четвъртък, 6 януари 2011 г.

Днес е Свето Богоявление

Днес е Кръщение Господне или Богоявление


Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас:
"Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение!"

Кръщение Господне, също Богоявление, Водици или Йордановден е християнски празник, отбелязващ кръщението на Исус Христос в река Йордан, който се чества на 6 януари по Грегорианския календар.
Съществуват свидетелства за чествуването на този най-древен Господски празник още през II век, но до IV век той се съединявал с Рождество Христово. Общият празник за двете събития се наричал Богоявление, защото при кръщението Си в Йорданските води Иисус Христос се явил на света за обществено служение. Чрез раждането Си Той се явил на света в плът. По-късно Църквата приела да празнува двете събития поотделно - на 25 декември Рождество Христово, а на 6 януари - Богоявление.
Кръщението на Иисуса Христа се възприема като явление на тайната на Божествената Троица. Бог Отец се явил на човешкия слух, Господ Свети Дух се явил на човешкото зрение, а Бог Син - на осезанието в многогодишното Си общуване с човеците.
Исус Христос се потапя трикратно във водите на р. Йордан и излиза от тях. Този акт символизира тайнството на "смъртта" и "възкресението" на човека у него: умира земният човек, наследникът на Адам, умира грехът му и се ражда, възражда, възкръсва одухотвореният човек. След кръщението си Христос поема пътя на страданието в името на вярата като духовен човек.
Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи. За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празнична черковна служба, свещеникът хвърля Светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят въпреки студа и ниската температура и изваждат кръста от водата. Който го извади бива честит и здрав през цялата година. Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година. Накрая - с китка босилек свещеникът напръсква хората за здраве. Водата на Богоявление лекува всички болести.


Във всяка къща на този ден се прави обредна трапеза, която се прекадява. На този ден имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Йонко, Йонка, Данчо, Данka, Божидар, Божидара, Богдан, Богомил.
С това свето кръщение приключват т.нар. “некръстени” дни на вселената и започва новият годишен кръговрат на плодородие, родовитост и благоденствие. Дано!


Честит празник!

12 коментара:

pep-4o каза...

Честит празник, Дианка!

di_ani каза...

Честит и щастлив да е, Пепи!

fedora каза...

Честит празник, Ди!
Здраве и благоденствие :)

Анонимен каза...

Дианка, ние-Йонките, ,,произлизаме" от Йоан и празнуваме на Ивановден. Аз лично обичам да празнувам и го правя винаги,когато има повод..., а понякога и без повод. Нека да е празник!
Честити празници-и днешния, и утрешния !

малки неща каза...

Честит празник и от мен, Диана!

DSdiva каза...

Честит празник, Ди, много здраве и за Йордановци и за нас, че леденото хоро си е голямо предизвикателство :)

di_ani каза...

Ина,
Йонка,
Мира,
Ива,
Благодаря ви момичета!
Честито Богоявление,
честит празник на именниците!
Да им живо и здраво името!
Хубав празник, Диана

bluemoon каза...

Честит празник,Дианка!

Бодри, весели, засмени
да сме винаги и всички!
Във очите ни звездички,
а в джобовете парички!
Дим от комина да излиза,
в къщата любов да влиза!
Здраве и късмет да ни полази,
Да сме здрави,Господ да ни пази!

Весела вечер! Наздраве!

Еoc каза...

Честит празник! Бъдете здрави цялото семейство!

rusanka каза...

Честит Празник, Диди!
Честито Богоявление!

Moni.M_T каза...

Диана, честито Богоявление- Теофания.
Здраве и щастие.

di_ani каза...

Ирма,
Зори,
Роси,
Мони,
Благодаря ви от сърце за пожеланията.
И на вас честито Богоявление-
Здраве и много щастие, Диана