събота, 15 октомври 2011 г.

Световен ден на хляба - маслена питка с бяло сирене и камамбер

Вече шеста година 16 октомври ще бъде отбелязан като
 
Bake Bread for World Bread Day 2011

Инициативата за организирането на световното събитие е на UIB - Международния съюз на хлебарите, в който членуват хлебари, производители на тестени и на сладкарски изделия от 35 държави.UIB призовава всички свои членове да реализират кампании, представящи както актуалното в производството и предлагането на хляб, така и неговата история.
И тази година, с неговото поредно издание , е с очакване на огромна кошница с хляб от всички краища на света. Моето миналогодишно участие бе с пълнозърнест хляб с орехи, а тази година избрах една идея за питка със сирена.


Маслена питка с бяло сирене и камамбер


Продукти:
Тестото и технологията са по подобие на katmer pogaca
1 ч.чаша топло мляко
½ ч.чаша кисело мляко
1 ч. чаша растително масло
1 опаковка инстантна мая - 7 гр. или 20 гр. прясна
2 чаени лъжички сол
1 чаена лъжичка захар
1 яйце
3,5 - 4 чаши брашно

още 70 гр. масло/ маргарин разтопено
малко брашно за поръсване при разточване
½ ч.чаша натрошено бяло саламурено сирене
125 гр. /малка опаковка/ камамбер           
1 с.л. маково семе
1 с.л. сметана

В половин чаша леко топло мляко се поставя маята, захарта и малко брашно да шупне, за около10-15 мин. В купа за размесване се пресява брашното със солта и в средата се прави кладенче. В него се налива втасалата мая, останалото прясно и кисело мляко, растителното олио и един яйчен белтък. Замесва се еластично тесто, ако е необходимо се добавя още малко брашно, като може да се използва и миксер с бъркалка за тесто. Оформя се тестена топка, която се поставя в намаслена купа да втасва – около1,5 – 2 часа, до двойно увеличение на обема.
Готовото тесто се разделя на 8 части и всяка една се оформя на малка топка. Изчаква се, да се отпусне около 10 мин. и разточва на кора с диаметър около 20 см. Всяка една кора се маже с разтопено масло и поставят шест от тях една върху друга.
Последните две топчета се разточват по същия начин, намазват и съединяват отделно.
Върху леко набрашнен плот се разточва наборът от 6-те слоя до голяма кора с дебелина около 5-7 мм. Намазва се с масло и разрязва се диагонално на желания брой триъгълници 8;12 или 16. В широкия край на всеки един се поставя малко натрошено сирене и завива като кифличка.
Двете кори също се разточват с такава дебелина в диаметър около 30 см.  В средата се поставя дискът от камамбер и кората се прорязва диаметрално /на кръст/, почти до сиренето. Четирите части на кората се надиплят и загъват около него като листа на роза, за да се получи нещо като кладенче.
Поставя се в тава за печене, покрита с пекарска хартия. Около средата със загънатото сирене се подреждат  оформените хлебни кифлички – диаметрално, ако са по-малък брой или радиално, ако са повече.


Оставя се на топло да втасва около 30-40 мин.
Фурната се загрява на 180С.
Намазва се с разбит жълтък и поръсва с макове семе. Повърхността на сиренето се намазва с масло и покрива със смес от 1-2 с.л. натрошено сирене, 1 с.л. сметана. Отгоре също се поръсва с маково семе.
Пече се около 25-30 мин. до зачервяване и проба за суха клечка.
Изважда се от фурната и след 10 мин. се освобождава и от тавата, като се оставя да изстива върху решетка.


Сервира се хладка, а при разрязване сиренето е леко разтопено.


Чаша хубаво вино е чудесно допълнение, а хляб, сирене и  грозде е кулинарна класика.


От същото тесто могат да се оформят и кифлички.



Опитайте...




33 коментара:

Mарияна каза...

Диана, оставиме без дъх на снимката с разтеклия се камамбер! Много прецизна и красива изработка, достойна за конкурс! Хляба от миналогодишното ти представяне е много апетитен!

di_ani каза...

