Събота сутрин... За някои работна, за други - не :). Сутрин, с начертани планове за позакъсняло печене на коледни сладки, но първо е време за закуска, както и за завършване на поетите ми тестови обвързаности с моето ново кулинарно вдъхновение... Мултифункционалният Philips
Multicooker вече трайно и много успешно се е настанил в кухнята на нашето ежедневие, изпробван с множество ястия, чиито рецепти са познати, и все пак продължавам с едни от последните експерименти
на заложените разнообразни програми.
Безспорно, интересна е възможността за направа на домашно кисело мляко: емблематична за нашите земи храна, богат източник на хранителни вещества като калий, калций /250 грама кисело мляко съдържат с около 25% повече калций в сравнение с прясното мляко/ и магнезий, протеини, витамини от групата В и част от детското и здравословно хранене. Още повече, пробиотиците, които се срещат в натуралното кисело мляко, повишават настроението на хората, тъй като се отразяват добре за функционирането на мозъка.
Безспорно, интересна е възможността за направа на домашно кисело мляко: емблематична за нашите земи храна, богат източник на хранителни вещества като калий, калций /250 грама кисело мляко съдържат с около 25% повече калций в сравнение с прясното мляко/ и магнезий, протеини, витамини от групата В и част от детското и здравословно хранене. Още повече, пробиотиците, които се срещат в натуралното кисело мляко, повишават настроението на хората, тъй като се отразяват добре за функционирането на мозъка.
Киселото мляко, като млечнокисел продукт се получава в
резултат на протичането на млечнокисела ферментация в млякото.
Знае се, че основните микроорганизми, който участват в процеса на
ферментацията на кисело мляко са Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus
thermophilus, които се намират в симбиотична връзка и този съюз между
двете бактерии е ползотворен за тяхното оцеляване и ефикасност само когато са
заедно. Под действието им в киселото мляко настъпват промени в млечната захар,
в белтъчните вещества и в млечната мазнина и се формира неговия вкус и аромат. Оптималната температура за
растеж е 40-43 °C, а температурата, която запазва уреда Philips Multicooker е 40°C.
Ето моето домашно заквасено кисело мляко в Philips Multicooker:
Домашно кисело мляко в
Philips Multicooker
1 л прясно мляко:
пастьоризирано /пакет, кутия/ или домашно, предварително сварено и охладено до
стайна температура;
краве, овче, козе, биволско или
смес, с висока или ниска масленост. 180-200 гр. закваска с достатъчно количество живи бактерии:
вече готово натурално кисело мляко, без добавени сгъстители/нишесте,
сухо мляко/ и/или други подобрители.
Исках
да използвам закваска от рекламираните млека с наличие на bifidus
essensis (Бифидус есенсис), но първо доставчиците на мляко не се
изказаха утвърждаващо, а след това прочетох повече.
Начин на приготвяне:
Пастьоризираното или
предварително сварено и охладено до стайна температура прясно мляко се смесва
със закваската и се разбърква добре, до хомогенизиране.
В основния съд на
уреда Philips Multicooker се излива млечната смес. Аз опитах да подредя бурканчета
/чисти и сухи/, може и чаши, и в тях налях млякото. По
аналогия с класическата технология, някои затворих с капачета, а други оставах
отворени, заквасеният млечен резултатът не бе различен и за двата варианта.
Могат да се
добавят и екстри: пресни плодове, захар, мед, някакъв аромат или есенция -въпрос
на въображение и вкус. Препоръчва се пресните плодове да се поставят 30 минути
преди края на програмата, но аз заложих банани и замразени горски плодове още в
началото.
Затваря се капакът, натиска се
бутона MENU и избира програма YOGURT, /температурата, която запазва е 40°C/,
автоматична е и на дисплея изписва времетраене 8 часа. Следва натискане на бутона
STAR .
Чудесен вариант да се заложи
вечерта и на следващата сутрин да има натурално заквасено мляко, без добавки и
подобрители. Съвсем нормално истинското мляко отделя и малко вода, ако гребнеш с лъжица от него, на другия ден на това място ще има вадичка.
Мисля,че се хареса -
Е, не е с гъстота и масленост както на рекламните снимки в рецептурната книжка към уреда...
Е, не е с гъстота и масленост както на рекламните снимки в рецептурната книжка към уреда...
Сега аз го оцених като визия, плътност и консистенция, определено ще го приготвя отново, като ще споделя и моето мнение за вкуса. Наясно съм, че качеството се влияе от основните съставки - моите бяха нискомаслено прясно краве мляко и закваска "Земенея' 2%.
Има клипче, което мога да кача.
** използваните продукти са от колекцията за печива с марка на д-р. Йоткер - "качеството е най-добрата рецепта".
Предложих за закуска и постни тиквени кексчета, също изпечени в Philips Multicooker.
Тази програма вече е проверена, защото я изпробвах многократно - за изпичане на голям кекс, пълнени ябълки и питка.
