сряда, 24 ноември 2010 г.

Св. Екатерина - търсене на съвършената мъдрост

На 24 ноември се чества Св. великомъченица Екатерина,
/гръцки: ἡ Ἃγια Ἃικατερίνη ἡ Μεγαλομάρτυς/, християнска светица и мъченица, една от най-образованите жени на своето време.


Св. великомъченица Екатерина - от Александрия, дъщеря на Конста, бивш цар. Майка й - християнка, я запознала с един пустинник, който я въвел във вярата. Екатерина се отличавала с изключителна красота и мъдрост, макар и едва 18-годишна тя познавала добре тогавашната философия и поезия, изучила била и лекарското изкуство. Изучила елинската мъдрост, но над всичко обикнала Божествената мъдрост. Тя била удостоена да види насън Божията Майка и Богомладенеца.
Като безстрашна изобличителка на езичеството, за вярата Христова я хвърлили в тъмница. Извикали я на спор с най-първите 50 мъдреци в Египет, но не могли да я отклонят от Христовата вяра и те самите повярвали и били осъдени и изгорени живи. Бита с волски жили, обезобразена, хвърлена в тъмница. Поради това е осъдена на смърт чрез разпъване на колело. Колелото се разпада, когато Екатерина го докосва. Екатерина търпяла глад, страдала и накрая я посекли с меч в 305 година. Ангел Божи отнесъл тялото й на планина Синай, дето по-сетне е построен манастир.
Паметта на Света Екатерина се чества от всички православни в света с особено благоговение и тържественост. В нейна чест се създават църкви, много манастири са наречени на нейно име, много православни и инославни християнки носят името й. На Запад я смятат покровителка на учащата се младеж, особено по философия.

Главен символ на Света Екатерина е колелото с шипове, което е известно като „колелото на Екатерина“.


Покровителства: апологетите, занаятчиите, които работят с колело (грънчарите, предачите и т.н.), архивистите, умиращите хора, момичетата, юристите, точиларите на ножове, адвокатите, библиотекарите, библиотеките, механиците, мелничарите, философите, проповедниците, писарите, секретарите, старите моми, стенографите, учениците, учителите, теолозите, Сорбоната, неомъжените момичета.
У нас празника се свързва с това, че тя е покровителка на майките. Жените приготвят пресни питки и намазани с мед ги раздават на близки хора -за предпазване от болести, за здраве и благополучие.

На 24 ноември имен ден празнуват всички, които носят името Екатерина (означава - вечно чиста), Катерина, Катя, Тинка и Тина.


Честит празник!

И някак естествено се подрежда и утрешният /25 ноември/празник - един от дните на Свети Климент Охридски - средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Православната църква тачи Св. Климент Охридски като един от светите Седмочисленици.

/Използваните снимки са от интернет галерии./

8 коментара:

DSdiva каза...

Честит празник на теб, Диана и на всички, които имат повод да празнуват!

Marta каза...

Рядко съчетание на красота и мъдрост. Картината много ми хареса - поздрави за естетичния постинг.
Тачим я в нашия дом света Екатерина, синът ми е роден днес

rusanka каза...

Честит празник, Диди!
Пак си ни поднесла много интересна и изчерпателна информация!
Благодаря ти!
Поздрави и приятелска прегръдка!

Dani каза...

Благодаря, Дианка, за новото, което научавам от теб!
Хубава вечер и усмихнато утре!

brazilka каза...

Честит празник!

di_ani каза...

Ива,
Роси,
Дани,
Цвети,
честит празник на Св. Екатерина и съчетанието на ум и мъдрост с духовна сила и красота.

Честит празник на теб и на сина ти, Марта!
Пожелания за здраве, късмет и успехи на рожденика, и много щастие за двама ви!

Благодаря ви,
хубава вечер и усмихнато утре, Диана

Andrea каза...

There is a saying in Croatia: " Sveta Kata, snijeg na vrata", it doesn't sound good translated so I hope you understand what it means. :)
Well there's no snow in Zagreb today but it's very cold.
Hope you have a lovely day. :)

di_ani каза...

I hope that I understood the meaning, Andrea -
You connect Sveta Kata and with the arrival of snow.And to us also still no snow,
greeting and smiling day, Diana