сряда, 16 септември 2009 г.

Пайчета с извара и сини сливи

В сезона на сливите сме. Сливите са новата суперхрана според учените. Изследователи открили, че сливата съдържа толкова антиоксиданти, колкото и боровинките. Така са много полезни, дори и за зъбите.

Има голямо разнообразие от идеи за тяхното максимално използване.Аз най-често ги похапвам свежи, но харесвам вкусът им в сочната тарта "Татин" със сливи, както и с нежно маслено тесто в тарталетки. Това е още една, изпълнена в индивидуални порции - основа от бисквитено тесто и смлени ядки, слой кремообразна извара, парчета сливи и маслена поръска.


Пайчета с извара и сини сливи



Продукти за 12 порции:
80 гр. меко масло
165 гр. захар пудра/1 1/3ч. чаша/
½ настъргана кора ситно на портокал
2 яйца
50 мл. мляко
100 г (2/3 ч.чаша) брашно
80 гр. смлени лешници /бадеми или орехи, 1 ч.чаша/
1 ч.л. бакпулвер

350 гр. извара /сирене крема
40 гр. пудра захар /1/3 ч.чаша/
1 жълтък
няколко сливи, тънко нарязани

20 гр. ядки, едро нарязани /2с.л./
10 гр. масло
20 гр. пудра захар /2 с.л./

Фурната се загрява на 180С.
Разбиват се маслото и пудрата захар за основното тесто. Добавят се портокаловата кора и яйцата, едно по едно, след това и млякото.
Смесват се сухите съставки - брашно, смлени ядки,бакпулвер.
Обединяват се двете смеси и се пълнят намазани с масло формички за мъфини или други.

Разбиват се изварата с пудрата захар и жълтъка. С лъжица се поставя върху кексовата основа. Отгоре се подреждат ивиците сливи.
Стриват се маслото с пудрата захар и ядките и поръсват сливите.

Пекат се около 20-25 мин., охлаждат се 5 мин. и може да се извадят от формичките, след леко освобождаване периферията с нож.
Могат да се сервират с още глазирани сливи, или сос.


Подходящо допълнение е сладолед, а аз използвах и сливов сорбет.



13 коментара:

Кemi H каза...

Апетитни и красиви, Диди!:)

Andrea каза...

This looks amazing. I love prunes and I think it's pity that they'r not used more often in desserts. :)

Milena каза...

О, Диани, изглеждат толкова ароматни и красиви! Малка цветна и плодова фантазия!

Поздрави, Милена
хохох

di_ani каза...

Сърдечно благодаря, Кеми!
Хубав и усмихнат ден, Диана

Andrea,
Thank you very much.
And I think also ... Plums are not used so often.
Nice day, Diana

Dani каза...

Много вкусно предложение.Благодаря за информацията за сливите и зъбите.Ще ги препоръчвам на пациентите.Слънчев ден!

Maria каза...

Много нежни и красиви кексчета! Стилно и елегантно поднесени както само ти си умееш!

di_ani каза...

Милена,
Дани,
Мими,
благодаря ви!
Направихте празникът ми още по хубав!
Топла прегръдка и усмивка за всяка една от вас, Диана

Nanita каза...

Благодаря ти Диани,че поднасяш всичко с толкова красота и стил!Много често правя десерти със сини сливи.Ще опитам и този.
Спокойна вечер!

Dimitrana S. каза...

Хей.. за пореден път ме удивляваш и изкушаваш, Диани :-)))

Златни са ръцете ти!

Вера каза...

Amaying recipes and foto too!

di_ani каза...

Nanita,
Дими,
красотата при вашите предложения е едно от нещата, които всеки път ме карат да отварям широко очи и наслаждавам.
Благодаря ви и аз, Диана.

Vera,
hello, well you came!
Тhanks a lot&
Greetings, Diana

Краси каза...

Чудесно предложение,Диди!
Покрай него ми хрумна и друго...
Благодаря ти!
Целувки

di_ani каза...

Краси,
благодаря ти!
Ще очаквам с нетърпение твоята идея,
целувки и от мен, Диана