понеделник, 18 ноември 2013 г.

Постни кюфтенца с червено цвекло и картофи



Вече започнаха Коледните пости. Постите в християнската религия са дни, през които се осъществява пречистване на целия организъм от токсините, произведени от храните с животински произход. По времето за пости се набляга основно на пет групи храни: плодове, зеленчуци, зърнени, бобови и ядки. Тъй като не става въпрос за продължителен период от време, съвременната медицина не отрича възможността да се пости, а след като освободи тялото от токсини, автоматично се възражда имунната система. И обратно – не може да се укрепи имунната система, без да се промени храненето и без да се почисти вътрешната среда на организма. Както всяко нещо, което изисква лишение, така и постът, въпрос на вътрешна нагласа и мотивация. След това нещата се случват по-лесно, отколкото се предполага, защото разнообразието от рецепти прави храненето постно, здравословно и наистина вкусно.
Днешното ми предложение е вдъхновение на един от любимите ни зимни зеленчуци: цвеклото с някои индийски подправки, което го прави вкусно, макар и постно, с апетитен вид и атрактивен цвят.
Често цвеклото се оприличава като

Макар и понякога незаслужено пренебрегван зеленчук, цвеклото е носещ уникален заряд от -1,2% белтъчини, 9,3% въглехидрати, 0,9% минерални соли (калий, калций, фосфор, желязо, сяра, йод), малки количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12. Използвано още от Хипократ за лечение на много заболявания,  успешно помага за детоксикация на организма, черен дроб, бъбреци, далак и жлъчка, анемия, хипертония, атеросклероза и висок холестерол, диабет, затлъстяване и др., но  и е основен източник на вещество, наречено бетаин, с огромен принос в процесите на усвояване на белтъци в организма и в подобряване работата на черния дроб.

Рецептата е семпла, с омекотен вкус от ароматни билки и сварени картофи, обогатена със свежа салата и подправки, и гарнирана по желание, но успешно с пикантна горчица. Тези „кюфтенца” могат да се приготвят както с и с варено, така и със сурово настъргано цвекло /което обожаваме на салата/, но аз избрах – варено.


Постни кюфтенца с червено цвекло и картофи


Продукти за около 10-12 кюфтенца
1 малка глава цвекло
2 картофа, по големи
1 ч.л. нишесте
1 с.л. галета
сол, черен пипер, инд. орехче, кимион, кориандър
1 с.л. магданоз
1 стрък пресен лук

Още галета за овалване и повече мазнина за пържене на умерен огън

Картофите и цвеклото, поотделно се сваряват с кората. Оставят се да се охладят, обелват и настъргват на едро ренде. Получената смес се овкусява с подправките, нарязания на ситно лук, галетата и нишестето и разбърква добре. Сместа се оставя да изстине напълно и отлежи 20-30 мин. Оформят се, /най-добре с тънка кухненска ръкавица/ кюфтенца, които се овалват в галета и пържат в затоплена мазнина от двете страни.


Сервират се топли, чудесно им пасва горчичен сос или млечен извън поста/.

 
И още една идея:


Комбинацията картофи и червено цвекло е много сполучлива,
затова и вариантът със салата в този дух ме се стори напълно удачна.


Вече споменах, че едрозърнеста пикантна горчица е нотка за акцент.


Опитайте....

18 коментара:

traiana каза...

Много интересни и красиви кюфтенца, Дианка! От гарнитурата също няма да откажа:) Слънчева седмица от мен!

Йоланта Делибозова каза...

Много хора ме питат по време на пости дали не мога да им предложа нежо интересно и вкусно.Е,сама се сещаш,че всички ги препращам към блога ти.Дади,страхотни предложения даваш,успяваш така елегантно да разнообразиш постното меню със свежи и интересни рецепти.Страхотна си.Кюфтетата са много колоритни и знам,че всеки любител на цвеклото ще ги хареса.

Eva Toneva каза...

Съвършени са, Диана! Удоволствие е да се наслаждавам на всички твои постни предложения, които по нищо не отстъпват на традиционните си събратя! Сърдечен поздрав с пожелания за лек пост! :)

Живка каза...

