При толкова много празнични януарски дни, месеното на пити, погачи и питки е често, почти ежедневие. Обредният хляб е неотменен елемент на всеки народен обичай, а при създаването му в миналото, а и сега, се влага много чувство, въжделения за здраве и добър живот. За смисъла, символиката и изследванията на етнографа Димитър Маринов към обредните хлябове ми се иска да пиша отделно, по-специалнопо и задълбочено.
Казват, че правенето и на най-обикновения хляб е свещенодействие!
Тези питки и хлебчета не са по правило обредни, с конкретни мотиви и орнаментика, но са празнично приготвени и наречени. Е, имаме и традиционни... Като за празник, към замесването се пристъпва бавно, търпеливо и с много любов. Опитвам в стъкмяването да има нещо ново и/или различно, но основата е за тестото приблизително еднаква. Предпочитам питки с малка големина - лесни, изпитани и харесвани. Уханието на прясно изпечен хляб е сред най-силните и създава усещане за дом, семейство и уют, а домашният вкус и хрупкава коричка несравнимо допълват удоволствието. Избрах да предложа с по-различен начин за оформяне:
Казват, че правенето и на най-обикновения хляб е свещенодействие!
Тези питки и хлебчета не са по правило обредни, с конкретни мотиви и орнаментика, но са празнично приготвени и наречени. Е, имаме и традиционни... Като за празник, към замесването се пристъпва бавно, търпеливо и с много любов. Опитвам в стъкмяването да има нещо ново и/или различно, но основата е за тестото приблизително еднаква. Предпочитам питки с малка големина - лесни, изпитани и харесвани. Уханието на прясно изпечен хляб е сред най-силните и създава усещане за дом, семейство и уют, а домашният вкус и хрупкава коричка несравнимо допълват удоволствието. Избрах да предложа с по-различен начин за оформяне:
Малка вита питка
Продукти:
¼ ч.чаша хладка вода
½ ч.чаша прясно мляко
½ кубче прясна мая /20 гр. или 7 гр. инстантна мая
3- 3 ¼ ч. чаши брашно, според влажността на брашното
1 ч.л.сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. оцет
2 яйца без 1 жълтък
2 с.л. олио
За доомесване и оформяне
¼ ч.чаша брашно за доомесване, при необходимост
25 гр. маргарин и 25 гр. масло (стайна температура), или олио
За намазване
1 жълтък
1 ч.л. вода
1 ч.л. олио
1-2 с.л. сусам, по желание
След изпичане, по желание:
1 с.л. олио
1 ч.л. вода
1 ч.л. мед
1 ч.чаша на 240 мл.
Маята с ¼ чаша хладка вода, 1 с.л. захар и 3 с.л. брашно се замесва на кашичка и оставя да се надигне за около 10-15 мин.
Смесват се 3 – 3 ¼ ч.чаши брашно /¼ ч.чаша се оставя за доомесване/ със солта и към него се добавят закваската, яйцата, млякото, олиото и оцет.
Продължително се омесва еластично тесто, на ръка или с миксер. Оставя се да втасва в омазнена купа за около 1 ½ часа или до двойно увеличение на обема.
Втасалото тесто се разделя на части, които се оформят на топка и оставят за около 15-ина мин. да отпуснат. Възможностите за оформяне за различни:
* венец:
Тестото се разделя на 4 или 5, по желание топки, които се разточват на кори с диаметър около 20 см. Всяка една се намазва с разтопена мазнина и поставят една над друга. Разрязват се диаметрално на 8 сектора, като се оставя плътна част /борд/ около 2 см. по края. Внимателно се разслояват получените триъгълници и с прихлупване, и отстъпване се завиват около борда. Поставя се върху покрита с пекарска хартия тава.
* плетеница:
Тестото се разделя на 4 топки. Всяка една топка тесто се разточвна на правоъгълник с широчина около 20 см. и дебелина около 3-4 мм. Намазва се с разтопен маргарин и масло и навива откъм дългата страна на руло. Две по две се усукват. На дъното на омазнена и покрита с пекарска хартия тава се поставя първата усукана двойка, която се оформя като пръстен. Върху нея и вътре в пръстена се поставя и втората усукана двойка.
Намазва се с още мазнина и оставя да втасва около 45 мин. Може да се ограничи тестото с подвижен ринг за торта.
Фурната се загрява на 175-200С., питката се намазва с оставения жълтък, разреден с 1 ч.л. вода и 1 ч.л. олио, поръсва се със сусам /по желание/.
Поставя се да се пече на 175С за около 30 - 40 мин. или до зачервяване и готовност със суха клечка. След първите 10 мин. може да се покрие с фолио.
След изпичането се изважда от фурната и освобождава от формата. Може да се намаже за блясък и омекване с малко мазнина, мед и вода. Оставя се да се охлади на решетка за около 30 мин. и е готова.
И коричка:)
Опитайте...
35 коментара:
Много интересно преплетена питка, Дианка!
И какво апетитно, пухкаво парченце си подала :) съвсем навреме за вечеря :)
Поздрави и хубава вечер!
Дианка, няма как да не опитам!
Чудесно предложение,а оформлението е прекрасно!
Топла прегръдка!
Дианка, майстор си ти на всичко!!! Толкова любов и желание има вплетени в тази слънчева питка!!! Много ми харесва начина и на оформяне. Не само тя, а и всичките ти предложения са както винаги невероятни!!
Обичам да чета постовете ти, винаги написани толкова увлекателно, както и невероятните ти снимки!!:-)))
Топла прегръдка и пожелания за прекрасни оставащи дни от седмицата!:-))
Невероятна е! Боже как успяваш да я направиш толкова апетитна. И с тези снимки направо ми идва да посегна през монитора
Чудесна е, наистина!
