събота, 2 декември 2017 г.

Постни овесени бисквити с тиква и шоколад



С наближаването на първите декемврийски празнични дни, тези меки овесени бисквити са новото попълнение в групата на постните сладости. Използвах рецептата на едни от най-популярните тиквени веган сладки vegan chocolate chip pumpkin oatmeal cookies, които малко видоизмених и обогатих. И да, те наистина са добри - вкусни и ароматни с малко и обикновени основни съставки, но и с възможности за различни допълнения и комбинации.Няма да описвам полезните качества и свойства на използваните продукти, които са аналогични на „фитнес сладките с банан, овесени ядки истафиди”. В настоящото съчетание обаче водещ елемент е тиквата, традиционна част от нашата есенна и зимна кухня, успешно компенсираща липсата на слънчеви плодове и зеленчуци. Обичаме тиква, чудесно разнообразява постната трапеза и десерти с постната орехова "тиквеник" пита; постни тиквени кифлички, тиквени гевречета, а сега и бисквитки… Харесах топлите нюанси на жълто, кафяво и червено, мирис на печена тиква, акценти на сушени плодове и ядки, ухания на мед и канела, и още капки шоколад за разкош.


Постни овесени бисквити с тиква и шоколад
/по идея, с допълнение от vegan chocolate chip pumpkin oatmeal cookies/


Продукти: 12 - 20 бисквитки, според големината
¾ ч.чаша пшеничено брашно
½ ч.чаша овесени ядки
¼ ч.чаша нерафинирана захар
½ ч.л. бакпулвер
¼ ч. л. сол, сложих по-малко
¼ ч.чаша кленов сироп или мед
½ ч.чаша пюре тиква
1 ½ с. л. кокосово масло или олио
1 ванилия
1 ч.л. канела
смлени индийско орехче и джинджифил, на вкус
½ ч.чаша шоколад чипс (веган)
едро натрошени ядки и семена
сушени плодове стафиди, боровинки или микс/
 1 ч.чаша=240 мл.
Фурната се загрява до 175 ºС  и тава за печене се покрива с пекарска хартия.
В купа се смесват брашното с овесените ядки, захар, бакпулвер, сол и подправки. Разбъркват се, докато се хомогенизират. Отделно се комбинират меда/кленов сироп, тиква и ванилия, след това се разбъркват с разтопеното кокосово масло и добавят към сухите съставки. Без да се преразмесва се оформя на топка и добавят ядките, сушените плодове и ¼ ч.чаша от шоколадовите капки. С помощта на заоблена супена лъжица за сладолед /или с леко навлажнени ръце се оформят топки тесто, които се подреждат на разстояние една от друга върху готовите листове за печене. Отгоре се поръсват с останалата ¼ ч.чаша от шоколадовите капки. Пекат се 10-12 минути или докато ръбовете започнат да се превръщат в златисто кафяво. Изваждат се от фурната и оставят за охлаждане около 1 минута, преди да се прехвърли върху решетка за да изстинат напълно.


Вече споменах, че увеличах количеството на  шоколадовите капки.


И още...



Опитайте...



4 коментара:

Екатерина каза...

Неустоими са! И такива топли и уютни цветове. Поздрави, Дианка!

Iliana каза...

Прекрасни бисквитки си ни подготвила, Дианка.
Изглеждат наистина неустоимо.

di_ani каза...

Благодаря ви момичета,
Кате,
Илианка,
радвам се, че тази идея за постни сладки ви допада.
Комбинацията овесени ядки, тиква и шоколад е добро попадение.
Прегръдка, сърдечни поздрави за вас и прекрасни декемврийски дни!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
чудесно постно предложение.Записвам ги за проба тези сладости.Интересни и много ароматни и вкусни.
Поздрави !