сряда, 29 март 2017 г.

Постна penne паста с леща „болонезе”



Постно ястие в стила на италианската кухня - една класика в жанра, популярната паста със „болонезе” /bolognese sauce/. Освен много вкусна, ароматна и стимулираща апетита, тази комбинация впечатлява и с високо белтъчно съдържание от растителен характер. Хранителният режим, в това число и времето на пости, влияе на здравето по различни начини, като най-лесно се забелязва как той се отразява на активността и енергичността. Защо са важни белтъчините? Белтъците не могат да бъдат заменени от други компоненти на храненето, участват в изграждането на тъканите на организма, както и в редица жизненоважни процеси. Освен, че изграждат клетките, белтъците зареждат с енергия и подсилват  имунната ни система. Растителните протеини съществуват, при това изобилстват в почти всички плодове, зеленчуци, варива и ядки. Все повече се налага мнението, че растителната храна не отстъпва на месната и млечната по съдържанието на протеини.
В това алтернативно предложение за изпълнение на паста „болонезе", става въпрос за успешно ползване на леща, с голям хранителен и протеинов запас, в качеството й на заместител на месото. Като традиционно българско ястие, лещата не случайно така често присъства на трапезата ни - незаменим източник на протеини, съдържа всички витамини от група B и минералите: желязо, магнезий, фосфор, цинк, селен, калций, калий, фолиева киселина, и др. Определено се нарежда сред първенците по съдържание на протеини – отделните статистики посочват различни стойности, но се приема средно една чаша сварена леща да съдържа около 18гр. протеини. Харесваме червената леща и избрах нея.
Днешната идея, която много ни хареса е за Pasta with Lentil Bolognese - постна пене паста със „болонезе” от леща и добавка на гъби по желание.


Паста  penne с  леща „болонезе”  /постно/
/по идея от Pasta with Lentil Bolognese/


Продукти за 4-6 порции:
400 гр. паста пенне /penne/, сурова, без съдържание на яйца
Сос "болонезе"
1 ч.чаша червена леща, сурова*
400 гр. домати консерва, кубчета
1-1 ½  ч.чаша доматен сок**
3 с.л. зехтин/олио
150-200 гр. гъби, използвах печурки
1 глава кромид лук
1-2 скилидки чесън
1 морков, ситно нарязан
1 с.л. целина, сурова, ситно нарязана
2 с.л. нарязан магданоз, свеж
1 ч.л. риган/босилек, сух/1 с.л. пресен/
1 с.л. червен пипер
1 дафинов лист
няколко зърна черен пипер, цели
½ ч.л. захар
1 с.л. чили сос
черен пипер и сол на вкус
Още за сервиране:
¼ ч.чаша нарязан магданоз
¼ ч.чаша чили сос
1 с.л. ароматен захтин
черен пипер и ядки за поръсване, по желание
* суровата леща се измива, прецежда и може предварително да се накисне във вода, а за по-бързо приготвяне на соса е възможно да се използва сверена леща, като в този случай количеството може да се удвои на 2 ч.чаши сварена и отцедена леща;
** количеството на доматения сок зависи от сорта леща и необходимата й течност за увиране, ако не е достатъчно, може да се долее зеленчуков бульон /в някои рецепти се препоръчва червено вино/;
Загрява се мазнината/зехтин или олио в по-дълбок тиган/ тенджера, добавя се скилидката чесън, следват гъбите, а след тяхното запържване -лук, моркови, целина. Задушават се леко в продължение на няколко минути, до тяхното омекване. Поръсва се с червения пипер, изсипва се лещата, нарязаните домати, доматения  сок, захарта и сухите подправки. Оставя се да къкри, а ако течността е малко, се долива зеленчуков бульон, като сосът трябва да се вари до омекване на лещата - времето зависи от сорта й от 20-40 минути. В тази връзка, за ускоряване времето за приготвяне е удачно да се използва готова сварена леща. В края на кулинарната обработка се поръсва с нарязания магданоз и 1 с.л. чили сос.
Пастата се сварява във вряща, подсолена вода по описанието и препоръките на производителя, отцежда се и разпределя в порционни купи. Отгоре се гарнира със соса леща „болонезе”, поръсва се с нарязан магданоз, прясно смлян черен пипер, малко чили сос и тънка струйка ароматен зехтин.


В отделни купички предвидих допълнително чили сос и свеж магданоз.


В близък план:



Опитайте...

10 коментара:

Екатерина каза...

О, страхотни са, Дианка! Толкова богата рецепта, определено твоят постен вариант е много вкусен. Любопитна съм за вкуса на лещата в соса, досега такова нещо не съм пробвала, но както казах изглежда много вкусно, а и съм убедена, че е, след като е твое предложение. Рецептите ти винаги са гарант за качество. Поздрави!

traiana каза...

Чудно постно ястие, Дианка! Не ми е хрумвало такова съчетание на продукти, но затова често надничам при теб :) Идеите и изпълненията ти са перфектни и винаги безотказни! Поздрави!

di_ani каза...

Благодаря, Кате, с позволение давам линк към твоята истинска класика в жанра.
Що се отнася до вкуса - да успешно се съчетава паста с леща в доматен сос, хареса ни.
Сърдечни поздрави, хубав и усмихнат ден!

Благодаря, Траянче,
тази комбинация на паста с леща в доматен сос не съм я открила сама,
доверих се на популярни веган рецепти, подходящи и за пости и ни се услади.
Сърдечни поздрави, хубав и усмихнат ден!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
много интересно постно предложение.У дома не използваме домати за готвене, ползвам винаги сос, но от печени пиперки, патладжани, лук, моркови.Всички имаме проблеми с топлинно обработените домати.Но червената леща ще я приготвя с моят сос и паста и ще се получи чудесно веган ястие.Твоето предложение и снимки са разкошни.
Поздрави !

Milena Poptoleva каза...

Тази комбинация ми е непозната,но съдейки по вида ,а и факта че поотделно компонентите са ми обични съм сигурна в страхотния вкус!Поздрави,Ди!

Люси каза...

Чудна рецепта. Тъкмо днес правих постно чили с леща, а обичам много и чревената леща за сосове. Ще опитам и тази рецепта! Прекрасни предложения, както винаги!

Iliana каза...

Дианка, прекрасно е.
Отдавна имам желание да пробвам леща в такъв сос, но все още не ми е дошло времето. Сигурна съм, че и на Никол ще се хареса този вариант.
Благодаря ти!
Прегръдки,
Илиана

di_ani каза...

Благодаря ви, момичета,
много сте мили и ми е драго, че тези постни предложения ви допадат!
Сърдечни поздрави за вас и усмихнати пролетни дни!

Живка каза...

Много я обичам червената леща.А при теб ,Дани всичко е разкошно!

di_ani каза...

Благодаря Живка,
червената леща предполага много, различни и успешни превъплъщения.
Сърдечни поздрави, усмихнати пролетни дни и светли празници!