сряда, 21 ноември 2012 г.

Въведение Богородично и Ден на християнското семейство

Днес почитаме големия християнски празник  Въведение Богородично ,
и като ден на християнското семейство,
на православната християнска учаща се младеж,
 и според първоначалния замисъл - ден за християнизиране.  Според православната традиция Въведение Богородично слага началото на Коледните пости и се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово.
Въведение Богородично е един от големите вселенски празници, който в църковните песнопения се назовава "предвестник на Божието благоволение към хората". Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си в Иерусалимския храм и отдадена в служение Богу. Дева Мария e поставена на първото стъпало пред храмовия вход и за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното.Въведение е един от най-големите християнски празници, почитан е и от двете най-големи християнски деноминация - Католицизъм и Източноправославие. Празникът принадлежи към числото на дванадесетте велики празника.
Това е паметно събитие за семейството на Майката Божия и затова се тачи от православната църква и като Ден на християнското семейство. Според православната традиция Въведение Богородично се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово.


Празник - и риба се разрешава.
Семейното ходене на черква на този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата. След това семейството се събира около масата на чаша вино, топла пита и вкусна гозба. Честват освен празника и здравата връзка помежду си. И една  постна питка за празника:


По времето на Въведение Богородично народът ни гадаел какво ще е то през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево - зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.

Масата оставяли неразтребена, за да дойде Богородица през нощта,
да си хапне и да благослови дома.


«Днесь благоволения Божия предображение и человеков спасения проповедание: 
в храме Божии ясно Дева является и Христа всем предвозвещает. 
Той и мы велегласно возопиим: "Радуйся, смотрения Зиждителева исполнение!"»

Честит празник!

7 коментара:

Mарияна каза...

Честит празник, Дианче! Много здраве и щастие за цялото семейство!
Поздрави!

vesela каза...

Дианка, бързам да те поздравя с един от най-почитаните от мен християнски празници!
Желая ви да сте все така здраво и сплотено семейство! Вярвам, че ще предадеш ценностите, които притежаваш не само на децата, но и на внуците си!Целувки

Черпак с мерак каза...

И ти да си жива и здрава и цялото ти семейство Дианче!
Питката е невероятна!
Честит празник!

Dimitrana S. каза...

Прекрасна е питата, Диани!

Нека е спокойна и вкусна вечерята ви!
Нека е хубав празникът!

Желая здраве за теб и близките ти :-)

Екатерина каза...

Скъпа, Дианка, честит празник! Питката е уникална, толкова красива! Пожелавам топлина, уют, любов и разбирателство в дома ви!

Dani каза...

Честит празник, Дианка!
И нека Богородица закриля цялото ви семейство!
Сърдечни прегръдки!

di_ani каза...

Благодаря ви от сърце,
с пожелания за много топлина, уют и благоденствие във вашите семейства, Диана