Постни тиквени кексчета
За 6 кексчета в силиконови формички*:
1 ч.чаша брашно
½ ч.чаша захар
¼ ч. чаша олио
1 ч.л. оцет
1 ч.л. оцет
1/3 ч.чаша пюре тиква
1 с.л. ароматно какао**
1 ч.л. канела
1 ч.л. бакпулвер**
1/4 к.л. сода**
1 щ. сол
½ ч.чаша вода, сок или ароматно
кафе
½ ч.чаша орехи, едро нарязани
ванилова есенция и ванилова захар за поръсване**
* използваните сликонови формички е желателно да бъдат от по-стабилен материал, за да не се деформира цилиндричната им форма. Удачна единична вместимост е около 120 мл., чийто обем да се запълни около 3/4 с предвидената кексова смес. Мисля си, че може да се приготвят и в термоустойчиви чашки - максималната температура на печене е 180С., ще опитам и споделя....
** използваните продукти са от колекцията за печива с марка на д-р. Йоткер - "качеството е най-добрата рецепта".
Приготвяне с Philips Multicooker:
Смесват се всички сухи съставки. Добавят
се тиквеното пюре, олиото, оцета, водата, сок или кафе и ароматизира. Към получената
смес се добавят орехите и разбърква до хомогенизиране. В основният съд на уреда се подреждат силиконови форми за кексчета и се налива в тях с обем 3/4 от височината, след което се затваря капакът. Натиска се бутона MENU и
избира програма за готвене BAKE. Чрез бутона Temperature се задава 180С.
Натиска се COOKING TIME и задава време за печене 45 минути.
Следва натискане на бутона START и време за едно дълго кафе, с
нежна звукова сигнализация, мултикукъра ще извести за края на програмата.
Когато програмата
приключи, автоматично се преминава в режим KEEP WARM. Кексчетата се оставят леко да се охладят във формите, след
което изваждат и поднасят, с кафе, мляко или сами.
Приготвяне по традиционния начин:
Смесват се всички сухи съставки. Добавят
се тиквеното пюре, олиото, водата, сок или кафе, ароматизира се. Към получената
смес се добавят орехите и разбърква до хомогенизиране. Формичките за печене за леко
омазняват и пекат в предварително затоплена на 175С фурна около 20 мин. до суха
клечка. Изваждат се от фурната и след 10-минутно охлаждане могат да се освободят
от формите и сервират. Гарнирането е по желание...
Още една идея: Ние обичаме палачинки и заложих програма пържене /FRY/в съда на Philips Multicooker. Избрах веган, тип "pancake", с 1ч.чаша брашно; 1-2 с.л. захар; ½ч.л. сол; 2ч.л. бакпулвер; 2с.л. олио; 1ч.чаша вода, с кратко, 5-минутно престояване на сместа. Температурата за пържене от 150С, и гладкото, тип тефлоново покритие на съда се оказаха идеални за тази цел, а прилежащите черпаче и лопатка окомплектоваха напълно инвентара. Получиха се мекички и златисти, въпреки най-обикновените продукти - перфектни! Тяхната пълна рецепта и представяне - някога по-късно, определено уреда ще бъде експлоатиран И за тази цел...
Няма да пропусна и тази година съпричастността към една благотворителна инициатива - “Българската Коледa "- ПОДАРИ НАДЕЖДА НА ДЕТЕ В БЕДА! - SMS 1117
Опитайте…
8 коментара:
Прекрасно предложение за закуска, Дианка!:-)) Невероятно красиви снимки отново!!!
Усмихнат ден ти желая!
Дианка, честита събота сутрин. Тоолкова е хубаво, че си е като празник. :)
Само едно ми се иска да кажа... Щеше да е хубаво инициативи като последната да са актуални постоянно, не само по Коледа... Но все пак е по-добре от нищо. :)
Сърдечни поздрави с пожелания за хубав ден!
Разкошна закуска, само дето съм на работа и преглъщам ли, преглъщам:)
Дианка, прекрасна закуска!
Прегръдка!
Благодаря ви, момичета,
Гери, Траяна, Дани,
драго ми е,че съботната ни закуска се е харесала и на вас.
За Българската Коледа, Гери -
аз вярвам в добрите начинания и техните послания, кампанийни или не, вярвам, че те помагат... От много години съм избрала за себе си съпричастността към тази кауза, ще я подкрепя и сега.
На свой ред, сърдечни поздрави, с пожелания за вдъхновени, споделени и щастливи празници, Диана
Аз имах предвид от онези "горе" по-често да се поемат подобни инижциативи и да показват, че мислят за нуждаещите се в обществото ни не само по Коледа... ;)
Хубава вечер, Диди! :)
Ехе, Дианка, ама този уред е наистина мулти! какви ли рецепти не предложи с него. А сега и това! Домашното кисело мляко няма равно по полезни качества и вкус, а сега приготвянето му е още по-лесно! Поздрави!
Гери,
топла прегръдка за теб и голямото ти сърце!
Наистина, Кате, този уред е повече от фантастичен - удобен, с различни програми и много възможности за употреба. Режимът "йогурт" с неговите 40С е чудесен и за втасване на тесто например.
Да, отново ще напиша -
убедена съм, че с него си пасваме...
И Коледно:здраве и много любов,
вдъхновение и успехи, споделени и щастливи празнични дни!
Публикуване на коментар