Поздравления!
Дианче, майстотрка си и на разказ и на снимки, и определено свещенодействието ти се удава чудесно!
Превъзходна питка!
Прекланям се пред хляба и да са ти здрави ръцете!
Прегръщам те мила*)
Най-много обичам на трапезата да има питка, често даже пропускам другите ястия :)
Страхотен е венеца, Дианка :) ще се възползвам от идеята ти!
Прегръдка от мен и хубава вечер!
ДИАНЧЕ, НАПРАВО МЕ ЗАЛЕПИ ЗА МОНИТОРА С ТЕЗИ ПИТИ!
Браво мила страхотни са голям майсторлък е да направиш такива красоти.
Прегръдки!
Прекрасна е питката, Диана! Изключително красива, мека и с прекрасен златист загар! Сърдечни поздрави!
Прекрасни пити! Според мен правенето на домашен хляб и красиви пити е истинска магия. Поздравление!
Диана, възхищавам се на уменията за оформяне на питите, изглеждат невероятно вкусни!
Поздрави!
Видя ли колко съм права?Няма такава като теб на питките, погачите и въобще на хляба!Можем само да се учим.Поклон мила!
Obožavam tvoje savršene pogače i tvoje divne fotografije, nemam reči koliko su lepe mila :)))
Дианка, тази питка защо съм я пропуснала?! Такава красота! То това е голям майсторлък! Възхищавам ти се! Ти си вълшебница! Прегръщам те!
Невероятни питки, Дианче, пухкави и красиви, а и несъмнено вкусни! Поздрави и хубав ден!
Сърдечно ви благодаря, момичета!
Какво да отговоря -
за мен, Магията е в правеното на самия хляб, усещането и чувствата, които замесваме в тестото. И да, Хлябът като цяло, заслужава поклон, почит и уважение! А оформлението е забавната част и игра с тестото. Благодаря ви :)
Пепи,
Дани,
Мони,
Дианка,
Кате,
Зори,
Зиче,
Ева,
The witch,
Марияна,
Йоли,
Jacamaca,
Няма да крия, че ми е драго да чета похвали от вас, защото ви считам за майсторки в печивата.
Идеята бе, да предложа оформянето, а при изпълнението, естествено има какво още да се желае:)
На свой ред и аз ще напиша, че с интерес и удоволствие следя вашите хлебни вълшебства.
Голяма прегръдка за вас, много хубав и усмихнат ден, Диана
Дианка,и двете питки са много идейни и невероятно красиви!
Особено първата-подобна е на питка цвете,но ти си проявила страхотно въображение да разлистиш и подредиш по този начин листенцата,приеми моите адмирации!
Великолепни творения,храна и за окото,и за небцето!
Пожелавам хубав петък!
Много слънчеви и красиви варианти на оформление, Ди!
Изглеждат, обаче, не само красиви, но и много вкусни - отвътре са изкушаващо пухкави :)
С пожелание за хубав уикенд :)
Диди, страшно красива питки си направила! Искрено се възхищавам на майсторите, които могат да направят такива неща. Аз съм много подготвена на теория, но до практика, така и не съм стигнала.
Страшно ми харесва снимката с житните класове!
Поздрави и хубав ден!
Дианка,
Страхотен хляб-пита си направила!Определено ти се удава, имаш дарба за това!Много ми допадна и снимките ти стъпка по стъпка! Питката е чу-дес-на!-страхотна коричка и мека, на конци отвътре!Снимките ти са страхотни!
Поздрави и чудесни почивни дни!
Майсторско представяне! Голямо удоволствие е дори само да разглеждам снимките! Може би ще се престраша и аз да опитам нещо по-сложно от обикновена пита :) Хубав петък!
Диди, показала си великолепни питки.
Много красиви!
Диди, страхотна питка!
Майсторски направена! С много любов и желание! Правенето на хляб е истинско вълшебство, а твоята питка е невероятно красива и апетитна!
Много, много ми хареса, Диди!
Поздрави и топла приятелска прегръдка!
Прекрасна питка, Дидка! Майсторка си ти! Хубав уикенд!
Дианка,
май се повтарям, но ти си царицата на питките- красиви, пухкави и пълни с топлина, около която да се съберем. Какво повече му трябва на човек у дома?
I'm speachlees !!!
Mnogo lijepo !!!!!
Чудна е!Красива и интересна.
These are spectacular! Absolutely gorgeous! I'm so going to try this technique! Thanks for sharing!
Гледах по-рано тази публикация и съм останала с впечатление, че коментирах! Питката е невероятна и много красиво оформена:)
Благодаря за идеята! Ще се възползвам:)
Привет, Дианка! И поздравления за поредното апетитно съвършенство!
Ако знаеш само как не смея да влизам тук... но си ме влече :) Такава си ти майсторица, изкусителка.
Прегръдки от мен, с пожелание за и весело, снежно настроение !
Благодаря ви, мили момичета -
много се радвам, че тези питки ви харесват като начин за по-различно оформяне и едно може би класическо тесто.
Сърдечни поздрави,
хубава и усмихната нова седмица, Диана
Обичам да правя различни ,пити ,козунаци .Взех си машина за хляб и там идеално се меси и тя машината ми прави много хубав хляб .Различно е да се меси на ръка и когато хлебо пекарната ти го меси и пече .Всичко каквото се направи е красиво .
Really really beautiful... thank to share the recipe.
pepi djelebova patriciq ,
connie sua,
Many thanks for visiting and written review.
I'm glad you like - greetings Diana
Тази Питка също е станала много красива и интересна!!!
Благодаря, Мими,
много се радвам, че ти харесва...
Сърдечни поздрави, хубави, усмихнати и вкусни зимни дни, Диана
Публикуване на коментар