неделя, 26 май 2013 г.

Шоколадова торта ‘малката черна рокля”



Може би случайно, но избрах времето на празничните абитуриентски балове да предложа една торта със закачливо наименование - "малката черна рокля". Стилна, изискана и елегантна – малката черна рокля /little black dress/ е единствената женска дреха, която може бързо да се преобрази и да се превърне от ежедневна в официална. Вечната класика, надеждна и подходяща за всеки повод, тази рокля олицетворява модерния начин на живот и свободата на женския дух. Клиширано или не, твърдението, че в гардероба на всяка стилна жена трябва да има една малка черна рокля, се е утвърдило и наложило през годините след 1926, когато Коко Шанел /Coco Chanel/ като вълшебна орисница извайва детайлите й. Непреходността на модния шедьовър се оприличава на платно, върху което може да се „нарисува“ свой собствен стил.  Женствеността, удачният подбор и свободата, която малката черна рокля позволява да се експериментира с детайли и аксесоари към нея, създават уникалността с излъчването на стил и класа. 


Шоколадовата торта с аналогично заглавие "Little Black Dress' Chocolate Cake също залага на семпла основа и много варианти, с възможности за обогатяване и допълване. В духа на съвременната сладкарска мода, тя е френски стил шоколадова торта - най-често с малко или без брашно, почти еднакво количество масло, тъмен шоколад и захар, и не на последно място, лесна за изпълнение. И както всеки има свой индивидуален стил, пропорциите и оформлението в различни рецепти са сходни, в същото време разнообразни. Различни са съотношенията и количествата на съставките, технологията на приготвяне и изпичане, а поднасянето – провокиращо и оригинално. Най-често предложенията са за 4, 5 или 6 яйца, разбити заедно или поотделно /както предпочитам/, съответстващото количество масло, и печене директно или на водна баня. Правила съм и двете технологии: когато е печена чрез варене, получената структура ми изглежда по-кремообразна, а когато е печена директно, има лек спад в обема на височина, след изваждане и охлаждане. Тортата може да се сервира веднага, или още по-добре на следващия ден, когато структурата й ще бъде по-влажна и доста по-вкусна. Крайното оформление: поднесена директно, поръсена с какао, свежи плодове, комбинирана със сметана или сладолед, шоколадова глазура или крем – въпрос на избор, сходен с аксесоарите при роклята. След като вече съм показвала една с шоколадова глазура, избрах да предложа още два от многото варианти – поръсена с какао и с фин бял и черен шоколадов топинг.


Шоколадова торта ‘малката черна рокля” 
/'Little Black Dress' Chocolate Cake, моя адаптация и замяна на брашното с нишесте/

Продукти:
200 гр. черен шоколад, с висок % какао
200 гр. масло
1 с.л. силно еспресо*
1 с.л. кафеен ликьор*
1 ч.чаша  захар
4 яйца
1 с.л. какао
1 с.л. царевично нишесте
1 щ. сол

* могат да се заменят по избор
1 ч.чаша =240 мл.
Намазва се форма за торта с големина около 20см, дъното и страните се облепят с хартия за печене.
Ако ще бъде на водна баня се подготвя и алуминиево фолио за обгръщане съда отвън, който да предотврати евентуално влизането на вода в съда с тестото, както и съд с по-голям диаметър, и топла вода. Предвижда се лист хартия за покриване повърхността на сладкиша по време на печене, ако се зачерви повече, от необходимото. 
Загрява се фурната до 160С, ако ще се пече директно и 175С ако ще бъде на водна баня. 
Ситно нарязаният шоколад се разтопява с маслото /удачно е на водна баня/, след което се оставя да изстине леко.

 

Междувременно, се разбиват жълтъците с ½ от захарта до сгъстяване и побеляването им. Изливат се в разтопения шоколад. Поръсват се какаото и нишестето, и разбъркват до поемането им. Ароматизира се с течностите - ликьора и кафето. В чиста купа се разбиват белтъците на сняг с щипка сол и останалото количество захар, след което също прибавят към шоколадовата смес. Хомогенизира се и изсипва в подготвената форма.
Ако ще се пече директно се поставя е затоплената фурна за около 30-35 мин. и проверява с клечка, която трябва да излиза леко влажна, но не и течна - тортата ще се уплътни още след пълното й изстиване. Оставя се тортата да изстине във формата за 10-ина минути и изважда за пълното охлаждане. 


