неделя, 26 март 2017 г.

Печени бухтички с ябълков мармалад и канелена поръска /постни/



Популярната нахутената вода /akvafaba/, като една алтернатива на млечни продукти и яйца, позволява нови възможности за реализиране на различни веган и постни рецепти,  едва ли не във всичко от меренг, бонбони, до майонеза. Поради способността си да имитират функционалните свойства на яйчения белтък аквафаба/водата, която се е получила при варенето на бобови растения (нахут, леща, грах и фасул)/, може да се използва като директен заместител на яйчен протеин в някои кулинарни рецепти – естествено най-провокиращи са решенията за белтъчни десерти и фини сладки, майонези, кремове и глазури, печива, хляб и сладкиши, с най-обща препоръка за прилагане на aquafaba е заменяна на яйчен белтък със средно 30 мл. (2 супени лъжици). Уникалната комбинация от компоненти - въглехидрати, протеини и други разтворими вещества, сухи растения, семена, се характеризира с типичния хранителен състав при нахута от 19% протеини, 61%въглехидрати, 6%липид и 14%вода. Добър резултат може да се отчете и при така нареченото постно хладилно тесто с мая /refrigerator Dough-made with aquafaba/, което изпробвах многократно, но за него ще предвидя самостоятелна публикация. Сега темата и днешното ми предложение е за постно тесто с нахутена вода във вид на печени малки питки, като бухтички пълнени с ябълков мармелад и канелена захарна поръска.


Печени бухтички с ябълков мармалад и канелена поръска /постни/
/по идея, с изменения от постные пирожки и булочки с посыпкой/


Продукти за 
12 бухтички /питки от 45 гр. тесто и 10 гр. пълнеж/
2 ½ ч. чаши брашно*
1-2 с.л. захар
1 ч.л. мед
½  ч.л. сол
7гр.суха активна мая /д-р Йоткер/
¾-1 ч. чаша вода (хладка)
3 с.л. олио
¼ ч. чаша аквафаба/нахутена вода, като яйчен заместител **

Поръска:
1 с.л. кокосово масло
2 с.л. брашно
1 с.л. захар
½ ч.л. канелена захар/или няколко щипки канела

Плънка:
120 гр. твърд ябълков мармелад
1 с.л. мазнина за намазване на бухтичките преди второто втасване

* количеството зависи от влажността на брашното – може да се наложи да се добави още малко,  ако е твърде меко или пък да не се оползотвори изцяло, ако е твърдо.
**течността от 1 консерва /400 гр./ сварен на нахут е около ¾ ч.чаша, от нея в тестото се налива само ¼ ч.чаша; другата може да се замрази и използва с други приложения.
1 ч.чаша =240 мл.

Видео рецепта постные пирожки:
Смесват се 2 ¼  ч. чаша от брашното със солта, захарта и маята в купа за разбиване с миксер. Пчелният мед се разтваря във водата и се наливат заедно с олиото  и нахутената вода /aquafaba към сместа от брашно. Омесва се гладко тесто, като количеството брашно зависи от неговата влажност – може да се наложи да се добави още ¼  ч.чаша брашно, ако е твърде меко или пък да не се оползотвори изцяло, ако е твърдо.
По-голям съд се намазнява и в него се поставя  тестото, което се покрива /може да се използва и голям полиетиленов плик и изчаква за около час, да втасва до двойно увеличение на обема. Преди печене, се  разделя на части за употреба - полученото тесто е достатъчно за 12 бухти по 45 гр. и 10 гр. плънка мармелад. Бухтичките се оформят върху леко набрашнена повърхност – овалват се топчета и разточат на кръг, в средата на които се поставя парче мармелад. Загъват се към центъра, прищипват и формоват на топче. Поставят се в леко намазнени форми /използвах за мъфини/ с гладката страна нагоре, покриват се с фин слой мазнина и оставят да втасват допълнително около 20 минути.
Фурната се загрява на 175-180° C. През това време се подготвя захарната поръска, като бързо се смесват студеното кокосово масло, брашното и захарта, и претриват на фини трохи. Ароматизира се с канела и поръсват втасалите бухтички. Пекат се за около 15-17 минути до златисто, изваждат се и след леко охлаждане, се изваждат от формите и прехвърлят на решетка за окончателно изстиване. Може допълнително да се поръсят с пудра захар за още сладост.


Сервират се топли.


Тестото е пухкаво и меко, не прекалено сладко,
с контраст на ароматната сърцевина от ябълковия конфитюр.


Опитайте…

8 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
чудесно постно предложение.Да, водата от варенето на бобови култури се използва предимно в руската кухня за различни постни предложения.Постните рецепти също могат да бъдат много разнообразни.
Поздрави !

tillia каза...

Изглеждат изкусително! Да не повярва човек, че няма яйца в тях!
Спокойна вечер, Диана!

traiana каза...

Разкошни са станали, Дианка! И аз правих скоро подобни, много ни допаднаха. Поздрави!

pep-4o каза...

Ненадминат майстор на постните изкушения си ти, Диди! Страхотни сладки топчета :)
Спокойна вечер на теб :)

Люси каза...

Какви пухкавелки! Чудесни са, Дианка!
Грабвам си едничко. Усмивки!

di_ani каза...

Благодаря ви, момичета,
много сте мили и ми е драго, че тези постни предложения ви допадат!
Сърдечни поздрави за вас и усмихнати пролетни дни!

Lecker mit Geri каза...

Дианка,
благодаря за чудесната рецепта, въпреки че бухтичките са веган са много пухкави и вкусни!
Може да погледнеш и при мене, как се получиха:
https://lecker-mit-gerim.blogspot.de/2018/02/vegane-krapfen-muffins.html
Прегръдки и спокойна вечер!

di_ani каза...

Много се радвам, че са ви се харесали постните бухтички,
а в твое изпълнение изглеждат неустоимо фини и апетитни!
Чудесни снимки, които носят и пролетно настроение.
Благодаря за доверието, Гери,
сърдечни поздрави и вдъхновени мартенски дни!