събота, 4 март 2017 г.

Тодоров ден е

Съботният ден от първата седмица на Великия пост е и църковен празник, в памет на
По народния календар е Тодоровден - „Теодорос" идва от старогръцки и значи „Божи дар" или още Тодорова събота, Конски великден, Тудорица ­ съботата от Тодоровската неделя.


В християнската традиция Св.Теодор Тирон е воин от понтийския град Амасия, неустрашим и храбър, пострадал по време на жестоките гонения на император Максимилиан. Почитането на св.Теодор е засвидетелствано още в ранните векове на Църквата.
Познато е преданието, за явяването на св. Теодор Тирон на Цариградския Архиепископ Евдоксий, известявайки му наредбата на Юлиан Отстъпник да се напръскат тайно с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара и християните, като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и тъй да бъдат подиграни и обявени за езичници, като му заръчал да съобщи това на верните - да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара.
Оттогава за благодарност на Първата събота от Великия пост Църквата възпоменава /както и на 17 февруари/ паметта на св. великомъченик Теодор Тирон (още за светеца).
След изминалата седмица на строг пост, молитва, внимателно изследване на душата и постъпките и искрено дълбоко покаяние, всеобща практика е християните да се изповядват и на този ден да се причастяват със светите Христови Тайни.
Тодоровден е един от първите пролетни празници в народния календар. Според народните традиции се вярва, че на този ден свети Тодор съблича деветте си кожуха, забива гореща главня в земята да я затопли и отива при Господ да го моли за лято. Популярен е като Ден на коневъдството и конния спорт,Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица и се празнува се здравето на конете, а най-интересният обичай за празника е надбягването с коне – кушията. Обредната трапеза за празника е постна и включва пита, леща, супа от гъби, царевица и жито. Тази година избрах вариант на сладки медени питки, постни, тип "cruffin"


Имен ден празнуват Божидар, Богдана, Найден, Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора.


Хубав празник!



А в първа неделя от Великия пост се чества светото Православие в спомен на възтържествуването му над всички лъжеучения и ереси - Неделя Православна, или „Тържество на Православието". Свързана е със спомена за победата на Вселенската църква над иконоборската ерес, което е станало на 19 февруари 843 година (тогава денят е съвпаднал с първата неделя на Великия пост).
 

3 коментара:

Unknown каза...

Вълшебен празник!

di_ani каза...

Наистина ...
Благодаря, Стела,
Сърдечни поздрави за вас и прекрасни мартенски дни!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
честито на всички именници, да са живи и здрави ! Честитя им макар и със закъснение.
Поздрави !