"Това е хубаво "ястие", идеално за предястие
или лек обяд...." - така започва анонсът към рецептата и мога да го потвърдя. Един по-различен вариант
на елегантния гужер - популярно предястие от парено тесто със сирене, традиционно за Бургундия. Макар най-често се оформя като корона, която обикновено се
поднася студена и нарязана на парчета, все повече разновидности включват
както малки хапки, така и идеи за пълнеж. Правила съм едни прекрасни соленки от
подобно парено тесто по рецепта на Ели Драг, които не открих в блога й?, но пък
рецептата може да се види и опита от форума на "Гответе с мен…".
Повечето предложения от солено парено тесто изглеждат
трудоемки, но са лесни и не отнемат повече от 20-на минути, като се спазват
основните правила за работа с такова тесто. Хареса ми идеята да се пекат и сервират заедно
с пълнежа, защото в повечето рецепти се приготвят по отделно.
Основната идея е за пълнежът е с патладжан и бекон /, които задължително ще ги приготвя/ , но сега замених с микс от сирена и сезонни зимни сушени плодове и ядки - червени боровинки, кайсии, сини сливи, смокини, стафиди. Харесахме ги повече топли, отколкото студени, в компанията свежа салата и чаша вино.
Основната идея е за пълнежът е с патладжан и бекон /, които задължително ще ги приготвя/ , но сега замених с микс от сирена и сезонни зимни сушени плодове и ядки - червени боровинки, кайсии, сини сливи, смокини, стафиди. Харесахме ги повече топли, отколкото студени, в компанията свежа салата и чаша вино.
Гужер със сирена, ядки и сушени плодове
/по идея от Prosciutto and aubergine gougere/
Продукти за 4 порции:
85 гр. масло, нарязано на малки кубчета
220 мл вода
105 гр. брашно
щипка сол
2 яйца
55 гр. прясно настърган пармезан*
½ ч.л. горчица прах /по желание/
*или други сирена с твърда структура - ементал",
"гауда", "грюер" и много други, в зависимост от региона, в
който се произвеждат; използвах сирене от типа на гауда.
200 гр. микс сирена /камембер, синьо, рикота, гауда и
ементал/
1/3 ч.чаша сушени плодове /червени боровинки, кайсии, сини
сливи, смокини, стафиди/
1/3 ч.чаша ядки /лешници, бадеми, кашу, орехи и шам фъстък/
1 малко яйце
1 с.л. сметана
1 ч.чаша =240 мл.
Сирената се рендосват/намачкват, добавят се яйцето и белтъка, сметаната,
нарязаните ядки и плодовете. Овкусява се с риган, бял черен пипер и сол
на вкус.
Брашното и солта се пресяват няколко пъти.
Поставя се маслото и водата /аз използвах вода и мляко 50:50/ в тенджера на слаб огън Когато
маслото се разтопи се усилва температурата, за да заври сместа. Веднага след
като водата заври, котлонът се изключва и се изсипва брашното в течността.
С помощта на дървена лъжица брашното се разбърква докато се оформи
като гладка паста. Разбива се пастата, докато не се отдели от краищата на съда
и оформяне на топката. Не се разбива по-дълго, отколкото е необходимо, за да
избегне впоследствие напукания вид на печивото.
Оставя се пастата на студено да отпочине 5 -10 минути.
Постепенно се поставят едно по едно яйцата, след поемане
добре от тесто след всяко.
Добавя се разбива сиренето и горчицата в тестото.
Леко се намазват 4 малки (или 2 големи) съдчета за суфле, т. нар. ramekins.
Фурната се загрява до 200 ° C.
С накрайник, дюза около 1 см. около вътрешността на съдчетата,
се шприцва от тестото, оставяйки място в средата. Поставя се от плънката и още
малко настъргано меко сирене/кашкавал.
Поставят се съдчетата върху тава и се пекат в продължение на 20-25 минути, докато се надигнат и запекат добре. /Времето за печене зависи от размера на избраните съдове ramekins./
Поставят се съдчетата върху тава и се пекат в продължение на 20-25 минути, докато се надигнат и запекат добре. /Времето за печене зависи от размера на избраните съдове ramekins./
Изваждат се от фурната, леко се охлаждат и сервират.
Могат да се сервират с или без формичката за печене,
а чаша вино е популярната комбинация за всеки гужер.
а чаша вино е популярната комбинация за всеки гужер.
Опитайте...
18 коментара:
Тотален разкош и едновременно страшно ефектно и красиво предястие,Дианка!Много ми допадна рецептата и ще я опитаме обезателно!
Дава широко поле за сладка или солена импровизация!Прегръдки и с пожелание за хубава седмица!
Еееее , разкошно ! Чудесен гужер !
Красиви снимки ,Диана ! Комплименти !
С поздрав !
Много ми харесаха, ще пробвам!Освен вкусно и много изискано изглеждат!Поздрави!
Колкото и да ме е срам, но за първи път чувам за "гужер"! Накара ме да се разровя из интеренета и допълнително да науча толкова интересни неща! Благодаря ти, Диана!
Много интересно предложение за приложение на парено тесто. Ще се възползвам!
Сърдечни поздрави!
Чудесно изглежда това предложение, Ди! Интересно е безспорно, както и вкусно, съдейки по състава.
Елегантно поднесено, точно в твой стил :)
Хубав следобед :)
Това е нещо изумително вкусно,Диди!Невероятно изглежда.Вече знам,че ще е от любимите ми рецепти.
Дианка, снимките ти са перфектни, а предложението е точно по мой вкус :)
Прегръдка и усмихната седмица!
Изглеждат фантастично! Обичам всяка една от съставките, така че няма как да не ми хареса. Ще опитам задължително. Благодаря за прекрасното предложение! Прегръдки!
Невероятноо стилно и вкусно!
Соленките на Ели Драгомирова ги знам и много ги обичам, а това "ястие" много ми допада и определено ще опитам при първа възможност :)
прекрасни снимки, Дианка :)
Изглежда и звучи много апетитно ! Нямам търпение да опитам. Поздрави !
Това е чудесно и за големите групи гости, които идват у дома често.
Прекрасни снимки, Дианка, а и както винаги поднесено с много стил.
Хубава вечер!
Прекрасни са, Диди! Много апетитно изглеждат, а съм сигурна, че са и вкусни, щом ти предлагаш :)
Поздрави и лека нощ :)
Дианче, много красиво поднесен Гъжер, не бях чувала за това ястие, изглежда много апетитно!
Поздрави!
ДИАНЧЕ,невероятна рецепта и най вече бърза, много красива и апетитна.
Скоро ще я пробвам за именният ден на съпруга ми.
Прегръдки!
Прекрасна рецепта. Прекрасна комбинация от сирена, ядки и плодове.
Точно се задава в нашата къща парти за 14 януари и това предястие ще бъде много подходящо.
А соленките ще кача в блога щом ги направя отново. Обещавам.
Драго ми е, че ви хареса тази идея, видно е, че възможностите за пълнеж са различни и многообразни. Много ще се радвам да ви допадне и на вкус, като ще очаквам вашите мнения и предложения.
Сърдечна благодарност на всички ви за милите думи, отзиви и коментари.
Поздрави, с пожелания за хубави почивни дни, Диана
Стилно, красиво и много вкусно предложение, търпи и разнообразие на пълнежа, направо супер апетитно:)
Надушвам че ще се прави някой ден:)
Сърдечен поздрав с прегръдка Дианка!
Публикуване на коментар