петък, 1 април 2011 г.

Тънки питки с брашно от лимец и пшеничени трици

Е, не е новина преоткриването на лимеца. Отдавна исках и аз да го представя, като събирателно име за древната дива пшеница или с клишираните популярни наименования – хлябът на траките, житото на фараоните, последната храна на Христос. Напоследък някои диетолози му приписват и нов имидж – „черният хайвер на пшениците“. В процеса на по-детайлно търсене ме впечатли и прочетох книгата "Изначалният хляб, Лимец, Дивото жито на древността" на билкаря Емил Елмазов, и избрах това образно описание /стр.18/
„Стъблата на лимеца са високи повече от метър, но са опънати, тънки и здрави като струни на арфа. И когато пръстите на вятъра минат през нивата със зреещ лимец, ще чуете шепот на резедави и златисти вълни, понякога кафяви, дори сочно черни, зависи откъде ги огрява слънцето в този миг. А това, което не ще доловите отведнаж, е свистежа на звездите в кухите стебла на лимеца. Блажен е този, до който достигнат небесните отгласи от цяла една нива.”
Ще допълня още негови съждения за несъщинската пшеница, която определя като:
"Непозната лечебна храна, която цивилизацията отдавна е забравила. Божествена хармония е събрал в себе си лимецът, който хората наричат дива пшеница, а не знаят, че това жито е прекрасен антиоксидант, енергизира тялото на човека, насища го с позитивизъм по най-бързия и най-простия начин и така му помага да се бори с болестите."

Дивата пшеница, наречена лимец и нейните близки сортове и хибриди - спелта, камут, капладжа /обобщено наименование за едно и дву –зърнена/ са известни от библейски времена. Без да навлизам в областта на зърнопроизводството най- общо: зърната са "облечени" в твърда обвивка, която трябва да се излющи преди зърното да се смели, защото при вършитба стъблото се начупва, а зърното остава обвито. Лимец, спелта/динкел:
Лимецът /едно и еволюиралия двузърнест/ е един от най - ранните форми култивирани от пшеница - лек, устойчив на студ вид пшеница и при отглеждането му не понася да се използват изкуствени торове. Често се оцелява на бедните почви, където други видове пшеница се провалят. В Южен Кавказ има останки, датиращи от хилядолетия преди новата ера. Генетични анализи на диворастящия еднозърнест лимец показват, че първоначално е отглеждан в югоизточна Турция, а по-късно и в Европа.
След естествени хибриди се ражда и пщеницата Спелта /Triticum spelta/, на немски Dinkel. В Западна Европа по-често се говори за пшеницата спелта/динкел.
Еднозърнестия лимец
(Triticum monococcum L.) е най-древния вид от групата на покритите или несъщински пшеници. В тази група са кулитивирани още двузърнестия лимец /емер/ (Triticum dicoccum Schrank) и пшеницата спелта (Triticum spelta L.). Пшеница Камут / turgidum/ е известна с историята на онези 32 мумифицирани зърна, намерени по време на разкопките на гробницата на египетски фараон, за които се смята, че прораснали след повече от 3000 години и дават името на американския сорт "Жито на фараона Тутанкамон".
През 20 век почти навсякъде спелтата е заменена с обикновеното (хлебно) жито, тъй като добивите от него могат да се увеличават с торене и генни модификации за разлика от спелтата, която не се поддава на такива интервенции.
Спелтата се отличава с високата си чистота, тъй като се отглежда без изкуствени торове и генни модификации. Съдържа високо количество полезни хранителни вещества - 57,9 % въглехидрати, 17,0% протеини, 3% мазнини, 9,2% фибри, минерални соли и витамини. В дивата пшеница има почти два пъти повече мазнини, белтъчини, фосфор, витамини от групите на В и А от останалите видове. Спелтата съдържа балансирано количество глутен и е изключително подходяща за приготвяне на тестени изделия.
Вече има много и хубави рецепти при Зори, Краси и в спомената книга. Използвам такова брашно от доста време, като основа или добавка в хляб и печива. Мога да потвърдя, че е много вкусно, питателно, здравословно и заслужава по-широка популярност. Продуктите от това брашно се отличават с чисти, стегнати трохи и наситен аромат и вкус, а тестото втасва по-бързо. Счита се, че лимецът съдържа почти всички хранителни вещества не само в обвивката, но и равномерно в зърното, което предполага, да запазва хранителната стойност на готовия хляб, дори и с по-фино смилане. Избрах тези обикновени тънки питки:


