неделя, 12 март 2017 г.

Постни кюфтета с киноа, картофи и коприва



В снежната мартенска вечер, едно предложение с усещане за пролет и време за сезонна коприва - крехки парещи стръкчета, носещи топла слънчева енергия и живителна сила. Разнообразих нашето постно меню с тематични кюфтета от коприва, киноа, картофи. Обичаме коприва, харесваме и киноа, картофите се подразбират... За полезните качества на чудното съкровище киноа е излишно да се пояснява, днес акцентът е копривата. Копривата е уникално растение, като зеленолистно е богата на хлорофил и фолиева киселина, също така източник на протеини, желязо, магнезий и силиций, калций и калий, и се счита, че копривата принадлежи към най-добрите лечебни растения, които имаме. Пролетните ястия с копривата са много вкусни и полезни, още повече, че при минимална топлинна обработка не губи много от качествата си. В комбинацията на коприва с киноа вкусовете взаимно се допълват и обогатяват, а картофите успешно осъществяват свързваща роля. Със златиста, хрупкава от галетата коричка и мека сърцевина, лек аромат на свежи подправки и усещане за пролет, сервирах в компанията на салата с леко горчив-лют вкус от рукола, постна нахутена майонеза с чесън и пикантна доматена салца – ето ги…


Постни кюфтета с киноа, картофи и коприва 
/по идея от  Quinoa and Kale Cakes/


Продукти за 10-12 бр.
1 ½  ч.чаша листенца прясна коприва/връхчета
2 ч.чаши сварена киноа*
1 ч.чаша настъргани сварени картофи /около 2 средни/
1-2 стръка пресен лук
1 ск. чесън или пресен
1-2 с.л. зехтин
½  ч.л. червен пипер
1 ч.л. зеленчукова подправка
1 с.л. нарязан джоджен или магданоз, пресен
сол и черен пипер на вкус

1 ч.чаша галета, може и доовкусена
2-3 с.л. олио за пържене
1 ч.чаша =240 мл.
* около 120 гр. (2/3 ч.чаша) сурова киноа, след сваряване в пропорция 1:2 киноа–вода, за около 20-ина минути.
В затопления зехтин се задушават нарязаните на ситно пресен лук и чесън. Към тях се добавя почистената и подсушена коприва и с минимална топлинна обработка леко сотира. Веднага се отстранява от котлона и овкусява със зеленчуковата подправка /от типа на пикантна или друга/, червения пипер, сол и черен пипер на вкус.
В купа се смесват настърганите картофи /варени с кожата, след което обелени и настъргани на фино ренде/, сварената и охладена киноа /в пропорция 1:2 киноа–вода, за около 20-ина минути/ и задушената коприва. Добавят се нарязаните пресен джоджен или магданоз и доовкусява с още сол и черен пипер, ако е необходимо. Получената смес се хомогенизира и оставя в хладилник за около ½-1час, след което се оформят кюфтета, панират се в галета и пържат в малко олио на средна температура до златисто. Изваждат се върху абсорбираща кухненска хартия и са готови за сервиране - топли, за да се запази хрупкавата им коричка.


Вече споменах, че чудесно си пасват в компанията на леко горчиво-лют вкус от салта с рукола, постна нахутена майонеза и пикантна доматена салца.


 В разрез отчетливо се виждат  зрънцата сварена киноа и копривените ламелки.


Опитайте...

4 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
веднага ще изпробвам тези кюфтета.Чудни са, великолепно предложение за постите.Интересно и много вкусно.
Поздрави !

traiana каза...

Много обичаме зелении у дома, Дианка! Непременно ще пробваме и тези кюфтенца, защото изглеждат уникално вкусно. Поздрави!

tillia каза...

Страхотно пролетно предложение! Изглеждат толкова апетитни! Тъкмо имам киноа, която още не мога да реша как да използвам и ще се възползвам от предложението ти, Диана!
Спокойна вечер!

di_ani каза...


Елена,
Траянче,
Тили,
благодаря ви - драго ми е,че тази идея ви допада.
Сърдечни поздрави за вас,
честита, усмихната и вдъхновена пролет!