Най-честата асоциация за постно ястие са картофите и в частност, картофените кюфтета, за които има изобилие от варианти за приготвяне. Счита се, че картофите са сред най-полезните храни, като попадат в групата на супер храните, а вече се правят опити за реабилитиране и пържените.
Картофите засищат идеално, като имат 80 % вода и почти нямат мазнини. Картофите съдържат повечето незаменими аминокиселини, минерални соли и витамини (С, В1, В2, В6, РР), като 200-300 грама картофи са достатъчни за да покрият дневната нужда от витаминС на организма.
Картофите засищат идеално, като имат 80 % вода и почти нямат мазнини. Картофите съдържат повечето незаменими аминокиселини, минерални соли и витамини (С, В1, В2, В6, РР), като 200-300 грама картофи са достатъчни за да покрият дневната нужда от витаминС на организма.
Картофельные зразы с грибной начинкой - това е една по-скоро идея, отколкото рецепта за картофени крокети, които са постни и пълнеж от задушени гъби Харесах я и взаимствах от руски сайт, по който вече съм приготвяла картофени котлети. В оригиналния вариант е препоръчано, а и за по- здравословно, да се изпекат. Адаптирах с подправки по наш вкус и ги изпълних печени и пържени. Апетитно и вкусно предястие или основно постно ястие.
Постни картофени крокети с гъбена плънка
Продукти за 4 порции:
1,5 кг. картофи
200 гр. пресни гъби, използвах печурки
½ стрък праз /за гъбите, по желание/
сол, черен пипер и подправки, на вкус1 с.л. зехтин, олио за гъбите
скилидка чесън
мащерка
½ ч.чаша овкусена галета
1-2 с.л.зехтин или олио за печене
Подправки по желание за картофите:
индийско орехче 2 щ., кимион 1 щ., черен пипер, чесън на прах и сол на вкус
В оригиналната рецепта технологията е показна по етапи.
Картофите се сваряват обелени, /по оригиналната рецепта, аз ги варих необелени/ с малко вода и сол. Горещи се изцеждат, обелват се, след което пасират. Трябва да се получи смес удобна за оформяне. Добавят се избраните подправки и оставя да се охлади напълно.
Картофите се сваряват обелени, /по оригиналната рецепта, аз ги варих необелени/ с малко вода и сол. Горещи се изцеждат, обелват се, след което пасират. Трябва да се получи смес удобна за оформяне. Добавят се избраните подправки и оставя да се охлади напълно.
Гъбите се почистват, нарязват и запържват в зехтина, овкусен със скилидка чесън. След неговото омекване се прибавя и ситно нарязания праз и задушава до готовност. Овкусява се със сол и черен пипер, мащерка на вкус.Също се охлажда.
С навлажнени ръце се правят плоски кюфтета, като в средата им се поставя от гъбената плънка. След това се затварят и дооформят. Овалват в панировката от галета и поставят в омазнена тава.
Пекат се в предварително загрята на 200С за около 20 мин. до зачервяване.
С навлажнени ръце се правят плоски кюфтета, като в средата им се поставя от гъбената плънка. След това се затварят и дооформят. Овалват в панировката от галета и поставят в омазнена тава.
Пекат се в предварително загрята на 200С за около 20 мин. до зачервяване.
Ако се избере вариант за пържене,
се загрява тефлонов тиган с малко мазнина и пържат до златисто.
Гарнирах с карамелизиран лук /приготвени без масло и вино/ и сервирах със сварени на пара броколи и тиква. Пресни домати също им пасват чудесно.
Опитайте...
Още постни идеи и рецепти с картофи.
22 коментара:
Bellissima ricetta
ciao
Много апетитни, Дианка!
И много ми харесва предложението с карамелизирания лук отгоре!
Хубав ден на теб!
Ах, че вкусни картофени крокети, Диани!!!:-)) Чудесни изглеждат с тази плънка, много вкусни и сочни!:-)) Но е противопоказно да се гледат по обедно време, когато си решил да хапнеш само ябълка.:-))
Прегръдка и пожелания за ведър и вкусен вторник!:-)
Ако не бях сложила боб да се вари за довечера,това щеше да е вечерята ни...Но и утре не е късно.
Поздрави!
Дианче,страхотни са крокетите!