Тънки питки с брашно от лимец и пшеничени трици


Продукти за 8 питки:
1 ч.чаша брашно от лимец*
1 ½ ч.чаша типово брашно
½ ч.чаша пшеничени трици
1 ч.л. сол
1 ч.л. мед
1 ч.чаша хладка вода
10 гр. свежа мая

*използвах готова смес брашно за домашна хлебопекарна dinkelbrot - Frießinger Mühle GmbH

Всички продукти се замесват, разбиват с миксер за тесто до поемане, изглаждане и оформяне на тесто. Оставя да втасва, до удвояване на обема – около час или повече, според топлината на помещението. Вариант е да се постави тестото в хладилник и да се употреби в рамките на ден-два. Удобство за замесване вечерта, а на следващия ден - разточване и изпичане.
Ако тестото е било в хладилник след изваждането се оставя 30 мин. да се отпусне тестото и оформят питките. Късат се и закръглят топчета от тестото, след което всяко едно се разтегля на дълъг фитил. Тестото е меко и много еластично. Фитилът се навива на плътна спирала, след което се разточва на тънка питка. Оставят се да втасват за около 15 мин. и пекат.
Фурната е загрята предварително на 220С и печенето е 15 мин. до лек златист цвят, като запазват светлия си вид.


Изваждат се от фурната и леко охлаждат. Отвътре се е оформил кух джоб.


Готови са за консумация :)


Започнах и ще завърша с откъс от книгата: "Изминали са 17000 години откакто човекът и лимецът са се срещнали. Растението не се е променило, то клечи подсмихнато по синурите тук таме и чака отново да му дойде времето. Човекът е съвършено друг. Ние тепърва имаме да се опознаваме... Чувам го вече от разстояние. Вие чувате ли го? Лимецът ни вика..."

Опитайте...

21 коментара:

pep-4o каза...

Диди, тези прекрасни питки имат нужда от една плънка :) Много и различно сирене :) Знам, че е пости, но аз мога да пробвам, нали :)
Поздрави и хубави събота и неделя ти пожелавам!

Dani каза...

Дианка, не съм очаквала толкова поетично описание на житно растение :)
А от облагородяване на сортовете, сякаш създадохме нещо изкуствено!
Питките са от любимите ми :повече коричка и без среда :)
Благодаря за удоволствието от цитатите и хубав уикенд!

di_ani каза...

О, да Пепи,
знаеш какво да предложиш - това е липсващото допълнение. И ще махнеш магданоза :)
Благодаря,
хубави почивни дни и за теб, Диана

Daniela каза...

Ho scoperto da poco il farro e lo apprezzo molto. Delizioso questo pane realizzato con un'insieme di farine. Complimenti anche per il post precedente, interessante il pesto di spinaci e olive. Buon week end Daniela.

Еoc каза...

Дианка, съвършени са. Ще ги пробвам скоро, с плънка естествено :)
Прегръдки и хубав уикенд!

rusanka каза...

Много вкусни питки, Диди!
Полезни и диетични!
Запечените картофки, също много ми харесаха! Много интересно и песотото от спанак и маслини!
Всичко е здравословно и диетично!
Аз съм на почивка на минерални бани и малко закъснявам с коментарите, а публикациите за сега спряха!
Поздрави, Диди и хубава вечер!

di_ani каза...

Дани,
аз бях впечатлена... Прочетох в електронен вариант на книгата, защото е изчерпана. фактите могат да се вземат и от енциклопедиите, но ми беше интересно неговото отношение, стил и начин за описание на лимеца.
А питките са само допълнение:)
Благодаря,
поздрав и усмихнат уикенд, Диана

di_ani каза...

