Популярната нахутената вода /akvafaba/, като една
алтернатива на млечни продукти и яйца, позволява нови възможности за реализиране
на различни веган и постни рецепти, едва
ли не във всичко от меренг, бонбони, до майонеза. Поради способността си да имитират
функционалните свойства на яйчения белтък аквафаба/водата, която се е получила при
варенето на бобови растения (нахут, леща, грах и фасул)/, може да се използва като
директен заместител на яйчен протеин в някои кулинарни рецепти – естествено
най-провокиращи са решенията за белтъчни десерти и фини сладки, майонези, кремове и глазури,
печива, хляб и сладкиши, с най-обща препоръка за прилагане на aquafaba е заменяна на яйчен белтък
със средно 30 мл. (2 супени лъжици). Уникалната комбинация от компоненти -
въглехидрати, протеини и други разтворими вещества, сухи растения, семена, се
характеризира с типичния хранителен състав при нахута от 19% протеини, 61%въглехидрати, 6%липид и 14%вода. Добър резултат може да се отчете и при така нареченото постно хладилно тесто с мая /refrigerator Dough-made with aquafaba/,
което изпробвах многократно, но за него ще предвидя самостоятелна публикация.
Сега темата и днешното ми предложение е за постно тесто с нахутена вода във вид
на печени малки питки, като бухтички пълнени с ябълков мармелад и канелена захарна поръска.
Печени бухтички с ябълков мармалад и канелена поръска /постни/
/по идея, с изменения от постные пирожки и булочки с посыпкой/
Продукти за
12 бухтички /питки от 45 гр. тесто и 10 гр.
пълнеж/
2 ½ ч. чаши брашно*
1-2 с.л. захар
1 ч.л. мед
½ ч.л. сол
½ ч.л. сол
7гр.суха активна мая /д-р Йоткер/
¾-1 ч. чаша вода (хладка)
¾-1 ч. чаша вода (хладка)
3 с.л. олио
¼ ч. чаша аквафаба/нахутена вода, като яйчен заместител **
¼ ч. чаша аквафаба/нахутена вода, като яйчен заместител **
Поръска:
1 с.л. кокосово масло
2 с.л. брашно
1 с.л. захар
½ ч.л. канелена захар/или няколко щипки канела
Плънка:
120 гр. твърд ябълков мармелад
1 с.л. мазнина за намазване на бухтичките преди второто
втасване
* количеството зависи от влажността на брашното – може да се
наложи да се добави още малко, ако е
твърде меко или пък да не се оползотвори изцяло, ако е твърдо.
**течността от 1 консерва /400 гр./ сварен на нахут е около ¾
ч.чаша, от нея в тестото се налива само ¼
ч.чаша; другата може да се замрази и използва с други приложения.
1 ч.чаша =240 мл.
Видео рецепта постные пирожки:
Смесват се 2 ¼ ч.
чаша от брашното със солта, захарта и маята в купа за разбиване с миксер.
Пчелният мед се разтваря във водата и се наливат заедно с олиото и нахутената вода /aquafaba към сместа от
брашно. Омесва се гладко тесто, като количеството брашно зависи от неговата
влажност – може да се наложи да се добави още ¼
ч.чаша брашно, ако е твърде меко или пък да не се оползотвори изцяло,
ако е твърдо.
По-голям съд се намазнява и в него се поставя тестото, което се покрива /може да се
използва и голям полиетиленов плик и изчаква за около час, да втасва до двойно
увеличение на обема. Преди печене, се
разделя на части за употреба - полученото тесто е достатъчно за 12 бухти
по 45 гр. и 10 гр. плънка мармелад. Бухтичките се оформят върху леко набрашнена
повърхност – овалват се топчета и разточат на кръг, в средата на които се
поставя парче мармелад. Загъват се към центъра, прищипват и формоват на топче.
Поставят се в леко намазнени форми /използвах за мъфини/ с гладката страна
нагоре, покриват се с фин слой мазнина и оставят да втасват допълнително около 20
минути.
Фурната се загрява на 175-180° C. През това време се
подготвя захарната поръска, като бързо се смесват студеното кокосово масло,
брашното и захарта, и претриват на фини трохи. Ароматизира се с канела и поръсват
втасалите бухтички. Пекат се за около 15-17 минути до златисто, изваждат се и
след леко охлаждане, се изваждат от формите и прехвърлят на решетка за
окончателно изстиване. Може допълнително да се поръсят с пудра захар за още сладост.
Сервират се топли.
Тестото е пухкаво и меко, не прекалено сладко,
с контраст на ароматната сърцевина от ябълковия конфитюр.
с контраст на ароматната сърцевина от ябълковия конфитюр.
Опитайте…
8 коментара:
Дианка,
чудесно постно предложение.Да, водата от варенето на бобови култури се използва предимно в руската кухня за различни постни предложения.Постните рецепти също могат да бъдат много разнообразни.
Поздрави !
Изглеждат изкусително! Да не повярва човек, че няма яйца в тях!
Спокойна вечер, Диана!
Разкошни са станали, Дианка! И аз правих скоро подобни, много ни допаднаха. Поздрави!
Ненадминат майстор на постните изкушения си ти, Диди! Страхотни сладки топчета :)
Спокойна вечер на теб :)
Какви пухкавелки! Чудесни са, Дианка!
Грабвам си едничко. Усмивки!
Благодаря ви, момичета,
много сте мили и ми е драго, че тези постни предложения ви допадат!
Сърдечни поздрави за вас и усмихнати пролетни дни!
Дианка,
благодаря за чудесната рецепта, въпреки че бухтичките са веган са много пухкави и вкусни!
Може да погледнеш и при мене, как се получиха:
https://lecker-mit-gerim.blogspot.de/2018/02/vegane-krapfen-muffins.html
Прегръдки и спокойна вечер!
Много се радвам, че са ви се харесали постните бухтички,
а в твое изпълнение изглеждат неустоимо фини и апетитни!
Чудесни снимки, които носят и пролетно настроение.
Благодаря за доверието, Гери,
сърдечни поздрави и вдъхновени мартенски дни!
Публикуване на коментар