четвъртък, 8 ноември 2012 г.

Ден на Архангел Михаил и Светите Ангели

Ежегодно на 8 ноември се чества православният празник Архангеловден в чест на съборното единство на ангелските чинове - архистратиг Михаил и другите безплътни сили. 


Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. В българската народна традиция денят Архангеловден Архистратег (военачалник) е вторият по значимост след Димитровден есенен празник на Българската православна църква и се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола.
Михаил (иврит: מיכאל, Micha'el или Mîkhā’ēl; гръцки: Μιχαήλ; латински: Michael или Míchaël; арабски: ميخائيل) е главният архангел, главният пазител на Рая и главен страж на Божия закон. в. архангел Михаил е един от четиримата архангели в Стария Завет (заедно с Гавраил, Рафаил и Уриил) и един от седемте архангели в Библията. B народните вярвания е известен като "душевадец": той се спуска при умиращия, с нож изтръгва душата му и я отвежда в отвъдния свят, където заедно със св. Петър я отправя в райската градина или в пъкъла (според това дали е праведна или грешна). Свети Архангел Михаил e още водач на ангелите и светец-покровител на войниците. Като началник на небесните войнства, свети Архангел Михаил е наричан също и "архистратиг" в православната традиция.
Ангелите са безплътни сили или духове, служители на Бога и пазители на човеците (Евр. 1:14). Съобразно служението на Бога и отношението им към човеците, ангелите се явяват в девет чина по три лика или разряда.
Първият, най-горният чин, са серафими, херувими и престоли
Вторият чин са господства, сили и власти
Третият чин са начала, архангели и ангели Пръв из първоангелите е Архангел Михаил (което значи - "Кой е като Бога".) Той е вожд или архистратиг на безплътните сили.
Архангел Гавриил - ("сила Божия") - е вестител на Божиите спасителни тайни.
Един от първите ангели - Деница  се възгордял и с падането си увлякъл множество други безплътни сили и тъй се е появило злото. Злите духове - демоните, са станали такива поради злоупотреба със свободата.


Православната църква почита Седем свети архангели, които според християнското учение стоят пред престола Господен. Това са : Михаил /представя божието слово/, Гавриил /носител на тайните/, Рафаил /лечител на недъзите/, Уриил /просветител на душите/, Салатиил /застъпник на душите пред Бога/, Йехудиил /прославящ Господа/, Варахиил /посланик на Божиите благословения/. Православната Църква вярва, че всеки човек има свой ангел–пазител, който се моли за него на Бога, съветва го да върши добри дела, внушава му благочестиви мисли и скърби за него, когато греши и забравя Божиите заповеди. Църквата се обръща с молитва към ангелите да ни закрилят и пазят от изкушенията на злите духове:  

 "Да ни ограждат с покрова на крилете на невеществената си слава и ни избавят от беди."


 На този имат имен ден хората с име: Ангел, Ангелина, Лина, Михаил, Михайлина, Михаела, Мила, Милена, Рангел, Рафаил, Гавраил, Гаврил, Серафим, Райко, Рая, Радка, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радина, Радостин, Радивой, Емилия, Емил, Райка, Райчин, Рачо, Руси, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Милко, Милка, Михо, Геле и Ханка. 


Тази година на Архангеловден се прощаваме с поклонение и отдаване на почит с
Негово светейшество патриарх Максим .
На 8 ноември, в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ ще бъде отслужена архиерейска заупокойна св.Литургия в памет на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим.
Тя ще бъде оглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който по решение на Св. Синод е натоварен с отговорността временно да управлява Софийска епархия.
По време на светата богослужба, както и през целия ден, тялото на покойния Първойерарх на Българската православна църква ще бъде изложено за поклонение и отдаване на последна почит.

Няма коментари: