сряда, 8 март 2017 г.

Аеро шоколадов веган мус /само 3 съставки/



Идеята за веган шоколадов мус не е нова, могат да се намерят множество различни комбинации в тази насока, но най-често това са с кокосово мляко, други млека на растителна основа, банан, а в последните години с актуалната нахутена вода /Aquafaba/. В тази рецепта се използват само три съставки - кокосова сметана, тъмен шоколад и аквафабаИменно разбитата на сняг нахутена вода безспорно е акцентът, променящ структурата, създаващ повече обем, ефирност и порьозност, обуславящ определението в наименованието като "аеро". Съчетанието на кокос и какао е една от най-популярните, в същото време сполучливи вкусови и ароматни комбинации, тематично подходяща за настъпващия пролетен сезон:
1. Шоколад - за повечето дами, шоколадът е онова нещо, на което е трудно да се устои. Познат, признат и полезен, наскоро четох за още 15 интересни убеждаващи факта, че това изкушение е и невероятно лекарство със свои предимства - Какво се случва с тялото, когато хапнем парченце шоколад
2. Идва ред и зa вълшебствата на кокосовото мляко – мощен антиоксидант, стимулира метаболизма и пoдoбpявa xpaнocмилaнeтo; помага на организма в борбата му с вирусите; контролира и лекува различни болести и здравословни проблеми, подходящо при диети за отслабване. Не съдържа холестерол, има по-малко калории от портокаловия сок.
3. Нахутена вода – може би най-големите предимства на aquafaba са, че тя е на растителна основа, естествено без глутен, ниско съдържание на калории, може да имитира последователността на съставки като яйца и млечни продукти за тези, които избират или трябва да ги избягват. 


Аеро шоколадов веган мус /само 3 съставки/
Продукти за 4 порции:
½ консерва кокосова сметана /coconut cream/*
200 гр. черен (веган) шоколад**
¼ ч.чаша  Aquafaba,  водата от сварен нахут консерва
По желание,  според вида и сладостта на шоколада
¼ - ½ ч.чаша пудра захар/или натурални подсладители
ванилия, щ.сол
използвах 1/2 консерва кокосова сметана /coconut cream./ от 400 мл. e
* * може да се използва и друг вид шоколад, без следи от мляко и млечни продукти, 
напр. Диетичен черен шоколад "FINESSE" dark.
1 ч.чаша -240 мл.
Видео рецепта:
На водна баня се разтопяват се 200 гр. черен шоколад и 200 мл. кокосово мляко. Ароматизират се с ванилия, балансира вкуса с щипка сол и сместа се прехвърля в чиста купа, за да се охлади за около 15-20 минути.
След като шоколадовата смес достигне стайна температура, се подготвя нахутената вода /aquafaba/.  Прецежда се aquafaba през фино сито, за да се отстранят всички по-твърди частици. Разбива се с миксер на висока скорост в продължение на няколко минути или докато започнат да се оформят връхчета, следва постепенно добавяне на пудрата захар и разбиването продължава до уплътняване. Внимателно се смесва с охладения шоколад, докато се хомогенизират.  Порционира се и поставя в хладилник за най-малко 1-2 часа.


При сервиране може да се поръси с какао и гарнира с бисквити 
- тематично без животински и млечни съставки /по избор/, препечени ядки и плодове. 


Вече споменах за неговия кадифен шоколадов вкус, обем и лекота, фин и нежен аромат ...


Опитайте...

5 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
много лесен, красив и вкусен веган десерт.Чудесно предложение за всички постещи.Ще го пробваме и у дома задължително.Честит празник 8 - ми март макар и с малко закъснение.
Поздрави !

traiana каза...

Изглежда невероятно, Дианка! Ако е без пудра захар, предполагам е диетичен десерт. Откъде се взема нахутена вода?

Екатерина каза...

Жесток е! На последната снимка неустоях!!! Изкусителка! Поздрави!

Milena Poptoleva каза...

В огромна помощ си с тези великолепни и съблазнителни рецепти за постящите хора..Никой не ме вдъхновява толкова успешно както ти го умееш...Поздрави!

vesela каза...

Невероятно!