Продуктите се съчетават чудесно,и гъбките ароматизират идеално ястието!
Невероятно красиви снимки!
Удоволствието беше за мен,отново да посетя блога ти!
Прегръдки и пожелания за един слънчев ден:)
Дианка,много добре са се получили крокетите .И с тази гарнитура направо...красота!Ти си уникална при подреждане на ястията ти-винаги се наслаждавам на снимките ти!
Хубав ден-поздрави!
С малко закъснение, искам да честитя вчерашния празник, с пожелание за много семейно щастие, мир и хармония. Вчера не успях да направя тиквените кифлички, защото прекарахме почти целия ден навън, но довечера ще дойде и техния ред :) Новото ти картфоено предложение е страхотно! Толкова красиво и оригинално поднесено, а с тези продукти несъмнено и много вкусно.
Много красиво предложение, а и много вкусно несъмнено!
Издължените форми също много ми допадат!
Казвала ли съм ти, че си страшна :))
Супер предложение, Ди! Точно вчера се озовах в ситуация на домакиня, която не знае, че гостите и спазват постите /ама и те едни потайни :)))/ а аз дори салатата бях направила касапска, за десерта да не говорим...мъка, мъка ...Много ми харесва рецептата!
Сърдечни поздрави:*
Не постя,ама тези кюфтета ще ги направя!Така ми се приядоха ...
Перфектна форма, много вкусна плънка и невероятно елегантно поднесени, Диана! С твоите постни рецепти с лекота бих се отказала поне за известно време от месото. Сърдечни поздрави! :)
Дианка,
как можеш да поднесеш толкова красиви картофени кюфтета ?
Възхищавам ти се !
Сърдечни прегръдки и хубава вечер!
Чудесни са , Диани!
Охх Дианче, каква прелест и вкусотия :) Много изкусителни за тези крокети!
Много благодаря и за ценната информация, поуспокоих се, защото моите мъници ядат основно картофи, под всякаква форма ... и ориз :)
Прегръдки и чудна седмица ти желая!
Диди, страшно красиво си ги аранжирала! Изглеждат много вкусни!
И аз съм на картофена вълна тези дни :) Правих картофени кюфтета, но определено твоето предложение е по-примамливо.
Поздрави :))
Мммм, Дианка,
и двата варианта ми допадат много;-)
Не ядем често пържено, така че мога да си позволя отвреме-навреме да прибегна и до тази техника;-)
А с този карамелизиран лук отгоре направо ме довърши- само мога да си представя колко е вкусно;-)
У дома редуваме месо с постно, така че като нищо това ще е следващото ми постно ястие:-)
Хубава вечер!
Много ме зарадвахте и ви благодаря от сърце, на всяка една от вас!
Stefania,
Пепи,
Мони,
Краси,
Кате,
Живка,
Цвети,
Ина,
Ива,
Йоли,
Ева,
Дани,
Траяна,
Ева,
Ели,
Мъх,
Трябва да си призная, че не съм очаквала такъв интерес към иначе познатите картофени крокети. Идеята ми бе да разнообразя постния вариант с добавянето на гъбен пълнеж и технологията на печене, вместо пържене.
Драго ми е, че така позитивно ги оценявате, ще се радвам да ви допаднат и на вкус.
Още веднъж благодаря,
прегръщам ви с пожелания за хубав и усмихнат ден, Диана
Дианка,чудесни са крокетките!И отново поднесени много свежо и цветно!
Сърдечен поздрав!
Ех, че се кокетни тези крокетки , Диана. Страхотно са поднесени. За вкуса не се и съмнявам, че са просто невероятни.
Поздрави!!!
Невероятна си, такава красота постигаш - заприличаха ми на пантофки, като кристални песъчинки е галетата и панделките - изящно и стилно.
ВЪзхитена съм! Отново:)
Чудесно предложение! Варианта с гъбената плънка ми хареса много:)
Снимките са страхотни и картофените кюфтета изглеждат неустоимо:)
Много ви благодаря за посещенията, милите думи и одобрителни коментари. Очарована съм от описанието, Марта!
Роси,
Мони,
Марта,
Дора,
Радвам се,че ви допада тази идея.
Прегръдки и усмихната седмица, Диана
Публикуване на коментар