четвъртък, 21 април 2011 г.

Четвъртък на Великата седмица и притча за Великденските яйца

Днес е Четвъртък на Великата седмица.

Този ден е определен в православието за провеждането на Тайната вечеря, макар че някои нови предположения са за ден по-рано - в сряда.

/Тайната вечеря - Катедрален храм Света Неделя/

Посветен е на четири важни събития на Велики четвъртък от Страстната седмица:

Божественото умиване (на нозете); Тайната вечеря; Установяването на Светите тайнства /Кръщение, Миропомазване, Покаяние (Изповед), Причащение (Евхаристия), Брак (Венчание), Свещенство и Елеосвещение (Маслосвет)/, усърдната молитва на Господ в Гетсиманската градина (Лук. 22:39-46); Предателството на Иуда.

На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. Прави се също така и Велик маслосвет, едно от светите тайнства на Църквата, което единствено в този ден се извършва общо за всички християни, и чрез което се молим за изцеление на нашите немощи и телесни и душевни страдания.


На Велики четвъртък /или в събота/ преди изгрев слънце се боядисват яйца, като първото е винаги червено. Това, че Червеното яйце се свързва с Христовата кръв, живота, плодородието и обновлението, както легенди и традиционни ритуали с него са известни. Избрах с първото червено яйце за тази година /снимката не е най-добрата, но отблясъкът с форма на сърце ме спечели/, да припомня и една притча:


Веднъж един мъдрец бил поканен при многолюдно семейство за Великден. На масата имало кошница с разноцветни яйца. - Вижте колко са хубави яйцата! -рекъл той - Най- различни цветове... И хората са като яйцата. - А защо са хубави?- попитала стопанката на къщата, очаквайки да бъде похвалена. - Чрез страдание. Бог ги е варил в купела с вряла истина, боядисвал ги е с поучения и тъй душите са се пречистили и засветили като тези на трапезата.Но не всички- едни останали недосварени, други се счупили... През това време децата започнали да се чукат с яйцата. - Вижте ги тези малките! Те знаят една истина. - Каква е тя?- запитал бащата – Та те са още неузрели за мъдрост! Мъдрецът разчупил едно яйце и показал жълтъка. - Ето това е истината! Независимо как изглеждаме отвън- червени, сини, жълти- да запазим сърцевината си чиста. Защото тя е най-скъпата и съкровена връзка с Отца. - Но нали все пак яйцата ще бъдат изядени? - възразил бащата. През това време най-малкото дете заплакало, тъй като батковците му счупили яйцето. Мъдрецът взел своето яйце и го подал на малкия. - Мъдростта е да даваш.- отвърнал той.- Да даваш от сърцевината си, без да дириш сметка колко от жълтъка е останало. И тъй да обичаш ближния както Исус бе казал на учениците си. Тъй отпечатъка от доброто ще остане в сърцето на ближния. Тъй мъдрецът посял словото Божие на светия празник на Възкресението.

Светли, щастливи и благословени Великденски празници!


9 коментара:

pep-4o каза...

Хубави и светли Великденски празници и на теб и семейството ти, Дианка!

Dani каза...

Дианка, благословени да са !
Да са чисти душите и помислите ни!
Да даваме, без да броим полученото!
Прегръдки и светли, усмихнати празници!

rusanka каза...

Диди,
Благодаря за интересната беседа!
Беше много интересна и поучителна!
Светли и благословени Великденски празници и на теб!

di_ani каза...

Благодаря за пожеланията,
Пепи,
Дани,
Роси!
От сърце ви желая вдъхновение и приятна подготовка.
Светли, щастливи и благословени Великденски празници, Диана

Еoc каза...

Дианка, много хубава притча.
Поздрави от мен и светли празници за цялото ти семейство!

di_ani каза...

Благодаря, Зори
и аз я харесвам.
Прегръдка, много усмивки и благословени Великденски празници, Диана

Milena каза...

Светли и благословенни празнични дни с любимите хора около теб, Диани! Много поучителна притча!

Сърдечни поздрави, Милена :-)

Marta каза...

Чудесно казано!

Светли празници, Диани! Здраве, мир и любов за твоето семейство!

di_ani каза...

Миленка,
Марта,
благодаря ви за пожеланията -
Здраве, мир и любов и за вашите семейства.
Светли и щастливи Великденски празници, Диана