събота, 3 юли 2010 г.

Roosterkoek /традиционен африкански хляб

Тези дни светът отново е футбол - вече са четвъртфиналите на Световното първенство по футбол 2010. То се провежда за първи път в историята на африканска почва в Южна Африка. Беше ми интересно да науча повече за тяхната култура и специфична кухня. Оказа се съчетание от европейска кухня, сладко-кисел вкус на Малайзия, подправки и къри от Индия. Местната кухня се характеризира с използването на широка гама от храни, включително плодове, ядки, луковици, листа и други продукти, събрани от диви растения и лов на дивеч. За много чернокожи южноафриканци, в центъра на всяко ястие има месо, като вегетарианството някъде се срещна с недоумение, въпреки че повечето ястия се сервират със зеленчуци като тиква, боб и зеле. Всичко това позволява да се определя кухнята на Южна Африка - като 'rainbow cuisine' - за всеки вкус по нещо.
Избрах да направя Roosterkoek (Braai bread). Roosterkoek е традиционен хляб да гаранира скара или барбекю - топки от хлебно тесто, приготвени на решетка върху жарава.


Roosterkoek
Продукти за около 12 малки /6 големи

300 гр. обикновено брашно
2 ч.л. /7 гр./ инстантна мая или /20 гр. прясна/
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
2 с.л. масло /маргарин
180-200ммл. топла вода

Разбърква се маята и захарта заедно в една малка чашка заедно с малко топла вода. Оставя се за няколко минути за стане на пяна /една минута или две/.
В отделна купа, разбърква заедно брашно и сол, водата и маята. Омесва се меко и еластично тесто, което се оставя да втасва - до двойно увеличение на обема.
Размесва се с мазнината и отново втасва около час.

Оформят се около 12 парчета на плоски питки, които втасват още 15 мин.
Поставят се върху намазнена скара, която е загрята за 5 мин. Питките се пекат около 20 мин., като се обръщат от двете страни. Алтернатива е изпичането им във загрята на около 180C за 15-20 минути. Правя ги няколко пъти - на скара и грил тиган.


Сервират се горещи с масло или скара.

Насладете се на прекрасната Celia Smit и чаровните дечица от ферма в безводното плато Karoo.



Аз не успях да измайсторя Roosterkoek като сръчната Celia, но са много вкусни.


Опитах ги с ягодов конфитюр, който приготвих в сезона им в микровълновата. Рецептата, я напиша, но за резултатът след време. Сега конфитюрът е чудесен - ярък свят и силен аромат. Как ще се промени във времето - ще споделя.

Ягодов конфитюр в МВ
За 1 1/2 чаши:
500 гр. ягоди, измити, почистени и нарязани
2 ч.чаши бяла захар
1 голям лимон, сок
Поставят се ягодите в 3-литрова огнеупорна купа за микровълнова.
Налива се върху тях лимоновия сок /около ¼ ч.чаша/.
Включва се микровълнова на мах мощност (100%) в продължение на 3 минути или докато плодовете омекнат.
Добавя се захарта и разбърква добре.
Отново се пуска микровълнова на висока мощност (100%) за 15-20 минути, като се разбърква няколко пъти / на всеки 5 мин. например/, докато сиропът е достатъчно плътен.
Важно! Количеството за една доза варене в МВ , не е повече от 500 гр. ягоди.


Получи се странна комбинация на технологии - питки, печени на жарава и конфитюр, приготвен в микровълнова?! Опитайте...

14 коментара:

Еoc каза...

Дианка, при теб винаги има нещо интересно, съчетано с прекрасна рецепта :)
Много ми беше приятно да прочета поста ти :)
Поздрави :)

Dani каза...

Дианка,
благодаря за подробната информация!
А комбинацията между тези апетитни питки и неустоимия цвят на конфитюра
не се нуждае от коментар!
Хубава вечер и спокойна неделя!

rusanka каза...

Диди,
Благодаря за това, че научих нещо ново за африканската кухня!
Хлябът е станал много хубав и вкусен!
От отчупеното парченце сякаш излиза пара! А от ягодовия конфитюр направо
ми се навлажни устата!
Поздравления!
Хубава неделя!

di_ani каза...

Дани, благодаря много!
Радвам, че ти харесва. Аз бях впечатлена публикцията за Roosterkoek с идея за популяризиране, а Celia и дечицата от видеоклипчето ме очароваха.
Поздрав и усмихната неделя, Диана

Зори,
аз четох много, но не мога да претендирам за изчерпателност - по-скоро, някакви бегли представи. Преди да избера тези питки ми беше ми интересно, а сега и вкусно.
Драго ми е, че допадна и на теб.
Хубава и усмихната неделя, Диана

Роси,
благодаря много!
тези питки приличат на пърленки, /както има почти всеки тип кухня/, но са по-въздушни. По-различна е и технологията на замесване и втасане, особено впечатляващо е "приспособлението" за втасване!
Много ми е приятно, че ти хареса това предложение, поздрав и хубава неделя, Диана

Daniela Dineva каза...

Диана,
прекрасно представяне и много хубав хляб! Конфитюрът е чудесен, но бих го хапнала и с луканка. А Celia е доста сръчна :)
Хубава неделя за теб :)

fimere каза...

je ne connaissais pas ce pain mais il doit être excellent
bonne soirée

fedora каза...

Както съм гладна (а и да не съм, при теб винаги е толкова вкусно...) съвсем засвири оркестърът при вида на тези хлебчета и неустоимо ярък, а и предполагам, ароматен конфитюр.
Микровълновата технология е много интересна и ще се възползвам.

Приятен неделен следобед, Ди :)

Fazemos de Conta каза...

I love every kind of bread! With anything, every day :)
My dear, we are going to offer three presents to readers and friends of our blog. We would like you to take part of it. Just need to go there and leave a comment, ok?
Bye and good luck,
Lúcia e Bia

Hilmar каза...

This is a very interesting bread! I love it, and with the strawberry jam it looks really yummy.
I love the cheese with cherries too, and your beautiful danish pastry.
I was missing so much!! :D
have a great week!
hugs,

di_ani каза...

Дани,
благодаря много!
Силия ме очарова с нейната непринуденост и сръчност. Радвам се, че ти хареса.
Поздрав и усмихната нова седмица, Диана

Fimère,
Celia is lovely - very ably makes this bread.
Thank you, smiles and greetings, Diana

Ина,
благодаря много!
И мен хлябът ме изкушава много.
Конфитютът в МВ е за много малка доза /като за мен!/, ще споделя резултата.
Поздрав и усмихната седмица, Диана

Thanks Lúcia,
I already greeted you -
you do wonderful things.
I wish you many, many !!!
Greetings and smile, Diana

Hilmar,
Thanks a lot!
I saw your great temptation of bread and cherries!
You're great!
Greetings and smile, Diana

Just V. каза...

Както всяка твоя рецепта, супер предложение, Диди! :) Чудесни аромати се носят от рецептата и изкусителните снимки!
Благодаря, че сподели с нас.

Сърдечни поздрави,
Вили

di_ani каза...

Вили,
благодаря - много се радвам, че Celia е успяла да очарова и теб.
Хубаво и усмихнато лято, Диана

Didi Bunova каза...

Дианка,вече съм писала твоите хлябове са неустоими!

di_ani каза...

Диди, благодаря -
много си мила и добронамерена!
Неустоимо ме впечатли сръчността на чаровната Силия. А и хлябът ни хареса.
Поздрав и усмихнато лято, Диана