събота, 24 ноември 2012 г.

Още празници в православния календар за ноември

След основният празник на Св. благоверен княз Александър Невски  /23 ноември/, 
започвам с днешния 24 ноември - денят на Св.Екатерина.
Света великомъченица Екатерина (на гръцки: ἡ Ἃγια Ἃικατερίνη ἡ Μεγαλομάρτυς) е християнска светица и мъченица, една от най-образованите жени на своето време. 
У нас празникът се свързва с това, че тя е покровителка на майките.


Знае се, че:
Св. великомъченица Екатерина - от Александрия, дъщеря на Конста, бивш цар. Майка й - християнка, я запознала с един пустинник, който я въвел във вярата. Екатерина се отличавала с изключителна красота и мъдрост, макар и едва 18-годишна тя познавала добре тогавашната философия и поезия, изучила била и лекарското изкуство. Изучила елинската мъдрост, но над всичко обикнала Божествената мъдрост. Тя била удостоена да види насън Божията Майка и Богомладенеца.
Като безстрашна изобличителка на езичеството, за вярата Христова я хвърлили в тъмница. Извикали я на спор с най-първите 50 мъдреци в Египет, но не могли да я отклонят от Христовата вяра и те самите повярвали и били осъдени и изгорени живи. Бита с волски жили, обезобразена, хвърлена в тъмница. Поради това е осъдена на смърт чрез разпъване на колело. Колелото се разпада, когато Екатерина го докосва. Екатерина търпяла глад, страдала и накрая я посекли с меч в 305 година. Ангел Божи отнесъл тялото й на планина Синай, дето по-сетне е построен манастир.
Паметта на Света Екатерина се чества от всички православни в света с особено благоговение и тържественост. В нейна чест се създават църкви, много манастири са наречени на нейно име, много православни и инославни християнки носят името й. На Запад я смятат покровителка на учащата се младеж, особено по философия


Главен символ на Света Екатерина е колелото с шипове, 
което е известно като „колелото на Екатерина“.
В народния обичай жените приготвят пресни питки и намазани с мед ги раздават на близки хора -
за предпазване от болести, за здраве и благополучие.
Аз изпекох за здраве малки питки "детелинки" с мак, сусам и мед,  макар и постни, са ароматни и вкусни.


На 24 ноември имен ден празнуват всички, които носят името Екатерина (означава - вечно чиста), Катерина, Катя, Тинка и Тина.
Честит празник и имен ден, 
КатяЕкатерина,  Катя и на всички празнуващи!

Ще спомена и утрешният /25 ноември/ празник - един от дните на Свети Климент Охридски - средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Православната църква тачи Св. Климент Охридски като един от светите Седмочисленици.


И последващият, на 26 ноември празник  Св. преподобни Стилиян Пафлагонийски Детепазител,
който знаел, че децата имат ангелски души. Колкото и плесници да им зашлевява баща им, те пак се връщат при него. Приятелчето да ги удари, те пак ще го потърсят, без да таят и най-малка злоба. Затова и св. Стилиан много желаел да помага именно на децата, силно желаел да бъде техен пазител. И за да може да осъществи това свое чисто желание, Премъдрият Отец го обдарил с дара на чудотворна сила за лекуване на болни деца.
 


Последен в календара за месеца на 30 ноември е Андреевден, в който Православната църква чества Светия всехвален апостол Андрей Първозвани - един от дванадесетте апостоли и ученик на Христос. За него ще напиша повече на самия празник.

5 коментара:

Мира каза...

Детелинките са чудесни,Дианка!
Нека здравето е твой спътник!
Хубави почивни дни!

Bety каза...

Много ми харесват тия засуканички питки! Носят страхотно настроение и са толкова празнични!
Благодаря ти, че сподели!
Хубава неделя!

fedora каза...

Питките са разкошни, Ди! Много, много са красиви!

Усмихната неделна вечер и хубава нова седмица :)

Екатерина каза...

Скъпа, Дианка, толкова съм трогната от този жест, че съм силно развълнувана в момента! Искрено ти благодаря!!! Детелинките са чудни, както винаги ме изненадваш с невероятно ефектни и вкусни предложения! Прегръщам те и ти пожелавам приятна вечер!

di_ani каза...

Много ви благодаря, момичета!
Сърдечни поздрави и хубави празнични дни, Диана