неделя, 19 март 2017 г.

Постен пастет с печурки и бял боб



По време на Великия пост, преобладаващите храни, доставящи белтъчини на организма са: нахут, леща, грах, гъби, фасул, от модерните  киноа, амарнат, много семена и ядки. Най-често се препоръчва смесване на зърнени и бобени храни в един прием и се създава възможност за по вкусни и разнообразни комбинации. За гъбите в ролята на "вегетарианско месо" се знае и е писано  много. Със своя специфичен вкус и аромат, могат да овкусят всяко постно ястие, освен това са с ниско съдържание на калории, мазнини и холестерол, което ги превръща в почти идеална храна /съществуват и някои по-различни становища/. Както в повечето постни храни се съчетават по-обикновени съставки, но резултатът е повече от чудесен. За днес имах идея да представя едни житни бургери с гъби, но избрах пастета...  Постно ястие на боб с гъби не е новост и за нашата трапеза, но сега по-различно е оформлението – на пастет. В компанията на прясна салата, сухари/или франзела, свеж магданоз и няколко мариновани каперси, се получава една възможност за питателно, засищащо и вкусно разнообразяване на иначе постно меню.  


Постен пастет с печурки и бял боб

Продукти:
2 ч.чаши сурови печурки, нарязани на ивици
1 ч.чаша сварен и отцеден бял боб
1 стрък пресен лук
1 скилидка чесън
сол, черен пипер, на вкус
2 -3 с.л. зехтин
1 ч.чаша =240 мл.

Рецептата, онагледена със снимки
Пропорциите са ориентировъчни и могат да се променят по вкус и желание. Нарязаните гъби /свежи, без отворени гугли/ се задушават в 1-2с.л зехтин, заедно с нарязания пресен лук и скилидка чесън до омекване. Важно е да останат светли! Махат се от котлона и смесват със сварения и добре отцеден бял боб. Овкусяват се със сол и черен пипер и пасират с кухненски пасатор, до желаната едрина. Може да се добави и още малко зехтин, при желание, като и свежи подправки.  


Поставя се в хладилник за няколко часа, да се обединят вкусовете и е готов за консумация.


Вече споменах, че в компанията на прясна салата, сухари, или франзела, свеж магданоз и няколко мариновани каперси, се получава една възможност за питателно, засищащо и вкусно разнообразяване на иначе постно меню.   



Опитайте...



9 коментара:

Екатерина каза...

Разкош - и пастет и снимки! Честита Първа Пролет, Дианка! С пожелания за вдъхновения и цвят!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
чудесен е пастета.Наистина е разнообразие в постното меню.Но днес има много постни храни, зърнени, салати, зеленчуци.Така,че не бива да се страхува този, който пости какво точно да приготвя.
Поздрави и честита пролет !

di_ani каза...

Кате,
Елена,
благодаря ви - драго ми е,че тази идея ви допада.
Сърдечни поздрави за вас,
честита, усмихната и вдъхновена пролет!

traiana каза...

Разкошен пастет се е получил, Дианка! Поздрави!

di_ani каза...

Траянче, наистина се хареса у дома,
и се радвам, че тази идея ти допада.
Благодаря, поздрави за теб,
честита, усмихната и вдъхновена пролет!

vesela каза...

И зрънцата пипер дори са подредени, където трябва!

di_ani каза...

Благодаря, Весе,
с черния пипер, едро натрошен, трябваше да поръся филийките,
но приех да бъде встрани - Поздрави!

Lecker mit Geri каза...

Дианка,
благодаря за чудесната идея на този вкусен и постен пастет!
За една седмица го приготвих два пъти, затова си откраднах рецептата и при мене:
http://lecker-mit-gerim.blogspot.de/2017/04/vegane-champignon-weie-bohnen-paste.html
Поздрави и весел празник!

di_ani каза...

Благодаря много Гери,
за доверието, отзивите и се радвам, че ти се е харесал.
Страхотно изглежда в твое изпълнение -
пролетно и свежо, с апетитни снимки и колоритно представяне.
Сърдечни поздрави за теб и Светли празници!