направо истинско преживяване!
Прегръдка : Лети
Чудесно представяне,а палачинките ти са страхотни!
Дианка, този урок съм го пропуснала :)))
Но прекрасните ти палачиники, не мога!
Чудесна презентация, красиво поднесено, чак да ти е жал да го развалиш!!!!
И любимо съчетание на продукти!
Прегръдки и хубава вечер!
Мммм... палачинки мога да ям целодневно.. и как иначе при този богат избор... Снимката с разтопеното сирене е много изкушаваща :)
Страхотни са, Дианка :)
Прегръдка и хубава вечер!
Диана, много интересни палачинки. Никога не съм опитвала подобни комбинации. Падам си малко "сухарка" на такива теми:) Снимките са много красиви, а що се отнася до идеалната палачинка - честно казано, на мен и формулата няма да ми помогне! :))) Правя ги както ми дойде. Гледам само гъстотата на сместа и пак си ги харесвам. :))))
Хубава вечер!:)
Ох, това изглежда леко нечовешко:)) Снимките са толкова апетитни, че чак усещам вкуса ! Страхотна рецепта!Поздрави и хубава вечер(няма как да не е с това изкушение на масата)!
Наистина, палачинките винаги ще са на мода и сред любимите ястия на малки и големи. Много финес, перфектно съчетание на вкусове и аромати, перфектна и много елегантна презентация, Диана! Аплодисменти и поздрави! :)
Диана, формулата силно ме впечатли! Сигурно по нея си правила твоите палачинки, защото изглеждат перфектно :). Много ми хареса и идеята за сладко-солен пълнеж, а снимките са страхотни!
Сърдечни поздрави!
Диана, прекрасна си. Преглъщам гледайки снимките. Винаги правя палачинките на око, ще пробвам твоето предложение, пълнежа е уникален!
Поздрави!
Според мен липсва една величина във формулата- колко бързо могат да бъдат погълнати палачинките :-)
Невероятно изкушение са тези палачинки! Много ми хареса как си ги сгънала, много елегантен начин на поднасяне! Красиво, вкусно и стилно!
Поздрави, Милена :-)
Прекрасно представяне на тези палачинки. Чудесни са.
Намини през моя блог за една награда.
Поздрави!
Пиша за втори път коментар, понякога накрая публикуването се проваля и всичко отново...
Много се радвам и искрени благодарности за милите думи!
Ина,
Тряна,
Ева,
Катя,
Пепи,
Зиче,
Ели,
Йоли,
Лети,
Нели,
Дани,
Зори,
Дарина,
Гуинет,
Ева,
Мира,
Марияна,
Милена,
Маги,
Драго ми е, че имаше толкова присъстващи в час:)
и най-вече, че тази идея ви хареса, а към палачинки никой не е равнодушен. Аз не мога да приема понятие - "перфектна палачинка". Различни са вкусовете за дебелина и плътност, пропорции и пълнеж.Радвам се, че одобрихте тази закачка.Благодаря ви!
Прегръщам ви и ви пожелавам усмихнат есенен ден :) Диана
Сърдечна благодарност за жеста и наградата, Маги!Честита да е и на теб!
Ще си я взема с радост,
поздрави и много усмивки, Диана
Приемам с охота соленото ти предложение,у дома обичаме солени плънки,а твоята даже балансира между сладко и солено!Чуден пълнеж!
Както винаги идеална палачинка,с идеален пълнеж,и идеална презентация :)!
Хубави почивни дни,Дианка!
Математика и палачинки!
Обичам ги и двете!
Математиката ми е любим предмет, а палачинките ги обожавам!
Чудесна рецепта и невероятни снимки, Диди!
Поздрави и хубав празник!
Еликир,
Роси,
сърдечно ви благодаря и много се радвам, че почитателите на математика, дори и в кулинарията сме толкова много!
А палачинки, видно е, всеки обича:)
Прегръдка за вас,
хубави и усмихнати есенни дни, Диана
Публикуване на коментар