петък, 17 април 2009 г.

Цветове за ВеликденНа Велики четвъртък /или велика събота/ преди изгрев слънце се боядисват яйца, като първото е винаги червено.
Червеното яйце се свързва с Христовата кръв, живота, плодородието и обновлението. То е основен великденски елемент, чрез който старите хора са извършвали гадания и магически ритуали.
Съществуват много варианти относно вярванията, свързани с появата на тази практика. Според една от легендите, това е свързано със случка, станала, когато Христос бил на кръста. В този момент в подножието на Христовия кръст дошла кокошка и снесла яйце. Кръвта, която се стичала от Христовото тяло, обагрила яйцето в червен цвят и затова възникнала практиката да се боядисват яйцата. Според друга версия, Мария Магдалена застанала пред император Тиберий и му поднесла в дар червено яйце с думите ”Христос Възкръсна!” (това били първите думи от проповедта й).
Великденските празници свързвам винаги и с пъстри, жизнерадостни цветове.

Този символ на живота е стар колкото света. Схващането, че в началото на Космоса стояло първично яйце е разпространено в много култури.Яйца са били боядисвани, подарявани и изяждани по време на великденските фестивали в древен Египет, Персия, Гърция и Рим. Тези култури възприемали яйцето като емблема на вселената, като творение на върховния бог, като покълването на живота. Ритуалите, свързани с него, символизирали раждането на живота.
Това е моето първо червено яйце /боядисано в четвъртък/, с което се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата - да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

Яйцето се пази, за да носи късмет.
И другите - обичам ги едноцветни, ярки и пъстри.

А някъде из тях е и Великденският бияч, символ на здраве за цяла година..

И още...

Няма коментари: