четвъртък, 20 декември 2012 г.

Игнажден 20.12 2012

Денят 20.12 2012 дойдеИгнажден и/или ...?
Православната традиция чества Свети Игнатий Богоносец,
 Предпразненство на Рождество Христово, 
от който започват коледните празници и считан за начало на новата година, 
наричан още "Млада година", "Нов ден", "Полаз", "Полазовден"

По предание Свети Игнатий Богоносец е същото онова дете, което Господ взел на ръце при Себе Си и което посочил на апостолите, като казал: 
"ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно".
На този ден Църквата почита Св. Игнатий Богоносец, - един от най-добрите ученици на св. апостол Йоан Богослов, наречен така, защото носел Бог в сърцето си. Св. Игнатий е роден и живял през ІІ век, като бил един от многото ученици на Йоан Богослов и заемал архиепископската катедра в Антиохия. Подобно на много други ревностни християни, той бил постигнат от яростта на гоненията. Смъртта му била мъченическа - загива разкъсан от диви зверове на сцената на римския колизеум.


Знае се, че Игнажден е от тези народни празници, които се честват из цялата страна, и закономерно е разпространен под най-различни названия. Всичко, което се прави на този ден, се приема че, има магическа сила, може да роди здраве и живот, плодородие и късмет.
На 20 декември народът празнува своеобразна Коледа, с деня на св. Игнат започва честването на Новата година и на коледните празници. Знак за това е обичаят "полазване". Неговата символика насочва към бъдещето, към това, което следва през следващата година.
"Сполезът" - Това е късметът. Първият гост, който прекрачи прага на дома, е от особено важно значение, защото именно неговата същност ще определи бъдещето на семейството и дома. Не случайна е народната приказка "На Св. Игнат по госте се не иде!", а които са късметлии, имат "добър полаз", още по-предния ден ги калесват с бъклица или с ракия, та рано сутринта на следния ден да посетят поканилите ги.
Друга част от поверието и още за Игнажден в народния календар.
На трапезата, която е постна, се поставя боб, жито, ошав, орехи, варена царевица, зеле, лук, туршия от пипер, картофи с ориз, булгур, пита с мая. По традиция се месят колачета или кравайчета  за всеки член на семейството, имало е забрана за изнасяне на каквото и да е от дома – най-вече жар, огън или сол, за да не излезе с тях и плодородието. Не се иска и дава на заем нищо, за да се запази изобилието и плодородието в семейството.
Днешните колачета са замесени с мед и газирана вода, а оформени като "сърчица" и "бебенца":)


И тази година да си пожелаем хубав празник, 
добри гости да прекрачат прага ни,
да донесат здраве, късмет и благоденствие във всеки дом!

7 коментара:

Мира каза...

Какви хубави празници,традиции и обичаи имаме!Нека ги запазим и съумеме да ги предадем на следващите поколения!Дианка ти си пример в това отношение,благодаря за хубавите публикации!
Хубав празник!

di_ani каза...

Много се радвам, Мира,
че точно ти си първият ми виртуален гост в "Опитайте" за днешния ден:)
Сърдечна благодарност за милите думи и хубави пожелания.
На свой ред:
здраве и хубав късмет, топлина, уют и благоденствие за теб, твоя дом и семейство!
Усмихнати и щастливи празници, Диана

Tania каза...

Диди,влязох тук,за да се информирам по-подробно за днешния ден и да надникна какво си приготвила.Както винаги,ти си успяла да ни подсетиш и на-важното да ни накараш да не забравяме и да тачим нашите си, християнските празници и по-важното е, да не ги забравяме и подминаваме, а да ги предаваме за поколенията!Поздрави и честит празник на всички именници!

Екатерина каза...

Честит празник, Дианка! Хубав полазник имаш в блога, дано и в дома ви е такъв! Здраве и късмет и топлина!

Черпак с мерак каза...

Дианче, много го харесвам този празник и не знам защо.
Колачетата ти са приказни.
Дано днес първи е влезнал богат и добър човек в къщата ти ,да има цяла година берекет в нея!

Роси каза...

ЗДраве,бересет и благоденствие на цялото ви семейство,Дианка!

di_ani каза...

Сърдечни благодарности за пожеланията, и на свой ред :
здраве, късмет и благоденствие за вас, вашите семейства и вашите домове!
Усмихнати и щастливи празници, Диана