неделя, 12 ноември 2017 г.

Шоколадово брауни с тиква и фурми



Имах друго намерение за една от последните публикации преди коледните пости, но избрах този сладкиш. Едно предложение за любителите на тиквени и шоколадови десерти в топли есенни мотиви. Тиква или шоколад? … и двете - шоколадово брауни с тиква, и още нещо. За начало, тиквено пюре, което добавя фин вкус и влажност в печивата, и без да доминира, успешно се вписва и съчетава с шоколадовата основа. Следва почти неразкриваем акцент в тази композиция с присъствието на фино смлени фурми - нежни, влажни, карамелено сладки. И така получената комбинация от шоколад, тиква и фурми е пълна синергия, много повече от очаквания сбор на неговите елементи. Финалните нотки ухание се оформят с ароматите на мед, ванилия, канела, какао. В оригиналната рецепта се отбелязва като допълнителен бонус малкото калории в едно такова парче на шоколадово изкушение… Ето ги, при мен с незначителни промени и още малко шоколад, като глазура и декорация…


Шоколадово брауни с тиква и фурми
/по рецепта на Brownie dyniowe, с изменения /


Продукти за тава 20х20см.
250гр. пюре тиква, гъсто
½  ч.чаша мед, втечнен
½  ч.чаша брашно
100 гр. сушени фурми /около 1 ч.чаша/
¼  ч.чаша вряща вода
75 гр. масло
50 гр. черен шоколад, 65%
¼  ч.чаша какао
1 яйце, голямо
¼ ч.чаша захар, по желание, според сладостта на тиквата
ванилия
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. канела
1 щ. сол

1 ч.чаша =240 мл.
1 ч.чаша тиквено пюре = 225 гр.

По желание шоколадова глазура и декорация с бял шоколад.
Фурмите се измиват и заливат с врящата вода, оставят се няколко минути да омекнат и разбиват с кухненски пасатор на пюре. Маслото се разтопява с черния шоколад. Тиквеното пюре се смесва с меда, фурмите, разтопеното масло с шоколад и яйцето. Цялата смес се разбива до хомогенност. Смесват се сухите съставки брашно, какао и канела, ванилия, сол, захар и сода за хляб. Комбинират се сухи и мокри съставки и обединяват, без да се разбъркват много. Получената консистенция е плътна и гъста.
Тава за печене се покрива с ал.фолио или пекарска хартия, отгоре се излива сместа и изравнява. Пече се в затоплената фурна за около 25-30 минути, до проба за чиста клечка. Препоръчва се, да не се увеличава много времето и препича, което би довело до изсушаване на сладкиша. Изважда се от фурната и оставя да се охлади в тавата.


Може да се полее или с още шоколад и шоколадова глазура.


Няма да пропусна и поглед отвътре...


А декорацията с още шоколад е въпрос на желание.


Опитайте...

И един малко видоизменен вариант от страхотната Веси - Шоколадово-тиквено-фъстъчена торта - Благодаря ти!

8 коментара:

pep-4o каза...

Страхотен сочен, шоколадов сладкиш, Диди!
Иди заспивай в неделя вечер, а :)
Прегръдка на теб и хубава нова седмица!

traiana каза...

Голям есенен разкош, Дианка! Обожаваме брауни, ще пробваме и това. Поздрави!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
въпреки,че аз не съм голям любител на шоколада твоите шоколадови изкушения в различни комбинации ме карат да възкликна : " Прекрасно, изкушаващо и много красиво и вкусно ! " Толкова прицизно си приготвила и сервирала всичко.А това съчетание с тиква е незаменимо както за есента, така и за зимата.
Поздрави и лека и спорна нова седмица !

Hristinka Koleva каза...

Очи широко отворени и в тишината се чуват само възклицания!!!
Поздравления, Дианка!
Респект към всичко, което твориш!

Irma каза...

Поздравления, Дианка! Великолепен сладкиш! На такова предложение не се устоява, никак. :)
Леки и ползотворни пости!

Мъх каза...

Много, много сочно и възхитително, Дианка. Поздравления!

Никола каза...

Изглежда много апетитно :)

di_ani каза...

Много, много ви благодаря за милите думи и одобрителни коментари..,
Пепи,
Траяна,
Елена,
Хриси,
Ирма,
Мъхче,
Никола,
радвам се, че тази идея ви допада;
сърдечни поздрави за вас и вдъхновени есенни дни!