Е, стана разбъркване -
явно че едновременно пишем коментари и отговори.
Благодаря ви!

Daniela,
Glad I am is like buns and pesto with spinach and olives.
Thanks a lot.
Greetings and smile, Diana

Зори,
ти знаеш за вкуса на това брашно, аз дадох линк към твоята рецепта за питки. Добавката и плънката са по желание.
Поздрав и хубави почивни дни, Диана

Роси,
тези дни си мислех за теб и, че публикациите ти ми липсват. Приятно изкарване и хубава почивка - очаквам те с тонус, нови идеи и вдъхновение.
Благодаря ти,
прегръдка и много усмивки, Диана

marianna franchi каза...

Capito qui per caso e non posso non farti i miei complimenti! Un abbraccio e buon fine settimana

traiana каза...

Страхотни са, бих ги напълнила с ...всичко:)
Скоро правих и картофките от предната ти публикация - бяха божествени! Хубав уикенд!

Benita каза...

Интересна презентация за пра родителя на пшеницата! Наистина сега толкова много и разнообразни сортове семена има, че не знам дали това, с което се храним е здравословно... Добивът е на първо място ми се струва:)
Питките ти са невероятни - като от реклама!

Cool Chic Style Fashion каза...

Sono sorprendenti da quanto sono belli, ciao un abbraccio :)

fedora каза...

Чудесни възглавнички си получила, Ди! Много ми харесват :)

Хубав и усмихнат уикенд :)

vesela каза...

Иде ми са си отчупя - ей така, без плънка, без нищо, най-много да си посоля...Харесвам вкуса на печивата с лимец.
И на пестото хвърлих око...
Поздрави, Дианка!

Vicky каза...

Чудесни питки си направила :)
И аз ще ги пробвам задължително
Поздрави и спокойни почивни дни

ellyganova каза...

Диди, благодаря за полезната информация. Чаках да разкажеш за лимеца. Много съм заинтригувана. Само да си намеря такова брашно, ще пробвам рецептата за питките. Къде може да се намери?
Поздрави и приятен уикенд!

Andrea каза...

Wow they look so good, great job Diana. I think I'm going to make this very soon. :)

Nanita каза...

Чудесни питки Диани!Дори и без допълнение бих си хапнала от тях...само със шарена сол.Спорна и усмихната седмица!

di_ani каза...

Благодаря много момичета.
Радвам се, че идеята за популяризиране на брашното от лимец, макар и в обикновена рецепта ви допада.
Благодаря за доверието, Траяна -
драго ми е, че сте доволни и че ми пишеш за това!
Поздрав и слънчева нова седмица, Диана

Благодаря, Бенита!
Наистина си съвсем права за промените, добива и за здравословното хранене.Не можем да контролираме всичко, но поне можем да следим това, с което се храним.
Поздрав и успешна нова седмица, Диана

Ели,
аз отдавна се опитвам да намеря повече информация за лимеца и неговите сорове. Първоначално обърквах многото имена, четох и разграничавах - в крайна сметка не това е най-важното. А такова брашно може да се купува от био магазините или веригата Т-маркет /това, което съм посочила/.
Поздрав и усмихната нова седмица, Диана

Ина,
Весе,
Вики,
Нанита,
благодаря за милите думи.
Радвам се, че ви допадат - хапнете си ги със здраве, така както ви харесва...:)

marifra79,
Stefania,
Andrea,
Thank you.
This type of meal / dinkel, spelta/ very old variety of wheat - forgotten but extremely healthy.
Greetings and smile, Diana

Maya каза...

Veche 4-ti pat gi pravia, stavat vinagi super - haresvat gi vsi4ki domash "lubimci". Blagodaria za receptata.

di_ani каза...

Много ме радва да прочета това, Мая!
Сърдечни благодарности за доверието и обратната връзка. За да станат супер, освен сполучлива рецепта са необходими и добри ръце - явно ги имаш!
Поздрави, Диана