понеделник, 17 март 2014 г.

Бобено желирано пюре


Когато изпекох малките царевични хлебчета "проя", логично се появи и въпросът за дефицита на белтъчини по време на пост. Всъщност редовно включване на боб, леща, нахут, ядки и семена, кафяв ориз и пълнозърнести храни е познат начин за тяхното компенсиране. Разбрах за една интересна особеност, че различните видове са по-пълноценни по двойки: съчетаването в едно ядене на бобови и зърнени позволява белтъчините им да се комбинират до равностойни на животинските протеини -казва главен асистент д-р Мария Николова, специалист по хранене и диететика. Класически пример от нашата национална кухня бил например боб с филия хляб, които биха могли да заместват до 100% белтъчините от месо.
Няма да споменавам специално за полезните качества на бобовите храни, но ми беше интересно и да прочета за една нова тенденция в тази насока: Нова диета от САЩ сваля тегло с хляб и боб. Въглехидратите дълго време бяха заклеймявани като основен виновник за наднорменото тегло. Сега нова книга в САЩ „Диетата на любителите на въглехидрати" твърди, че с хляб, спагети и картофи може да се отслабне успешно. Тайната на стройната фигура според нейните автори била в употребата на устойчиво нишесте, което се съдържа в недозрелите банани, варива като грах и боб, варени охладени картофи и пълнозърнест хляб, по възможност с овесени ядки. Устойчивото нишесте е баластно вещество, което не може да се усвои напълно от организма, то засища и притъпява чувството за глад. Повишава и активността на ензимите, които участват в изгарянето на мазнините, и блокира тези, които работят за отлагането на мазнини.
И така, исках да сервирам моята проя с едно друго много популярно и традиционно сръбско ястие от запечен бял боб на фурна в гювече - tavce gravce. Бях сигурна, че имам снимка в оригинал от сръбски ресторант, но не я открих. От години обаче "отлежава" и чака подходящо време и продукти рецептата за  Pihtije od boba. За уточнение  в превода, "желето" се се приготвя от суха бакла, която се опитах да я заменя с бял боб. Подобно пюре от стрит бял боб /фасул/ у нас се прави за Бъдни вечер, но тук е с малко по-различна технология, а и в последствие вкусът като че е по променен. Консистенцията ми се получи малко по-мека, на вкус е страхотно...
Бобено желирано пюре
/по идея от Pihtije od boba/
300гр.суха и почистена бакла
20мл. олио
3-5 скилидки чесън, ситно нарязани
2-3 с. л.брашно
1 пълна ч.л. сладък червен пипер
сол, черен пипер

За заливка:
100мл олио
1 ч.л. лют или сладък червен пипер


При мен:
2 ½ ч.чаши сварен и отцеден бял боб
2 с.л. олио
1 с.л. брашно
сол, черен пипер, чесън
1 ч.л.червен пипер
Заливка:
¼ ч.чаша олио/зехтин
1 ч.л. червен пипер, може и лют
1-2 скилидки чесън

Бобът се приготвя по класическия начин – с накисване и сваряване, може и в Philips Multicooker- /без гъбите/. Следва отцеждане от водата, пюриране на каша и овкусяване със сол и черен пипер /ако е необходимо се долива малко от водата, в която се е варил боба/, но консистенцията трябва да бъде гъста. В тиган със затоплени 1-2 с.л. олио се запържва до златисто нарязания на ситно чесън. /Аз замених силно чесновия вкус на бобеното пюре за сметка на по-чеснова заливка, която може да дозира на количество/. Прибавя се брашното и след 30-на секунди се маха от котлона, след което веднага се поръсва с 1 ч.л. червен пипер. Към бобовото пюре се изсипва запръжката и разбърква до хомогенност. Връща се отново на котлона и с енергични движения се бърка няколко минути да се получи гъста и плътна паста /както при качамак/. Чесънът може да не се запържва, а да се постави и в този момент. Сместа се разстила в намазан съд и повърхността се изравнява с намокрена лъжица. Оставя се да изстине и стегне – при мен за нощ, покрит с фреш фолио. 

Преди сервиране се залива със затоплено олио и размит в него лют или сладък червен пипер. 

Заливката е хубаво да покрие сместа около 1-2 мм., нарязва се на квадрати, триъгълници, ромбове; мисля си, че биха били чудесни, оформени и в отделни индивидуални порции.

Сервира се на стайна температура или студено.


Опитайте...

20 коментара:

Еoc каза...

Хлъц :) страхотно! Ще го направя още този уикенд :)
Хубава нова седмица, Дианка :)

Iviyana каза...

