понеделник, 11 април 2016 г.

Постни таханово-какаови курабии



    Макар, че днес имах идея да представя една чудесна комбинация на сотирано червено цвекло с патладжан /свекла с баклажанами/, тези постни таханови курабии се явиха с приоритет. 
Темата е „С аромат на ванилия”, годишните номинации на Блоговодител в тази категория и любезното съдействие на др. Йоткер България да подкрепи и предостави щедър празничен подарък. Впечатляващо изобилие от продукти с високо качество, ароматни подправки, добавки за печене, ценна приложимост и красива декорация за едно голямо пролетно вдъхновение... И още, много вдъхновяващи идеи, с гаранция за качество и успешен резултат във всяко кулинарно начинание. Голямото великденско сладко-, козуначено- и торто- правене тепърва предстои, но за начало няколко постни рецепти.
Продължавам с предложение за пролетно използване  на малкото сусамово семенце съдържащо в себе си много полезни вещества и висока хранителна стойност. Сега избрах постни сладки със сусамов тахан - рецептата е семпла, но бърза и лесна, с ползи и доволно сладичък резултат. Отново ще припомня, че в сусамовия тахан количеството белтъчини е по-голямо от това в сиренето, соята и някои видове месо. Още повече - сусамовото масло е мазнина, която се усвоява напълно от организма, а по отношение на ползата за кръвоносните съдове сусамовият тахан не отстъпва по нищо на течното злато – зехтина.

Естествено, ароматите, набухвателят и какаото са с марка Dr. Oetker.  
С голямо удоволствие и сърдечна благодарност - ето ги:


Постни таханово - какаови курабии
 /по идея на  Kakaolu Tahinli Kurabiye/


Продукти:около 30 бр.
½  ч. чаша сусамов тахан*
½  ч. чаша олио
¾  ч. чаша пудра захар
1/3 ч. чаша бадеми, лешници или орехи, смлени
1 пакет ванилия Dr. Oetker
½  пакетче бакпулвер Dr. Oetker
2- 2½ с. л. какао Dr. Oetker
1 ½ - 1 ¾ ч .чаши брашно

* използвах натурален
 1 ч.чаша =240мл.
Смесват се всички съставки в купа: сусамовият тахан, олиото, пудрата захар, фино смлените ядки /използвах орехи/, 1 ч.чаша от брашното размесено с бакпулвера, какаото и прахчето ванилия. Замесва се тесто и постепенно се добавя останалото брашно до получаване на меко, но нелепнещо върху ръцете тесто. Поставя се в хладилник за около 20-ина минути да стегне още малко.
Фурната се загрява на 175-180 градуса С.
От тестото се късат парченца с големина на по-едър орех, овалват се в ръце и формоват на топче. Може да се потопят в сусамово семе и се поставят върху тава, покрита с хартия  за печене. Пекат се около 15-17-20 минути, до разпукване, изваждат се от фурната, оставят се да се охладят в тавата и прехвърлят върху решетка за окончателно изстиване.


Можете да им се насладите в компанията на чаша чай:)


Постни, но  "маслено" пръхки и ароматни…


Опитайте...
 

8 коментара:

traiana каза...

Един буркан с тахан ми отлежава в хладилника от доста време. Тази рецепта ми идва точно навреме, Дианка. Много са сладурски и макар че не постя, ще ги спретна децата. Никак няма да усетят, че са постни, смятам:)

gabrielatsulin каза...

Отвсякъде дебнат такива вкусни рецепти, че да се зачуди човек коя от коя по първа да изпробва?! Изглеждат "УАУ"!
Хубави пролетни дни!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
блогът ти изобилства от постни, вкусни и сладки предложения.Тези сладки с тахан са много лесни и бързи за приготвяне.Ще ги изпробвам , много простичка и вкусна рецепта.
Поздрави !

Роси каза...

Фантастични сладки си приготвила отново,Дианка и както винаги си ги аранжирала с много финес!Хубава вечер!

Екатерина каза...

Точно с кафето пристигам и мисля да поостана:))) Дианка, рецептите ти винаги са удоволствие за сетивата! Поздрави!

vesela каза...

Прелестни...

Таня Донева каза...

Дианка, искам отново да изкажа искрените си възхищения към теб, мила :) Ти си вдъхновение за всички!
Тези сладки приготвих вчера и останаха само колкото да напълня кутийката за училище на момчето ми, защото беше категоричен, че и приятелите трябва да ги опитат :) Ти всеки път доказваш, че и постните рецепти могат да бъдат изключително вкусни!
Поздрави!

di_ani каза...

Много, много се радвам, дами,
че идеята за тези по- различни постни сусамови сладки ви допада!
А особено много и че са се харесали на и момчето ти, Таня -
благодаря от сърце за доверието, милите думи и одобрителни коментари!
Сърдечни поздрави за всички ви:
Траяна,
Габи,
Елена,
Роси,
Кате,
Весе,
Таня,
усмихнати и вдъхновени пролетни дни, Диана