Eх,че цветно и вкусно,Дианка!Много добро предложение за постите.
Хубава нова седмица от мен!

pep-4o каза...

Интересни зеленчукови кюфтета, Диди!
Както ни остава целулозата след соковете, със сигурност ще направя кюфтенцата.
Благодаря ти, страхотна идея!
Поздрави и хубава седмица!

Iliana каза...

Прекрасно предложение. Веднага влиза в списъка за направа. Благодаря ти!
Знам аз къде са най-добрите идеи за постите :)
Прекрасна седмица от мен!
Илиана

Ivaalex каза...

Леле каквъв цвят, трябва да пробвам тези червендалести топченца. Благодаря.

Роси каза...

Със сигурност ще се насладим на впечатляващи пости рецепти и сега,Диди и ето потвърждението-красота и вкус на изключително ниво!
Всеки път ми се иска да ти изръкопляскам,толкова умело представяш рецептите си!Всяко листенце си е на мястото и изобщо винаги създаваш една съвършена картина!Бодвам си едничко от кюфтенцата,толкова са симпатични,пък и обичам цвекло!Прегръдка и хубава седмица!

Dani каза...

Чудесни са, Дианка!
И как си ги накиприла...
Прегръдка!

Gergana Lazarova каза...

Дани, много колоритно и вкусно си сготвила отново! То едва ли човек ще усети постите като лишение с подобни предложения (за храната говоря). Очаквам и следващите с нетърпение!
Сърдечни поздрави! :)

Еoc каза...

Обожавам тази кобинация и често си правя подобна салата, но кюфтенца никога не ми е хрумвало :) Страхотни са, Дианка!

Екатерина каза...

Ето това предложение със сигурност ще ми хареса! Цвекло съм хапвала варено и на салата Винегред. Много ми допадна. Какви колоритни кюфтенца и салатката е чудна! Чудесни рецепти, Дианка! Поздрави!

Мъх каза...

Цвеклото ми е любимо. Не помня виждала ли съм подобно нещо, но определено звучи като нещо, което страшно ще ми хареса!
Поздрав, Дианка!

di_ani каза...

Много ме зарадваха вашите одобрителни коментари, момичета.
Наистина, цвеклото заслужава повече внимание, както и различни начини за включване в хранителния ни режим.
И да, постните ястия могат да бъдат здравословно и съзнателно подбирани, и в същото време вкусни и привлекателни.
Траян
Йоли,
Ева,
Живка,
Пепи,
Илианка,
Ива,
Роси,
Дани,
Гери,
Зори,
Кате,
Мъхче,
Драго ми, е че ви допада тази идея-
вярно, малко понакипрена за привличане интереса и на непостещите:)
Сърдечни поздрави,
хубав, слънчев и усмихнат ден, Диана

Irma каза...

Червеното цвекло преоткривам от скоро, Дианка -предимно изцедено на сок или в салати. Израсла съм в дом, където то е било ползвано само в туршията, чак в по-късен период от съзряването ми си спомням, че мама веднъж направи салата от него, но така и не повтори. А червени кюфтета, освен доматените не бях виждала. Рецептата ми допада много, още повече, че наистина така менюто ми ще се разнообрази допълнително. Благодаря ти, мила, ти си извор на идеи!
Поздрави и прекрасен вторник от мен!

Just V. каза...

Супер предложение, Ди. Цвеклото наистина е много полезно, а тази рецепта, мисля, ще накара доста от мръщещите се да го заобичат ! :)

Marta каза...

Често правя салати с цвекло. Знам, че е незаменимо за черния дроб - самият му вид го подсказва - лекува черния дроб. Привърженичка съм на логиката на очевидното, простото - морковът е за добър за очи (зеница в разрез), доматът - за сърце, цвеклото - за черния дроб. Всичко е толкова очевидно - преди години ми попадна "Божията аптека" и си казах - ами да, само дето кой да види:)

Чудесни са кюфтенцата, Дианка!

di_ani каза...

Ех, че хубаво си го написала, Марте, наистина, логиката е очевидна, само да я видиш...
Благодаря за споделеното, хубав и усмихнат ден, Диана