Ако ще се пече  на водна баня: поставя се в по-голямата форма и налива топла вода /може да се използва тази, от разтопяването на шоколада/ да средата от височината на съда. Пече на водна баня около 40-50 мин. за по-мек сладкиш и около час за по-плътна структура. Проверява се с клечка, която трябва да излиза съвсем леко влажна. Изважда се от фурната, маха се от съда с водата, фолиото и оставя да се охлади напълно – мин. 2 часа, след което се съхранява в хладилник. Харесвам в този случай повече изгледа на тортата откъм страната на дъното. При сервиране се поръсва с какао, най-добре с висока масленост и аранжира по желание.
Заливка с шоколадов топинг:


Шоколадов топинг:
100 гр. черен шоколад, с висок % какао 
100 гр. течна сметана с висока масленост,
1 ч.л. масло 
1 ч.л. ликьор

Глазура

100 гр. бял  шоколад и 100 гр. сметана с висока масленост , 1 с.л. масло 1 ч.л. мед
Сметаната се загрява до завиране, добавя се начупеният шоколад и на слаб огън, се бърка до неговото стопяване. Маха се от котлона и прибавя маслото. Разбърква се до хомогенизиране и  ароматизира с ликьора за тъмния слой и с мед за белия. Отново се разбърква и изчаква леко да се охлади. Ако стегне много, отново леко се загрява. С получената глазура се декорира или залива тортата.


И двете шоколадови покрития се приготвят по едни и същи начин, но отделно и последователно: Първо шоколадовия топинг, отделят се 1-2 с.л. от него /за декорация/ и залива охладената напълно торта. След неговото изстиване и стягане се приготвя бялата шоколадова глазура. Върху още меката бяла повърхност се шприцва тъмният шоколад в тънки концентрични окръжности. С остър нож или клечка се прокарват последователно линии, насочени към центъра и към периферията на тортата.


Тортата може да се сервира веднага, или още по-добре на следващия ден, когато меката център ще бъде по-влажна и доста по-вкусна. 


Както малката черна рокля подхожда на човека, който я носи, изборът вече е индивидуален за декориране и поднасяне: да се поръсва с какао на прах, да се залее с шоколадова глазура да се гарнира с пресни плодове, сметана или сладолед


С тази дреха и тази торта няма как да не се почувстваш специален. Харесах идеята за напомняне на обратната зависимост – между количеството изядени парчета торта, и вероятността да се поберем в малката черна рокля.  Както се казва - всичко в умерени количества. 


Това е новото чудесно допълнение в моята категория торти - шоколадови и печени без брашно, сред Шоколадова торта - PISTOCCHI ; Шоколадова Orbit Cake  и  Черната торта "Torta Barozzi"  - и предложение за вариант  "малката черна рокля". Ще се радвам да видя и вашите...

Опитайте....

24 коментара:

Dani каза...

Божествена е!
И съвсем по мой вкус :)
Прекрасно поднесена както винаги и с избор за приготвяне!
Прегръдка, Дианка и много слънчево настроение!

Gergana Lazarova каза...

Това е просто съвършенство, Дианка! И определено ще го приготвя. Много фино, много вкусно и елегантно.
Сърдечни поздрави и да ви е сладко!

Iliana каза...

Това твоето е вълшебство!
Прекрасни предложения, Дианка. За пореден път шоколадова приказка :)
Успешна нова седмица от мен!

Соня Шатева - Моето сладко хоби каза...

просто прелестна е тази торта!наистина прочетох цялата публикация 2 пъти подробно!много ме впечатли! Поздрави и хубава неделна вечер, Диана!

Еoc каза...

Дианка, тази торта направена от теб е истинско произведение на изкуството и толкова ти отива :)
Прегръдка от мен!

Tania каза...

Невероятно нежна и елегантна торта!Диди,заслужаваш заслужени аплодисменти!

Иглика каза...

Роклята си е класика, а тортата е наистина перфектна, всеки детайл е на място! Поздравления и хубава нова седмица, Диана!

Деана Петрова каза...

Невероятна е,много добро предложение ни даваш.Браво

daniela64 каза...

