Макар, че днес имах идея да представя
една чудесна комбинация на сотирано червено цвекло с патладжан /свекла с
баклажанами/, тези постни таханови курабии се явиха с приоритет.
Темата е „С аромат на ванилия”,
годишните номинации на Блоговодител в тази категория и любезното съдействие на др. Йоткер
България да подкрепи и предостави щедър празничен подарък. Впечатляващо изобилие от продукти с високо качество, ароматни подправки, добавки за печене, ценна
приложимост и красива декорация за едно голямо пролетно
вдъхновение... И още, много вдъхновяващи идеи, с
гаранция за качество и успешен резултат във всяко кулинарно начинание.
Голямото великденско сладко-, козуначено- и торто- правене тепърва предстои, но за
начало няколко постни рецепти.
Продължавам с предложение за пролетно
използване на малкото сусамово семенце
съдържащо в себе си много полезни вещества и висока хранителна стойност. Сега
избрах постни сладки със сусамов тахан - рецептата е семпла, но бърза и лесна, с ползи и доволно сладичък резултат. Отново ще припомня, че в сусамовия тахан количеството белтъчини е по-голямо от това в сиренето, соята и някои
видове месо. Още повече - сусамовото масло е мазнина, която се усвоява напълно
от организма, а по отношение на ползата за кръвоносните съдове сусамовият тахан
не отстъпва по нищо на течното злато – зехтина.
Естествено, ароматите, набухвателят и какаото
са с марка Dr. Oetker.
С голямо удоволствие и сърдечна благодарност - ето ги:
Постни таханово - какаови курабии
Продукти:около 30 бр.
½ ч. чаша сусамов
тахан*
½ ч. чаша олио
¾ ч. чаша пудра захар
1/3 ч. чаша бадеми, лешници или орехи, смлени
1 пакет ванилия Dr. Oetker
½ пакетче бакпулвер Dr.
Oetker
2- 2½ с. л. какао Dr. Oetker
1 ½ - 1 ¾ ч .чаши брашно
* използвах натурален
1 ч.чаша =240мл.
Смесват се всички съставки в купа: сусамовият тахан, олиото,
пудрата захар, фино смлените ядки /използвах орехи/, 1 ч.чаша от брашното
размесено с бакпулвера, какаото и прахчето ванилия. Замесва се тесто и постепенно
се добавя останалото брашно до получаване на меко, но нелепнещо върху ръцете тесто.
Поставя се в хладилник за около 20-ина минути да стегне още малко.
Фурната се загрява на 175-180 градуса С.
От тестото се късат парченца с големина на по-едър орех,
овалват се в ръце и формоват на топче. Може да се потопят в сусамово семе и се
поставят върху тава, покрита с хартия за
печене. Пекат се около 15-17-20 минути, до разпукване,
изваждат се от фурната, оставят се да се охладят в тавата и прехвърлят върху
решетка за окончателно изстиване.
Постни, но "маслено" пръхки и
ароматни…
Опитайте...
8 коментара:
Един буркан с тахан ми отлежава в хладилника от доста време. Тази рецепта ми идва точно навреме, Дианка. Много са сладурски и макар че не постя, ще ги спретна децата. Никак няма да усетят, че са постни, смятам:)
Отвсякъде дебнат такива вкусни рецепти, че да се зачуди човек коя от коя по първа да изпробва?! Изглеждат "УАУ"!
Хубави пролетни дни!
Дианка,
блогът ти изобилства от постни, вкусни и сладки предложения.Тези сладки с тахан са много лесни и бързи за приготвяне.Ще ги изпробвам , много простичка и вкусна рецепта.
Поздрави !
Фантастични сладки си приготвила отново,Дианка и както винаги си ги аранжирала с много финес!Хубава вечер!
Точно с кафето пристигам и мисля да поостана:))) Дианка, рецептите ти винаги са удоволствие за сетивата! Поздрави!
Прелестни...
Дианка, искам отново да изкажа искрените си възхищения към теб, мила :) Ти си вдъхновение за всички!
Тези сладки приготвих вчера и останаха само колкото да напълня кутийката за училище на момчето ми, защото беше категоричен, че и приятелите трябва да ги опитат :) Ти всеки път доказваш, че и постните рецепти могат да бъдат изключително вкусни!
Поздрави!
Много, много се радвам, дами,
че идеята за тези по- различни постни сусамови сладки ви допада!
А особено много и че са се харесали на и момчето ти, Таня -
благодаря от сърце за доверието, милите думи и одобрителни коментари!
Сърдечни поздрави за всички ви:
Траяна,
Габи,
Елена,
Роси,
Кате,
Весе,
Таня,
усмихнати и вдъхновени пролетни дни, Диана
Публикуване на коментар