Много благодаря, Марияна!
Идеята в Световния ден на хляба не е конкурсна, по-скоро олимпийска - отбелязване, почитане и мащабност.
Сърдечни поздрави и усмихнат уикенд, Диана

Анонимен каза...

Разкошна е питката ти Дианка ! Толкова пухкава и апетитна !

Fazemos de Conta каза...

Dear Diana, what an amazing event. I imagine the delights that will be made. The oil bread with white cheese and camembert should be wonderful. The beautiful photos made ​​me hungry. There are 7 in the morning, I will have my breakfast eating a bagel thinking about these photos :)
Good weekend.
Lúcia

Lety каза...

Диди,
във възхита съм от това предложение!
Миналогодишния хляб беше чудесен, но този по нищо не отстъпва - така примамливо изглежда с разтеклия се камамбер, а питата е оформена така красиво! Сигурна съм, че вкусът е несравним.
Както винаги твоите предложения са не само вкусни, но и красиви, аранжирани изискано и с повече от чудесно!
Прегръдка и цветни есенни почивни дни!

BLOGOVODITEL каза...

Питката изглежда невероятно. Поздравления!

BLOGOVODITEL каза...

Питката изглежда невероятно! Поздравления!!!

Краси каза...

Благодаря ти,Диди!
Твоите подсказки са винаги точно на място!!!
Хубав,весел и топъл уикенд! :-)

Черпак с мерак каза...

ДИАНА,пак ме хвърли в размисъл с тази прекрасна питка.:)
Уникално изпълнение , достойно за всякакви конкурси.
Много ми хареса и ще се пробва в най скоро време ,защото съм луда по тестата.:)
Искрени поздравления и прегръдки!

Ева Тонева каза...

Прекрасна питка, Диана! И кифличките ме грабнаха. Ще замеся и аз нещо за утре. Сърдечни поздрави! :)

Unknown каза...

Фантазия си сътворила Дианче! Красота и звучи невероятно вкусно!
Сърдечни поздрави и много усмивки :)

traiana каза...

Отново нещо ново научих от теб! Винаги с много полезна информация си заредена и с вкусна гозба!
така си накиприла питката, че направо ми се иска да бях у вас:)
Хубав уикенд!

fedora каза...

Истинска красота, Ди!
Идеята и изпълнението са превъзходни!
Много, адски много ми харесва предложението ти!!!
С пожелание за хубав уикенд :)

Еoc каза...

:) Дианка, истинска прелест е този хляб... И аз като голям любител на тестените ще приготвя хляб днес :)
Прегръдка и хубав уикенд!

Milena каза...

И моята реакция беше като на Мариянка :-) Тази питка изглежда толкова празнично и вдъхновяващо! Невероятна си, Диани! Възхитителна рецепта и презентация!

Усмихнат уикенд!
Сърдечни поздрави, Милена

Unknown каза...

Диани,присъединявам се към момичетата,с голяма възхита и още по-голямо уважение към труда ти!Спокойно мога да кажа,че ти си ми един от най-големите примери за перфектно изпълнение и снимки!
За мен е удоволствие всяко едно посещение на твоя блог!
Пожелавам ти чудна есенна неделя!

di_ani каза...

Сабинка,
благодаря много, радвам се, че ти харесва, това тесто е хубаво.
Поздрави и хубава неделя, Диана

Сърдечна благодарност, Вили,
много ме радва твоят коментар, но пак ще напиша - идеята не е състезателна, а популяризираща. Исках да опитам такъв вариант и се получи вкусно.
Хубав и усмихнат уикенд, Диана

BLOGOVODITEL,
много благодаря за високата оценка.
Поздрави и успешна работа, Диана

Благодаря, Краси,
убедена съм, че си знаеш и без моите подсказки.
Поздрави и много усмивки, Диана

zi4e,
Благодаря много и се радвам, че ти е интересно това тесто - ще ми е драго и да го опиташ. Ще очаквам мнение.
Поздрави и хубава неделя, Диана

Благодаря, Ева -
убедена съм, че утре ще измайсториш и покажеш нещо прекрасно, ще очаквам с нетърпение.
Поздрави и вкусна неделя, Диана

Много благодаря, Ева,
драго ми е,че ти харесва тази идея.
Поздрави и от мен, усмивки, Диана

