четвъртък, 16 април 2009 г.

Велики четвъртък

Днес е четвъртият Велик и Свят ден от Страстната седмица - най-драматичният момент от страстната седмица.

Велики четвъртък - Възпоминание на Тайната вечеря

Припомня се тайната вечеря, на която е установено тайнството причастие (Мат. 26:17-35, Марк 14:12-31, Лук. 22:7-38, Иоан 13:1-17, 26). На тая вечеря Христос, като завещал новата заповед за любов към всички, явил на учениците Си, че ще бъде предаден. В недоумение учениците питали, кой ще стори това. Запитал и Иуда, и Христос му отвърнал тъй кротко, че другите не разбрали. Иуда станал, излязъл и те помислили, че отива да прави покупки, понеже той бил ковчежник.
След вечерята Христос с апостолите отишъл в Гетсиманската градина, дето се молил до идването на предателя.

Денят е посветен на четирите събития на Велики четвъртък: Божественото умиване (на нозете), Тайната вечеря и установяването на Светите тайнства / Кръщение, Миропомазване, Покаяние (Изповед), Причащение (Евхаристия), Брак (Венчание), Свещенство и Елеосвещение (Маслосвет) /, усърдната молитва на Господа в Гетсиманската градина (Лук. 22:39-46) и, накрая, предателството на Иуда.

Обикновено в четвъртък вечерта се служи утренята на Велики петък, когато се четат така наречените Дванадесет евангелия, т.е. дванадесетте откъса от Евангелието, разказващи за Христовите страдания. На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. Прави се също така и Велик маслосвет, едно от светите тайнства на Църквата, което единствено в този ден се извършва общо за всички християни, и чрез което се молим за изцеление на нашите немощи и телесни и душевни страдания. Вярващите носят в храма олио, което след освещаване те взимат за вкъщи и го използват за помазване и за домашните кандила.По време на маслосвета, всеки желаещ мирянин бива помазан с елей за здраве.

На Велики четвъртък /или в събота/ преди изгрев слънце се боядисват яйца, като първото е винаги червено.

Червеното яйце се свързва с Христовата кръв, живота, плодородието и обновлението. То е основен великденски елемент, чрез който старите хора са извършвали гадания и магически ритуали.
С него се потъркват челата и бузите на децата в къщата, за да са винаги здрави, а после се оставя до иконата в дома. Там то стои до Велики четвъртък следващата година, когато по вътрешността му гадаят за бъдещето. Стопанката на къщата боядисва три червени яйца, които оставя да ги огреят първите слънчеви лъчи.

Няма коментари: