Може да се каже, че в този продукт има повече питателни вещества, отколкото във всеки друг - със или без спора относно количеството на желязо. Листата на спанака са много богати на белтъчини, въглеводороди, на витамините С, В1, В2, В6, E, K и P, каротин, калий, фосфор, магнезий, антиоксиданти, За родина на растението Spinacia oleracea науката смята Югозападна Азия, и по-конкретно Персия, а най-ранните сведения за неговото култивиране са от III-IV в. През VII в. бил разпространен в Китай. Заслуги за това имал кралят на Тибет, който изпратил семена от спанак в двореца на китайския император от династията Танг в знак за приятелство. В Европа се е появил най- вероятно през Испания, внесен от арабите. Оттам се е разпространил из целия континент и в Америка. Късното му навлизане в кулинарията личи и от твърде близките му наименования в почти всички европейски езици. Персийското му наименование aspanakh на арабски е станало isfinag, откъдето е влязло в испанския език като espinaca, в италианския като spinaci, а във френския като epinard. В Англия години наред го наричали испански зеленчук. Немското име на растението е Spinat,в руския език е шпинат. В останалите славянски езици името е сходно - спинак на чешки и полски, спинач на сръбски.
Една рецепта - популярна, която харесваме, правя често и позволява варианти с различни вкусове.
Тимбалчета от спанак с ориз на фурна
300гр. изчистен спанак
2 стръка пресен лук /или ½ глава стар/
1/2 -1/3 чаша ориз
150 гр. сирене , натрошено /несолено/
1 с.л настърган пармезан
1 -2 с.л. настърган кашкавал
2-3 яйца
1 с.л. джоджен или босилек
1 скилидка чесън
30 гр. масло и няколко лъжици олио
сол, черен пипер на вкус, щипка индийско орехче
масло и галета за поръсване
Оризът се сварява в ароматен бульон, до полуготовност, не разварен - al dente.
Скилидката чесън се запържва в олиото и маслото, след което се изважда.
Нарязаният спанак се задушава в мазнината, с бялата част на лука и щипка захар докато омекне. Прибавят се свареният ориз, сиренето, яйцата, зелената част на лука, пармезана, кашкавала и вкусовите подправки.
Джодженът, респ. босилекът е с доминиращ аромат.
Съдчета се намазняват с масло и поръсват с галета.
Пекат се на водна баня в затоплена фурна на 180С за около 30 мин.
Варианти:
- Добавка на 100 гр. задушени гъби в общата смес;
- Добавка на 1-2 с.л. запечени слънчогледови семчици.
Подходящ е млечен сос за гарниране и сервиранер и салата.
Може да се изпече и в общ съд, както във вдъхновяващата ме рецепта.
И още спанак с ориз...
1 коментар:
I would like to thank You for being the member of this website. Please allow me to have the possibility to show my satisfaction with Hostgator web hosting. They have professional and express support and they also offer some [url=http://tutorialtime.info/hostgator-coupons/ ]HostGator coupons[/url].
I appreciate hostgator hosting, you will too.
http://coinforum.eu/index.php?action=profile;u=300143
Публикуване на коментар