С нетърпение очаквах тази рецепта и ме остави без думи . Красиво , изискано точно както винаги представяш своите рецепти . Прегръдки Иви !!!

pep-4o каза...

Диди, ти направо ми скри шапката тук! Дори не съм предполагала, че можеш да желираш боба :) обаче си се справила невероятно! Изглежда много вкусно и виж как хубаво стои в чинията :)
Невероятна идея и изпълнение, поздравления!
Лека нощ и хубаво утре на теб :)

Gergana Lazarova каза...

Дианка, благодаря за тази вкусотия! Моят човек не хапва такива варива, но ето как ще го "залъжа", мисля, че ще му хареса. На мен - определено! Прекрасно е, благодаря ти за поредната интересна и оригинална рецепта! Удоволствие е да идвам при теб - да разбера нещо ново, да изпълня очите си с красота и финес и да се нарадвам на вкусотиите след това. Бъди здрава, Диди, прегръдки от мен и пожелания за прекрасна седмица! :)

Dani каза...

Не бих могла да си представя по-красиво поднасяне на бял боб!
Но като знам, че съм в твоя блог, Дианка, не се учудвам !
Чудесна идея и поднасяне!
Сърдечна прегръдка!

tillia каза...

Еха, предизвикателно вкусно! Обезателно ще пробвам!
Благодаря, Диана за апетитното предложение!
Слънчева нова седмица!

Люси каза...

Дианка, отново ястие достойно за ресторант с пет звезди! Този зеленчуков терин изглежда толкова елегантно, сочно и апетитно! Специални поздрави!

traiana каза...

Ефектно, апетитно и несъмнено вкусно! Хубава седмица, мила!

J e l e n a каза...

Dianka, ohhhhhh your pihtije came out so beautiful, better then mine. Thank you for trying them. Greetings from Belgrade, Serbia!

Иглика каза...

Дианка, невероятно елегантно и апетитно предложение! Нямаш равна! Хубав ден!

Pavlina Petkova каза...

Винаги ме изненадваш с някакви изумителни рецепти! Великолепно!Поздрави от мен!

Роси каза...

Още в миналата публикация ме впечатли с това предложение,Дианка!Както казах,по време на пости при теб е рай от невероятно новаторски,ефектни и разнообразни предложения!Много вкусно и несъмнено идейно!С пожелание за хубава вечер!

Bety каза...

Дианка, много красиво е с тази червена запръжка! Нямах идея, че има някъде такова ястие и че е традиционно дори. Правила съм нещо подобно, и с нахут съм пробвала- в стремежа си да изненадам и разнообразя ястията за зет ми, който е веган. Ще пробвам непременно с тази поливчица- струва ми се много вкусна!
Чудесни, много апетитни снимки си направила!

Тики каза...

От няколко дни се облизвам на това желе и още утре ще направя! Прекрасни снимки, Ди! А вкуса така ясно си го представям, че вече храносмилам на празен стомах :)
Прегръдка от мен! Усмихнато утре, мила :)

Иглика каза...

Дианка, страхотна идея, толкова красиво оформена! С пожелания за красива сряда!

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Дианче, страхотно вкусна публикация! Хареса ми идеята за сервиране, иначе рецептата ми е позната, като изключа чесъна. Само на Бъдни вечер се сещам за такъв боб, а всички много го харесаме :) Поздрави и хубав ден!

gogolina каза...

Дианка, това желе го е правила баба ми и му викахме на времето "разлят боб" :) с бакла го правеше и без червен пипер милата ... нарязано на локумчета и за мезенце, още си спомням вкусът му и много пъти съм се канела да го направя и аз но все не стигах до него :(
При теб изглежда апетитно дори и с бял боб и така зачервено от пипера :) Идеята ти е страхотна и с удоволствие бих се възползвала от нея! Не знаех също че е традиционно сръбско ястие ... много неща научавам от теб и винаги когато намирам време да се поровя в нета, с удоволствие те посещавам :)
Хубав и усмихнат ден от мен :)

Живка каза...

Интересна и вкусна рецепта с много красив цвят...
Поздрави,Дианка!

Екатерина каза...

Е, това вече не съм го и сънувала даже. Невероятни рецепти презентираш, Дианка! Направо се захласнах! Честита Пролет, мила, здраве и безброй усмивки!

di_ani каза...

Благодаря много дами и ще се радвам, да ви се хареса и на вкус, а аз непременно ще го опитам и с бакла:
Зори,
Иви,
Пепи,
Гери,
Дани,
Тили,
Люси,
Траяна,
Иглика,
Поли,
Роси,
Бети,
Тики,
Снежи,
Дани,
Живе,
Кате,

Благодаря, Jelena за чудесната рецепта!

Честита, усмихната и щастлива пролет, Диана