сряда, 6 януари 2010 г.

Кръщение Господне или Богоявление

Днес е Кръщение Господне или БогоявлениеКръщение Господне, също Богоявление, Водици или Йордановден е християнски празник, отбелязващ кръщението на Исус Христос в река Йордан, който се чества на 6 януари по Грегорианския календар.
Съществуват свидетелства за чествуването на този най-древен Господски празник още през II век, но до IV век той се съединявал с Рождество Христово. Общият празник за двете събития се наричал Богоявление, защото при кръщението Си в Йорданските води Иисус Христос се явил на света за обществено служение. Чрез раждането Си Той се явил на света в плът. По-късно Църквата приела да празнува двете събития поотделно - на 25 декември Рождество Христово, а на 6 януари - Богоявление.
В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение!" Оттук и названието на празника - Богоявление.
Кръщението на Иисуса Христа се възприема като явление на тайната на Божествената Троица. Бог Отец се явил на човешкия слух, Господ Свети Дух се явил на човешкото зрение, а Бог Син - на осезанието в многогодишното Си общуване с човеците.
Исус Христос се потапя трикратно във водите на р. Йордан и излиза от тях. Този акт символизира тайнството на "смъртта" и "възкресението" на човека у него: умира земният човек, наследникът на Адам, умира грехът му и се ражда, възражда, възкръсва одухотвореният човек. След кръщението си Христос поема пътя на страданието в името на вярата като духовен човек.
Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи. За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празнична черковна служба, свещеникът хвърля Светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят въпреки студа и ниската температура и изваждат кръста от водата. Който го извади бива честит и здрав през цялата година. Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година. Накрая - с китка босилек свещеникът напръсква хората за здраве.Водата на Богоявление лекува всички болести


Във всяка къща на този ден се прави обредна трапеза, която се прекадява. На този ден имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Йонко, Йонка, Данчо, Данka, Божидар, Божидара, Богдан, Богомил.
С това свето кръщение приключват т.нар. “некръстени” дни на вселената и започва новият годишен кръговрат на плодородие, родовитост и благоденствие. Дано!Честит празник!

7 коментара:

Maria Pepeldjiyska каза...

Привет, Диани !
Хубаво си ни разказала за празника. Аз по традиция вземам светена вода от църквата и пръскам къщата за здраве- а едно време,като живеехме в центъра, виках свещеник дори на този ден у дома.
Хубав празник ти желая !
Мария

di_ani каза...

Мария,
честито Богоявление и на теб!
И си взех светена вода,
отпихме по глътка за здраве и поръсих в къщи.
Казват,
че днешните желания се сбъдват.
Нека здраве, щастие и благоднествие да усмихат дни ни, Диана

Dimitrana S. каза...

Честит празник!

Здраве, благоденствие, вяра, любов и късмет в дома ти, Диани!

:-)

pep-4o каза...

Честит празник, Дианка!
Нека вярата и любовта не напускат дома ти!
Нека се сбъдне всичко, което днес си пожелала!
Пепа

di_ani каза...

Пепи,
сърдечни благодарности и
благопожелания към теб и
твоето семейство!
Честито Богоявление, Диана

toni_n каза...

Честито Богоявление, Диди!
Здраве, вяра, благоденствие и любов в дома ви.

di_ani каза...

Тони,
благодаря за хубавите пожелания.
И за теб Богоявление да носи вяра, любов и благоденствие, Диана