събота, 5 ноември 2011 г.

Наближава Архангеловден

Архангеловден е денят на Свети Архангел Михаил. 
Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта.
Този християнски празник, се чества всяка година на 8 ноември в чест на „съборното единство на ангелските чинове“ - Свети Архангел Михаил - Архистратиг (военачалник) на цялото небесно войнство от ангели и архангели. Известен е също и като Събор на св. Архангел Михаил - главен пазител на Рая и главен страж на Божия закон, и другите небесни безплътни сили.


В българската народна традиция денят Архангеловден Архистратиг (военачалник) е вторият по значимост след Димитровден есенен празник на Българската православна църква и се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола.

Съботният ден срещу Архангеловден /5 ноември т.г./
е последната задушница в годината - Архангелова задушница, в която почитаме починалите си близки и сродници и с вяра и надежда в Бога, раздавайки милостиня, се молим да спаси Съдията душите им, когато дойде Денят на Всеобщото Възкресение и Последен Съд. За задушницата, както и за патронния празник на светеца, се приготвят специални обредни хлябове, наричани Рангелово блюдо, Рангелов хляб, Арангелово и курбани, вино и др.  
В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, и др. Житото символизира възкресението, хляба и виното - за спомен на Христовата жертва за нас. 


На Архангелова задушница се молим за нашите починали близки,
да почиват в мир, да ни закрилят и помагат!


Осми ноември е празник в чест на съборното единство на ангелските чинове. Ангелите са безплътни сили или духове, служители на Бога и пазители на човеците. Пред престола на Господ винаги стоят седем ангели - наричаме ги архангели. Първият е св. архангел Михаил, изобразяван с копие в ръка, тъпчещ дявола с крака - неслучайно за него казват, че е най-силният ангел!
Ангелите са пазителите на човешкия род, и всеки човек получава с раждането си един ангел - хранител, който го предпазва от грях и подтиква към добро. В тяхната йерархия има девет ангелски чина, разпределени в три последователни степени – горна, средна и долна. В първата степен властват шестокрилите серафими, следват херувимите, силите, властите и началата. Предводител на всички и небесен пълководец е вестителят св. Михаил. Самото име на св. архангел Михаил съдържа прослава на Бога — на еврейски то означава "кой е като Бога". Той е вожд или архистратиг на безплътните сили.
Предводител на всички е Вестителят - свети Архангел Михаил.
Гавраил – носител на тайните; Рафаил – лечител на недъзите; Уриил – просветител на душите; Салатиил – застъпник на душите пред Бога; Иехудиил – прославящ Господа; Варахиил – посланик на Божиите благословения

Към всички ангели се обръщаме с молитва:

“Да ни ограждат с покрова на крилете на невеществената си слава и да ни закрилят от беди!”

Прави се курбан, като жертвата е мъжко животно. Жените раздават пита и вярват, че парата, която се издига от нея се свързва направо с душите и Господа. Хлябът се разчупва на кръст високо над главите от най-възрастния мъж, който го полива с вино и моли за благослов Архангел Михаил и ангелите.

Според българските народни вярвания Архангел Михаил е един от братята светци-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. Той взима душата на умиращия, подавайки му обикновено ябълка (китка). По тази причина той бива възприеман от населението като ангел на смъртта и оттук идват народните му названия - душовадник, вадидушник. Българите са вярвали, че ако умиращият се усмихва, значи Архангел Михаил му е подал златна ябълка.

На Архангеловден празнуват имен ден Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Милен, Милена, Мила, Милка, Гавраил, Радка, Радинела, Радина, Радмила, Райна, Рангел, Ренета, Огнян, Пламен, Емил, Росен.


Честит празник!

10 коментара:

Unknown каза...

Дианче,този ден е много специален за мен,защото моето прекрасно дете има рожден и имен ден,а мъжа ми имен ден!
Да не говорим,за това,че много от хубавите и наистина важни неща в моя живот,се случват на този църковен празник!
Благодаря отново за изчерпателната информация!
Прегръдки и пожелания за прекрасен есенен уикенд!(докато ти пишех това пожелание,в съзнанието ми изникнз по-предната ти публикация и снимката на невероятната дъбова гора,та се връщах да я разгледам пак:))))
Ооо,наистина беше невероятна публикация:))))

Moni каза...

Нека да са живи и здрави всички, чиито имена ще почетем на 8 ноември!
Нека и да си спомним днес за онези, които вече не са сред нас!
Хубави почивни дни!

rusanka каза...

Честит празник, Диди!
Бог да прости душите на починалите ни близки!

di_ani каза...

Да си спомним за всички, които вече не са с нас... Загубените близки са живи, докато има кой да си спомня за тях.
Мир и покой на душите на всички починали!

di_ani каза...

Кате,
специално ще те поздравя за твоя голям личен и семеен празник, за да ти пожелая с още много прекрасни неща да свързващ Архангеловден.

Благодаря ви,
Катя,
Мони,
Роси,
сърдечни поздрави и хубава неделя, Диана

Dani каза...

Дианка, да споменем всички любими хора, които не са вече между нас!
Бог да ги прости и да ни пазят и закрилят!
Сърдечни поздрави и спокойна вечер!

Черпак с мерак каза...

Диди, бог да прости всички наши близки които не са вече сред нас.
ЗНАМ ,ЧЕ ДУШИТЕ ИМ ВИНАГИ НИ СЪПЪТСТВАТ И ПОМАГАТ.
Чудна публикация благодаря.
Силно те прегръщам!

di_ani каза...

Дани,
Да ги споменем с добро, да се помолим за тях и бог да ги прости!
Спокойна вечер, Диана

Зиче,
Мир за тези, които вече не са сред нас, нека е спокойна душата им.
Благодаря ти,
прегръдка и от мен, Диана

Мъх каза...

Да се помолим за душите на близките, които сме загубили!
И за здравето на онези, с които се радваме на живота!
Благодаря ти, Дианка за хубавия пост!

di_ani каза...

Благодаря, Мъхче,
да, нека споменем и почетем онези, които вече не са сред нас и да се помолим за тях, а след това - за здраве и добруване на живите.
Сърдечни поздрави и спокойна вечер, Диана