Заповядай, Траяна,
ще се радвам да се запознаем и да похапнем заедно. А за кипреното, много ми хареса -
сърдечни поздрави, Диана

Ина, винаги внимателна и приятелски любезна - благодаря ти от сърце и аз се радвам, че ти допада тази идея.
Поздрави и усмихната неделя, Диана

Приятно и успешно месене, Зори -
не само си почитател, но и майстор,
ще очаквам твоята идея.
Прегръдка и усмивки, Диана

Много си мила, Миленка -
радвам се, че тази идея за сбор на питка със сирена ти харесва.
Сърдечна благодарност и много усмихнати есенни дни, Диана

Vili Konova каза...

Поклон пред хляба!
Поклон пред таланта ти , Диана!
Желая ти здрава , сита и емоционална есен!

di_ani каза...

Lúcia,
Many thanks for that comment.
This global celebration was very nice and important -
to respect bread.
Hugs&Good weekend, Diana

Роси каза...

Я гледай ти,без да знам,че е такъв специален ден и аз спретнах днес два хляба.Някакво предчувствие ще да е било :)).
Питката ти е невероятно съблазнителна и многослойна,което особено много харесвам,както и комбинацията от прясно и кисело мляко!
Разкошно печиво,Дианка!

Хубава неделя ти пожелавам!
Роси

rusanka каза...

Уникална питка, Диди!
Много ми хареса начина на оформяне!
А отвътре е нежна и мека като коприна!
Страхотна си!
Поздрави и хубава неделя!

Marta каза...

Красота и най-вече вкусота! Поздравления за прекрасния златист и хрупкав, апетитен вид, за вкуса преглъщам и гадая, а успех сърдечно ти желая:)

zorra каза...

Yes, I will try it. It looks awesome! Thank you for participating in World Bread Day 2011.

Moni.M_T каза...

Дианче, питката е невероятна, само мога да си представя колко е вкусна.
Страхотна си, винаги имаш толкова оригинални идеи.
Приятна нова седмица!!!

Dani каза...

Дианка,
безумно красиво и апетитно предложение :)
Както винаги си чудесна!
Прегръдки и топла нова седмица!

Йоланта Делибозова каза...

Това е изумително.Направо ми се взе акъла бе Диди.Невероятна си просто.Нямам думи миличка!

di_ani каза...

Много ви благодаря за поздравите и милите коментари, момичета!
Вили,
Роси,
Роси,
Марта,
Мони,
Дани,
Йоли,
Много съм радостна, че тази идея ви харесва, защото всяка една от вас е страхотна майсторка на хляб, печива и не само. Високо ценя вашето одобрение - Благодаря ВИ!

Dear zorra,
It is an honor, your comments -
I thank you for this wonderful initiative of ​​a global day of bread. I am pleased the second year to participate and promote this idea.
Greetings and much success, Diana

Iliana каза...

Невероятно изкушение!!!
Заразих се, Дианче.

kouky каза...

waou!!! ton pain est superbe!! j'ai envie de l'essayer! ravie de découvrir ton joli blog!! bonne soirée! kouky

di_ani каза...

Много ти благодаря, Илианка,
сърдечни поздрави, успех и прегръдка, Диана

kouky,
Many thanks for the positive and appreciative comments
I am glad that you like.
Greetings and good day Diana

Reshmi Ahmed каза...

wow this bread is incredibly awesome !

Diana Stoyanova каза...

Дианка правих тази невероятна красота за Богородица, преди няколко дни, направо обрах овациите!. Но камембера не се разтече така при мен, вероятно е от самото сирене.
Благодаря много за споделената рецепта!
Поздрави!

di_ani каза...

Reshmi Ahmed,
Many thanks for comments and approval, I'm glad you like it. Greetings and smiles Diana

Благодаря за доверието, Дианка,
Много се радвам и съм убедена, че от майсторските ти ръце се е поличила наистина впечатляваща празнична пита.
А за неразтичането на сиренето, би могло да се дължи на различна масленост на отделните марки.
Благодаря ти от сърце,
сърдечни поздрави, много успехи и усмивки, Диана