вторник, 6 октомври 2009 г.

Креп "Сюзет"

И докато подредя следващите снимки, за големите разходки по широки булеварди и красиви градини,нещо класическо френско - фламбирани палачинки Crêpe Suzette.
Създадени, вследствие грешка от 14-годишният помощник сервитьор Анри Шарпантие, вече с безброй варианти на рецепти и изпълнения. Така и не пропуснах да им се насладя - сладки или солени, галят небцето с един много фин и нежен вкус. За домашното им приготвяне избрах тази рецепта от A taste of France, която позволява да се получат тънки и крехки палачинки, които в последствие се напоят с портокаловото масло и при желание да се фламбират.


Креп "Сюзет"


Продукти за 4 големи палачинки:

100 грама брашно
1 голямо яйце и 1 жълтък
щипка сол
1 супена лъжица захар
6 с.л. мляко
2 супени лъжици разтопено масло

Брашното се пресява в купа, добаят се яйцата, щипка сол и захарта. Разбиват се и към тах се налива млякото и разтопеното масло.
Оставят се най-малко 1 час.
Ако сместа се е сгъстила много, се добавя малко студена вода. Консистенцията трябва да бъде малко по-течна от сметана.
Пекат се ТЪНКИ палачини в намазнен с масло тиган, по обичайния начин и се оставят на топло.

Портокалово масло:

50 гр. захар
50 гр. масло
сок от 2 портокала
кора от 1 портокал и лимон
3 с.л. портокалов ликьор /най-добре - Grand Marnier/
2 с.л. бренди /за фламбиране/

Загрява се малко от маслото в тиган и изсипва захарта. След разтопяване на захарта до леко златисто, се маха от котлона. Добавят се останалото масло,сока от портокал, ликьора и разбърква добре. /Оставих го да кипне, за да се изпари алкохолът./
Сгъват се палачинките и поставят в горещия сос.Оставят се да къкрят около минута, като се поливат със соса.
При желание, се залива с брендито и фламбират.




Сервират се веднага, поляти със сос и поръсени с портокаловата и лимонова кора. Аз задуших и няколко резена портокал в същия сос и гарнирах с тях.
За любителите на шоколад:




А комбинацията с сладолед, допълва и обогатява вкусът.

Детайлна демонстрация на Crêpes Suzette - тук.

15 коментара:

Dani каза...

Мнооого "френско"...Поздрави!

Daria каза...

Хареса ми този начин за приготвяне на палаченки. Доста ароматни и вкусни изглеждат.Може да се пробвам да ги направя. Благодаря ти за рецептата и демонстрацията!Желая ти хубави дни!

Maria Pepeldjiyska каза...

Ах, вълшебнице..., аз много не обичам палачинки, но тук се облизах няколко пъти вече....
А във Френската провинция Бретан , палачинките се приготвят от брашно от елда и са тяхната гордост. Пробвала съм няколко пъти да правя в къщи - стават вкусни много и силно здравословни...

Dimitrana S. каза...

Последвах аромата на портокал..

Чудно! Диани, удоволствие е да те посети човек :-)

Прегръдка и пожелание за също тъй сладостни, вкусни, дъхави дни :-)

Еoc каза...

Дианка, добре че съм вечеряла, иначе току виж съм хукнала да правя тези креп "Сюзет" :) Лека нощ!

mi sello personal каза...

Oh,wow,really delicious ..mmm...Laura

Вера каза...

Very nice photo,pancake extra!

Nanita каза...

Изглеждат толкова крехки и вкусни!Ще ми се да си хапна една.
Усмихнати и ведри дни!

di_ani каза...

Дани,
Дария,
Мария,
Дими,
Зорница,
Изкушение са - тънки и крехки, напоени със сироп - харесахме ги. Намерих рецепта с бира в сместа от областа на Бретан, но не съжалявам, че избрах тази.
Благодаря ви и усмихнат ден, Диана

Laura,
Vera,
Thank you very much
Kisses, Diana

Краси каза...

Толкова изкушаващо изглеждат!
И снимките ти са страхотни!
Целувки!

di_ani каза...

Нанита,
Краси,
аз мисля, че всяка палачинка изкушава, като че има някаква магия в тях.
Благодаря ви и хубава вечер, Диана

Milena каза...

Диани, приготвена от теб палачинката има други кулинарни измерение! Прекрасно френско изкушение!

Спокойна неделя!
Милена

di_ani каза...

Сърдечна благодарност!

Marta каза...

ммм, каква изтънчена прелест!

di_ani каза...

Благодаря, Марта,
...френска класика.
Поздрави и много усмивки, Диана