La tua torta è favolosa, bellissime le foto. Un abbraccio, buona settimana Daniela.

di_ani каза...

Много се радвам, че тази идея-закачка за паралел между вечната класика в модата и торта ви харесва. Моето предложение и разбиране в случая е като продължение на съвременната тенденция за сладкиши без или с малко брашно и ... много шоколад, с възможност за лесно преобразяване...
Благодаря за всички ви за милите думи и коментари:
Дани,
Гери,
Илианка,
Соня,
Зори,
Таня,
Иглика,
Деана,
Естествено е, че всеки има своя представа за това, как би изглеждала негова "малка черна рокля" в торта - не е задължително да бъде шоколадова, плодова, креместа или друга.
Индивудалността е водеща и определяща, забавлението и импровизацията, също...
Сърдечни поздрави и благодарности,
с пожелания за
много усмивки, успех и вдъхновение, Диана

Люси каза...

Много красива и елегантна торта! Поздравления Диана, дано скоро да имам възможност да я приготвя и аз :)

tillia каза...

Диана, фантастични са всичките предложения!
Елегантни, нежни, поднесени както винаги с много вкус!
Сърдечни поздрави!

traiana каза...

Разкошна е, Дани!

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Дианче, видях снимка на тортата преди няколко дни, но сега внимателно прочетох и рецептата. Тя е с удивителен вкус! Този блат е един от любимите ми, а ти си избрала най-добрите аксесоари към "малката черна рокличка". Много красив пост! А това с рокличката ми звучи приятно закачливо :) Непременно ще я направя, защото черна рокля в гардероба нямам, но поне в кухнята да имам :)) Благодаря ти! Хубав и усмихнат ден!

Marta каза...

Истински стилна торта! За ценителите на елегантното.
Разкошно представяне, Диани:) Поздравления!

Екатерина каза...

Елегантни, стилни и неустоими, като една истинска малка черна рокля! Просто съвършени! Невероятен стил Дианка! Поздравявам те!

Unknown каза...

Хипнотизираща е!!!

Bety каза...

Диани, нямах идея, че тази вълшебна торта носи това загадъчно, изпълнено с френски чар, име. Правила съм я преди години като шоколадова торта без брашно. Сега вече носи друго очарование в очите ми и нямам търпение да си я приготвя съвсем скоро! Чудесно хрумване за украса и още шоколад като глазура!
Много се радвам, че я сподели, особено, с тези прекрасни снимки!
Целия ти пост е очарователен!Почувствах се като във френски бутик на шоколада!

di_ani каза...

Много ви благодаря и съм радостна, че тази идея за закачлив аналог между класиката в женската мода и една торта ви хареса. И аз бях впечатлена от една такава асоциация, но определено ми допадна. За мен идеята е в споделянето от кулинарния "гардероб" на една подобна рецепта - надеждна, с възможности за лесно преобразяване и шоколадово вкусна.
Е, все пак както има хора, които не харесват "малката черна рокля", предполагам, че има и такива, които не обичат шоколад...
Люси,
Тилия,
Траяна,
Снежи,
Марта,
Катя,
Ирина,
Бети,
Много ви благодаря за милите думи, отзиви и коментари, драго ми е, че приехте и харесахте тази закачка между рокля и торта.:)
Сърдечни поздрави, с пожелания за успех и усмивки и вдъхновение, Диана

vesela каза...

Дианка, доста често избирам да направя за празник някоя от твоите торти - досега винаги оставам(и не само аз) очарована от резултата. Сега ми предстои РД и мисля, че пак ще се възползвам от предложението ти - страхотно е!

di_ani каза...

Да зная, Весе, че датата 8 юни е свързана с твоят рожден ден.
Благодаря за милите думи,
но каквото и да избереш, ще го направиш повече от страхотно!
От сега, макар и по-рано -
голяма прегръдка и сърдечни пожелания за здраве и успехи,
творческо и кулинарно вдъхновение, и много щастие, Диана

Diana Stoyanova каза...

Перфектна!

Kokona каза...

Харесвам твоите торти и съм опитвала не една :)
Отново прекрасно предложение придружено с примамващи снимки :)

di_ani каза...

Благодаря ви много, Дианка и Дари,
много се радвам, че тази идея ви допада.
Поздрави, с пожелания за едно усмихнато и щастливо лято, Диана